Kims Frågestund 15 december 2014

God morgon och välkomna till årets sista frågestund! I dag ska vi ställa 20 frågor med 3 svarsalternativ. Lycka till! Ta fram penna och papper för nu drar vi igång frågestunden.

1. Vem har namnsdag på nyårsafton?

A. Rambo B. Sylvester C. David

Rätt svar: B. Sylvester

2. Vad heter Sveriges längsta älv?

A. Göta älv B. Klarälven C. Ångermanälven

Rätt svar: A. Göta älv, 731 km lång

3. Vem spelade huvudrollen i filmen Benjamin Buttons otroliga liv?

A. Brad Pitt B. Michael Douglas C. Mel Gibson

Rätt svar: A. Brad Pitt

4. Vilket ord fattas i Triads jullåt från 1987 Tänd ett…?

A. Tomte B. Ljus C. Marsipangris

Rätt svar: B. Ljus

5. Vilket lands flagga är detta?

A. Kuba B. Jamaica C. Barbados

Rätt svar: A. Kuba

6. Vilket amerikanskt filmbolag  har ett bergstopp i logotypen?

A. Universal B. MGM C. Paramount

Rätt svar: C. Paramount

7. Vem är den nuvarande programledaren i Jeopardy!?

A. Adam Alsing B. Ponuts Gårdinger C. Magnus Härenstam

Rätt svar: B. Pontus Gårdinger

8. Vad av följande är en kötträtt?

A. Carpaccio B. Bachalha C. Risotto

Rätt svar: A. Carpaccio

9. I vilket land ligger städerna Sousse och Hammamet?

A. Libyen B. Marocko C. Tunisien

Rätt svar: C. Tunisien

10. Vem var kung i Sverige när första världskriget bröt ut?

A. Karl XIV Johan B. Gustav V C. Gustav VI Adolf

Rätt svar: B. Gustav V

11. Vilken amerikansk stad är detta?

A. New York B. Los Angeles C. Philadelphia

Rätt svar: C. Philadelphia

12. Vem har skrivit boken om Gullivers resor?

A. Charles Dickens B. George Orwell C. Jonathan Swift

Rätt svar: C. Jonathan Swift

13. I vilken animerad serie kan man möta karaktärerna Ådi och Jon Arbuckle?

A. Katten Gustaf B. Tom & Jerry C. Humle & Dumle

Rätt svar: A. Katten Gustaf

14. Vilken frukt heter Malus Domestica på latin?

A. Apelsin B. Äpple C. Citron

Rätt svar: B. Äpple

15. I vilken italiensk stad föddes konstnären Giuseppe Arcimboldo?

A. Bologna B. Rimini C. Milano

Rätt svar: C. Milano

16. Vilket år inträffade amerikanska inbördeskriget?

A. 1851 B. 1861 C. 1871

Rätt svar: B. 1861

17. Vilken maträtt är detta?

A. Rösti B. Raclette C. Spagetti

Rätt svar: B. Raclette

18. Vilken färg är det på seriefiguren Alfons Åbergs tröja?

A. Brun B. Gul C. Blå

Rätt svar: A. Brun

19. I vilket land heter huvudstaden Aschgabat?

A. Kazakstan B. Turkmenistan C. Kirgizistan

Rätt svar: B. Turkmenistan

20. Vad heter världsstjärnan Avicii egentligen?

A. Tim Bergling B. Jocke Berg C. Thomas Eriksson

Rätt svar: A. Tim Bergling

Och det var allt från frågestunden för i år. Vi ses nästa år igen! God Jul och Gott nytt år!

Skribent: Kim Westman

Vättar

 

Vättarna är ett väsen i svensk folktro som var släkt med tomtarna och var vanligast i södra Sverige. De kallades också de ”underjordiska”, på Gotland ”di sma underjårdi”. Vättarna var gråklädda och visade sig för det mesta bara vid jul. Gårdsvätten bodde i ladugården eller under golvplankorna i huset där bonden bodde.

När man skulle hälla ut varmt vatten var man tvungen att varna dem.

De kunde vara lite vresiga och hämnades ofta när de blev störda, de som oftast blev utsatta för deras vrede var barnen. Om deras hem hade blivit förstört kunde de till och med elda upp husen.

Skogsvätten bor vanligtvis under en sten eller ett träd. Skogsvättarna har ingenting emot andra men de gillar inte när någon stör deras ordning.

De är kända för att sabotera vägbyggen och skogsavverkning som sker på deras område.
På senare tid har det kommit fram nya vättar som heter IIvättar, de är skapade av ilska på miljöförstöringar. Vätten är väldigt mordisk av sig och gillar att anlägga mordbränder.

Bauer vättar

Av: Jonas.E

Kims Nyhetsstund 8 december 2014

God morgon och välkomna! Vi startar med nöje.

I fredags avgjordes Idol 2014. Och nu vet vi vem som vann. Den som vann Idol 2014 är Lisa Ajax. Det blev LISAnde gjort. Och hon fick 51% av rösterna. Jag tror att Lisa är värd sin titel: IDOL 2014. Grattis!

Och så utrikes.

Nu i helgen svepte över en ny tyfon över Filippinerna. Och den nya tyfonen heter Haugupit. Men nu har det redan avtagit på några platser runt om i Filippinerna. Nu blåser det 58 meter i sekunden. Och ändå är det rätt så mycket. Den förra tyfonen Haiyan 2013 dödade 7000 människor.

Och så till sist nöje igen.

Nu idag och hela veckan ut kör de Musikhjälpen i SVT och Sveriges Radio. Den här gången ska de samla in för HIV och AIDS. Och 4000 människor dör varje dag av de sjukdomarna. Och nu ska de samla in under en hel vecka, 144 timmar i sträck. Och de som ska leda är rapparen Petter Askegren, artisten Linnea Henriksson och komikern och programledaren Kodjo Akolor. Missa inte det!

Och det var allt från nyheterna idag. I studion: Kim Westman

Skribent: Kim Westman

LYSSNA PÅ KIMS NYHETER

https://www.youtube.com/watch?v=j87txC2ruKY&feature=youtube_gdata

Kims Frågestund Special

God morgon och välkomna till min frågestund igen. Idag ska frågorna handla om ett specialämne och det blir:

SIMPSONS! Ta fram penna och papper för nu drar vi igång frågesporten.

1. Vilken färg är det på Simpsons hud?

A. Grön B. Gul C. Lila D. Röd

Rätt svar: B. Gul

2. I vilken fiktiv stad bor familjen Simpson?

A. Simpsonville B. Homerville C. Springfield D. Portland

Rätt svar: C. Springfield

3. När började SIMPSONS att sändas i amerikansk tv?

A. 1989 B. 1990 C. 1991 D. 1992

Rätt svar: A. 1989

4. Vad heter den här Simpsons-figuren som är nyhetsankare?

A. Sideshow Bob B. Moe C. Kent Brockman D. Ralph Wiggum

Rätt svar: C. Kent Brockman

5. Vem var som sköt Mr. Burns i ett känt SImpsons-avsnitt som sändes 1995?

A. Marge B. Bart C. Homer D. Maggie

Rätt svar: D. Maggie

6. Vad heter katt och musduon som dyker upp som tecknad kortfilm i Krustys TV-show?

A. Tom & Jerry B. Itchy & Scratchy C. Piff & Puff D. Bill & Bull

Rätt svar: B. Itchy & Scratchy

7. Vad är Homer Simpson förtjust i?

A. Donuts B. DUFF C. Titta på TV D. Åka till Moe´s

Rätt svar: Alla alternativen är rätt

8. Vilken färg är det på Marge Simpsons hår?

A. Blått B. Rosa C. Grönt D. Vitt

Rätt svar: A. Blått

9. När kom Simpsons-filmen som är just nu den enda långfilmen med Simpsons?

A. 2005 B. 2006 C. 2007 D. 2008

Rätt svar: C. 2007

10. Hur mycket dollar var det på böteslappen när Homer var i New York 1998?

A. 150 dollar B. 250 dollar C. 350 dollar D. 450 dollar

Rätt svar: B. 250 dollar

Och nu till utslagsfrågan:

Ordna följande Simpsons-karaktärer i alfabetisk ordning.

A. Edna Krabappel B. Mr. Burns C. Sideshow Bob D. Krusty the Clown

Rätt svar:

A. Edna Krabappel

D. Krusty the Clown

B. Mr. Burns

C. Sideshow Bob

Och det var allt från frågestunden den här gången. Vi ses snart igen!

Skribent: Kim Westman

Från den moderna skräpkärringen.

bild1

Trevlig FÖRSTA ADVENT. Väninnan skulle sjunga med Kören i Masthuggskyrkan bjöd in mig så råkade hamna på en Advents Gudstjänst det var en trevligt mysig atmosfär och de sjöng vackra sånger och läste fina Dikter. Jag tror ju att det finns någon grundläggande sanning men att människan inte har funnit den absoluta sanningen ännu och tur är väl det så vi har mycket mer att lära oss om och är tacksam för att jag i alla fall. Får leva hur det än är vilket även denna dikt så vackert skrivet talar om hur vi människor än kan förvilla oss att tro vissa saker är sanningen behöver de inte alltid vara så att det var sanningen vi fann med den grundläggande sanningen finns om allt eller hur? Tex så SKRÄPET det ute är störande för oss människor och bådar inte gott så för denna sannings skull tog jag med 3 saker eftersom talar om treenigheten in i kyrkan och lade i papperskorgen dessa 3 skräp som är en enighet av skräp tänk vilken ordvrängare jag är bara för att försöka få ALLA som tror att göra lilla de kan för att nästa generation också ska kunna BO PÅ JORDEN ALLA TILLSAMMANS kan vi få undan detta skräp såväl troende som Ateister Muslimer eller Kristna det går bra även för Hinduer, Newagere, buddister eller vad sägs om Jehovas vittnen eller ASA Guda troende eller grekiska mytologierna ja många målade saker om egentligen samma sak vad jag kan förstå men tacksam att man överhuvudtaget kan existera det är ett verkligt mirakel. ALLA TILLSAMMANS KAN vi ordna vår JORD finns även för våra barn och deras framtid. Ha det riktigt GOTT sov sött dröm vackra drömmer om gemenskap i en red fräsch värld för ALLA. Vill att ALLA ska vara rädda om jorden för en trivsam miljö för ALLA människor vi kan alla bidra med att plocka bort lite som råkat hamna fel det ser ju väldigt otrivsamt ut med skräpet där ute i de allmänna markerna men även ta hand om vårt eget. Jag gör det för mina barns framtid men du kan göra det för att det är Guds skapelse som du fått till del att vårda dig om för den som du tror på när du är religiös har ju skapat jorden eller andras själ som du sätter högt i ditt inre hjärtas sinne bara vi tillsammans kan fixa detta, eller hur?bild2

Kims Nyhetsstund 1 december 2014

God morgon och välkomna! Vi startar med inrikes.

När jag kom till jobbet idag så såg jag tjock rök som har kommit ut i Ringön. Det brinner i en verkstad på RIngön. Och många räddningsarbetare är på plats och släcker branden. Jag tänkte: Oh My God! Branden utbröt klockan 6 i morse. Och många har blivit evakuerade. Jag hoppas att det går bra.

Och så tv.

Min morfar brukar titta på Våra bästa år. Men nu meddelar TV3 att nu ska de ta bort programmet ur tablån. Och många TV3-tittare är väldigt besvikna. TV3 har alltid sänt Våra bästa år sedan 1997. Och många kommentarer har öst in på Facebook.

Och så till sist historiska händelser.

1939 Världspremiär för filmen Borta med vinden.

1934 Första adventskalendern börjar och säljas i Sverige.

1966 Den vackra julbocken i Gävle sattes upp för första gången.

1991 Ukraina lämnar Sovjetunionen.

Och det var allt från nyheterna idag. I studion: Kim Westman

Skribent: Kim Westman

LYSSNA PÅ KIMS NYHETER

https://www.youtube.com/watch?v=-6R1PZXJe2k&feature=youtube_gdata