Kims Frågestund Omgång 7

God middag och välkomna till min frågestund! Idag ska vi ställa 12 frågor och en utslagsfråga. Ta fram penna och papper, för nu kör vi igång. Fråga nummer 1 gäller 5 000 poäng:

1. Vad heter det 300 meter höga tornet som ligger i Paris?

A. Triumfbågen B. Champs-Elysees C. Eiffeltornet D. Sorbonne

Rätt svar: C. Eiffeltornet

Nästa fråga gäller 10 000 poäng, första säkerhetsnivån.

2. Vem av följande vann Wimbledon mellan 1976 och 1980?

A. Mats Wilander B. Robin Söderling C. Jonas Björkman D. Björn Borg

Rätt svar: D. Björn Borg

Nästa fråga gäller 20 000 poäng:

3. Vilken musiker introducerade duck-walken och låten Johnny B. Goode?

A. Chuck Berry B. Jerry Williams C. Jerry Lee Lewis D. Burt Bacharach

Rätt svar: A. Chuck Berry

Nästa fråga gäller 30 000 poäng:

4. Vilken typ av djur är Timon i Disneyfilmen Lejonkungen från 1994?

A. Vårtsvin B. Surikat C. Jaguar D. Hyena

Rätt svar: B. Surikat

Nästa fråga gäller 50 000 poäng:

5. I vilket land ligger Baja California?

A. Kanada B. Panama C. Mexiko D. Argentina

Rätt svar: C. Mexiko

Nästa fråga gäller 75 000 poäng:

6. I vilken tv-serie kan man möta karaktärerna Uno och Joker?

A. Vita lögner B. Rederiet C. Morden i Sandhamn D. Svenska hjärtan

Rätt svar: B. Rederiet

Nästa fråga gäller 100 000 poäng, andra säkerhetsnivån:

7. Vilken av följande originsationer var INTE med i början av Svenska Postkodlotteriet?

A. Världsnaturfonden B. Rädda Barnen C. BRIS D. Barncancerfonden

Rätt svar: C. Bris

Nästa fråga gäller 150 000 poäng:

8. I vilken del av Storbritannien ligger ön Islay?

A. Skottland B. Nordirland C. England D. Wales

Rätt svar: A. Skottland

Nästa fråga gäller 225 000 poäng:

9. Vem var FN:s generalsekreterare mellan 1946 och 1953?

A. Kurt Waldheim B. Trygve Lie C. Dag Hammarskjöld D. Kofi Annan

Rätt svar: B. Trygve Lie

Nästa fråga gäller 350 000 poäng:

10. Vad hette Bröderna Marxs första ljudfilm som kom 1929?

A. Muntra musikanter B. Fyra fula fiskar B. Fyra farliga friare D. Miljonärernas paradis

Rätt svar: D. Miljonärernas paradis

Nästa fråga gäller 500 000 poäng:

11. Vad hette östtysken som föll i det sista hindret i OS i Montreal 1976?

A. Frank Baumgartl B. Jörg Drehmel C. Uwe Hohn D. Gerd Wessig

Rätt svar: A. Frank Baumgartl

Nästa fråga gäller 1 000 000 poäng, sista frågan:

12. Vad heter seriefiguren Bart Simpsons mellannamn?

A. Jo-Jo B. Yo-Yo C. Ko-Ko D. Do-Do

B. Yo-Yo

Nu kommer utslagsfrågan:

Ordna följande filmer i ordning efter produktionsår. Börja med den som kom först.

A. Sjätte sinnet B. 13 dagar C. 48 timmar D. År 2001 – ett rymdäventyr

Rätt ordning:

D. År 2001 – ett rymdäventyr, 1968

C. 48 timmar, 1982

A. Sjätte sinnet, 1998

B. 13 dagar, 2000

Och det var allt från frågestunden den här gången. Vi ses snart igen!

Skribent: Kim Westman

Kims Nyhetsstund 27 augusti 2014

God morgon och välkomna! Vi startar med inrikes.

En lastbil har kört in i en tunnelvägg i Södra länken i Stockholm. Enligt de första uppgifterna skadades föraren vid olyckan och blödde från huvudet. Men det är oklart hur pass allvarliga skador det rör sig om.

Och så utrikes.

Den amerikanske journalisten Peter Theo Curtis som hölls gisslan i Syrien i nästan två år är tillbaka i USA igen, rapporterar amerikanska medier. Han hölls fången i Syrien i jag vet inte hur många månader. Men nu är han hemma igen i USA.

Och så till sist nöje.

Den populära dramaserien Rederiet kommer nu ut på dvd. Serien gick mellan 1992 och 2002 i SVT och blev en av bolagets allra populäraste dramasatsningar genom tiderna. Till en början släpps den första säsongen ut i en box som innehåller nyinspelat material samt bakom kulisserna-minnen och anekdoter.

Och det var allt från nyheterna idag. I studion: Kim Westman

Skribent: Kim Westman

LYSSNA PÅ KIMS NYHETER

http://www.youtube.com/watch?v=_k9ls-08rPE&feature=youtube_gdata

 

Kims Nyhetsstund 26 augusti 2014

God middag och välkomna! Vi startar med inrikes.

Det har inträffat en lastbilsolycka på riksväg 23 i höjd med Nottebäck mellan Växjö och Åseda på tisdagsförmiddagen. En person har dött i samband med olyckan. Olyckan inträffade strax innan klockan 10. Enligt uppgift ska personbilen ha kommit över på fel sida av vägen. Alltså en personbil och en långtradare har krockat.

Och så utrikes.

Österrikes finansminister Michael Spindelegger hoppar oväntat av sin post. Enligt Spindelegger själv är anledningen att hans parti, det konservativa folkpartiet OVP, inte ställer upp bakom honom i ett bråk om skattereformer. Vem som ska ta över Michaels post är ännu oklart.

Och så till sist namnsdagar.

Idag har Östen namnsdag. Mansnamnet Östen är av gammalt fornnordiskt ursprung. Namnet är bildat av ett ord som troligtvis kommer av auja lycka och ordet sten. På runstenar kam man finna namnet med skrivningen Aystain. Antalet namnbärare är runt 4 438 personer.

Och det var allt från nyheterna idag. I studion: Kim Westman

Skribent: Kim Westman

LYSSNA PÅ KIMS NYHETER

http://www.youtube.com/watch?v=HcH1Ife0KZI&feature=youtube_gdata

Jonas semester i Danmark.

På semestern åkte jag Jonas och min familj till Nordsjälland i Danmark och de kustsamhällen som låg där, med vår segelbåt Bavaria 32 . Den första platsen som vi kom till hade namnet Hornbäck. Vid Hornbäck badade vi och köpte öl och faxekondi. Nästa dag körde vi min faster och hennes gubbe tillbaka till Skåne och Höganäs. När vi hade tänkt åka tillbaka till Danmark kom det in ett oväder över Höganäs, så att vi fick vara kvar och gå en promenad istället (då det var lite uppehåll). Under promenaden kom vi fram till, Pannkakslandet där man kunde äta så mycket man ville för 160 kr. Senare på eftermiddagen då det var uppehåll åkte vi över till Gilleleje på den danska sidan. I Gilleleje hade de ett ankare ifrån ett örlogsfartyg från 1700 – talet. På kvällen grillade vi på betongbryggan framför båten. Efter att grillat och gick vi på en promenad uppe i byn träffade vi på en person som vi hade träffat på året innan på ön Anholt. När han frågade var vi skulle och fick svaret upp mot Roskilde sa han att vi inte skulle åka dit för att det var väldigt lite människor i hamnarna där, varför förstod vi inte…

Dagen efter forsade vi vidare till Hundsted där de hade en sandfestival, det var konstnärer från flera olika länder som hade gjort statyer som föreställde vikingafigurer av sanden. På andra sidan hamnen på början av piren hade de ett litet tivoli. En liten bit ovanför byn vid fortet låg det ett hus som hade tillhört den danske polarforskaren Knud Rasmussen.

Hundested polarforskarhus

Knud Rasmussens hus i Hundsted. Dagen innan vi kom till Roskilde stannade vi i Jyllinge där vi grillade och tittade på svalorna som bodde under bryggan, för att sedan på kvällen gå upp på kullen ovanför hamnen för att ta kort på solnedgången. När vi kom till Roskilde nästa dag var det visst människor där… vi besökte ett vikingamuséum som låg nere i hamnen, där hade de tre skepp som hade hittats en bit utanför Roskilde. Lite senare på dagen gick vi längre upp i staden till domkyrkan som är Nordens äldsta.

 

Efter att vi varit i Roskilde kom vi tillbaka till Hundsted för att tanka diesel, men det blev så att vi stannade hela dagen och badade för att senare besöka resturangen Nemo på kvällen.
På förmiddagen nästa dag puttrade vi vidare till Odden där vi mötte en familj från Linköping som fick åka 9 mil bara för att åka ut med sin båt. Efter att det pratats färdigt med dem gick jag och badade jag i en liten kanal som det var väldigt strömt i, låg man stilla i vattnet åkte man iväg jättefort. Efter att jag badat skulle jag tvätta mig, men det var fel på varmvattnet så det kom bara kallvatten ur kranen, det var först när jag kom ut från duschen som jag såg skylten om att det var fel på vattnet.

En av de finaste platserna vi kom till var Hou på Jylland. Där hade de ett konstverk som var gjort av fören på en gammal fiskebåt. Runt omkring oss lade sig sedan en hel eskader från GKSS (Göteborgs Kungliga Segelsälskap). En dag klockan halv nio på morgonen hade det redan hunnit bli 27 grader uppe vid affären i byn. Bredvid hamnen inte långt ifrån glasskiosken låg det stora sanddyner som man kunde klättra upp på och se på havet som låg på andra sidan.

På Läsö som var sista ön vi var på innan vi kom över till Hälsö på Svenska sidan hände inget som är av stor vikt i den här berättelsen om min resa i Danmark.

Dansk legoflagga
Dansk lego flagga

Av: Jonas.E

Kims Frågestund Omgång 6

Hej och välkomna till min frågestund igen. Ta fram penna och papper för nu sätter vi igång frågestunden. Jag kommer att ställa 12 frågor och en utslagsfråga. Första frågan gäller 5 000 poäng:

1. Vad heter huvudstaden i Australien?

A. Canberra B. Sydney C. Melbourne D. Darwin

Nästa fråga gäller 10 000 poäng, första säkerhetsnivån.

2. Vilken risrätt har sitt ursprung kring området New Orleans?

A. Paella B. Jambalaya C. Risotto D. Chiliris

Nästa fråga gäller 20 000 poäng:

3. Vem spelade huvudrollen som ugglan Helge i barnprogrammet Från A till Ö?

A. Stellan Sundahl B. Bert-Åke Varg C. Helge Skoog D. Lars-Gunnar Björklund

Nästa fråga gäller 30 000 poäng:

4. I vilken sport kan man göra en tre-poängare?

A. Basketboll B. Ishockey C. Baseboll D. Amerikansk fotboll

Nästa fråga gäller 50 000 poäng:

5. I vilken stad ligger det praktfulla slottet Schönbrunn?

A. Berlin B. Bern C. Wien D. Salzburg

Nästa fråga gäller 75 000 poäng:

6. Från vilken stad kommer komikern Ronny Eriksson?

A. Luleå B. Kiruna C. Kalix D. Piteå

Nästa fråga gäller 100 000 poäng, andra säkerhetsnivån.

7. Vad heter jätten med hundra ögon i den grekiska mytologin?

A. Aura B. Atrium C. Argon D. Argos

Nästa fråga gäller 150 000 poäng:

8. Vilken av följande Super Mario-spel kom först?

A. Mario Clash B. Mario Paint C. Super Mario Kart D. Super Mario World

Nästa fråga gäller 225 000 poäng:

9. Vem skrev följande text: Ingenting är förskräckligare än en handlingskraftig okunnighet?

A. Hesse B. Goethe C. Kafka D. Camus

Nästa fråga gäller 350 000 poäng:

10. Vad får du om du beställer en gateau i det franska köket?

A. Chokladtårta B. Ostpaj C. Korv D. Sås

Nästa fråga gäller 500 000 poäng:

11. Vad menar man någon som är impertinent?

A. Snobbig B. Elak C. Näsvis D. Genialisk

Och nästa fråga gäller 1 000 000 poäng, sista frågan:

12. Vilken symbol har Senegal i mitten på sin nationsflagga?

A. Måne B. Kors C. Stjärna D. Fågel

Och nu kommer utslagsfrågan:

Placera följande stavelser i ordning så det bildar på en indisk kärlekskonst.

A. Ka B. Su C. Tra D. Ma

Facit:

1. A. Canberra

2. B. Jambalaya

3. B. Bert-Åke Varg

4. A. Basketboll

5. C. Wien

6. D. Piteå

7.  D. Argos

8. D. Super Mario World

9. B. Goethe

10. A. Chokladtårta

11. C. Näsvis

12. C. Stjärna

Utslagsfrågan:

A. Ka D. Ma B. Su C. Tra

Och det var allt från frågestunden den här gången. Vi ses snart igen!

Skribent: Kim Westman

Kims Nyhetsstund 25 augusti 2014

God morgon och välkomna! Vi startar med Bingolotto.

Igår var det premiär för nya Bingolotto med Ingvar Oldsberg som ny programledare. Och det blev succé direkt. Försäljningen av Bingolotter gick upp och är den bästa siffran sedan höstpremiären 2007. Men det blev lite stressigt i slutet. Ingvar öppnade fel lucka på Stegen och bingosiffrorna gick lite för fort mellan varje siffra. Jag hoppas att Bingolotto gör nånting åt det. Men jag kan bara säga två ord: Jättebra! Han får en femma utav mig.

Och så film.

Richard Attenborough 2007.

Den brittiske skådespelaren Richard Attenborough är död. Han dog i sitt hem i London. Richard kommer att bli en av de stora skådespelarna i historien. Han vann en Oscar för sin insats i filmen Gandhi från 1983. Dessutom har han spelat i filmen Jurassic Park. Richard Attenborough blev 90 år.

Och så till sist historiska händelser.

1903 GIF Sundsvall grundas. 1993 En rökgranatolycka inträffar i Uppsala. 1762 Den äldre Drottningholmsteatern brinner ner. Den nya står klar 1766. 2005 Orkanen Katrina når Floridas kust.

Och det var allt från nyheterna idag. I studion: Kim Westman

Skribent: Kim Westman

LYSSNA PÅ KIMS NYHETER

http://www.youtube.com/watch?v=EABWyzLp7yQ&feature=youtube_gdata