Kims Nyhetsstund 28 januari 2015

God morgon och välkomna till nyhetsstunden. Vi startar med film.

Chris Pratt som har varit med i filmen Guardians of the Galaxy kan bli den nye Indiana Jones. Nu meddelar företaget Disney att de ska göra nya filmer med Indiana Jones. Den första filmen med Indiana Jones  hette Jakten på den försvunna skatten och kom 1981 med Harrison Ford. Men de har inte börjat inspelningarna riktigt än. Filmbolaget Disney köpte rättigheterna från Paramount 2013.

Och så ännu en filmnyhet.

Den nya Mission Impossible-filmen får premiär redan den 31 juli. Egentligen skulle filmen ha haft premiär på juldagen 2015. Men nu tidigareläggs filmen och Paramount har gjort den nya filmen. Tom Cruise är tillbaka i rollen som Ethan Hunt. När den får svensk biopremiär vet vi inte ännu.

Och så till sist historiska händelser.

1986 Den amerikanska rymdfärjan Challenger exploderar strax efter uppsjuktning och hela besättningen på 7 personer omkommer. 1908 Konstnären Carl Larssons målning Gustav Vasas intåg i Stockholm 1523 placeras i Nationalmusems trapphall. 1958 Det danska företaget Lego A/S får patent på plastbiten.

Och det var allt från nyheterna idag. I studion: Kim Westman

Skribent: Kim Westman

LYSSNA PÅ KIMS NYHETSSTUND:

https://www.youtube.com/watch?v=G5zjpi_vhJY&feature=youtube_gdata

Kims Nyhetsstund Special 27 januari 2015

God middag och välkomna till Kims Nyhetsstund Special. Och idag ska det handla om Förintelsens minnesdag.

Idag är det 70 år sedan sist sen andra världskriget upplöstes. Och många människor dog. Det fanns tre styckna koncentrationsläger som tyskarna kallade för Auschwitz. Men de låg i Polen och på polska kallades det för Panstwowe. Omkring 1,3 miljoner människor var med i Auschwitz och 1,1 miljoner utav dem dog. Nittio procent av dem var judar. De övriga var polacker, romer, sovjetiska krigsfångar och personer av annan nationalitet.  Den ungerske författaren Imre Kertesz var med under andra världskriget och i Auschwitz. 1979 blev Auschwitz uppsatt på UNESCO:s världsarvslista.

Och det var allt från nyheterna idag. I studion: Kim Westman och Hej då!

Skribent: Kim Westman

LYSSNA PÅ KIMS NYHETSSTUND:

https://www.youtube.com/watch?v=zg2LDdI9_hg&feature=youtube_gdata

Kims Frågestund 26 januari 2015

God morgon och välkomna till Kims Frågestund. Jag kommer att ställa 12 frågor med 4 svarsalternativ. Ta fram penna och papper för nu kör vi igång frågestunden.

1. Vad heter smör på engelska?

A. Flour B. Butter C. Sugar D. Milk

Rätt svar: B. Butter

2. I vilket land ligger städerna Shanghai och Nanjing?

A. Kina B. Libanon C. Mongoliet D. Thailand

Rätt svar: A. Kina

3. Vem spelade rollen som James Bond i filmen Älskade spion från 1977?

A. George Lazenby B. Pierce Brosnan C. Sean Connery D. Roger Moore

Rätt svar: D. Roger Moore

4. Med vilken musikinstrument förknippade vi med sångaren Ray Charles?

A. Trumpet B. Saxofon C. Piano D. Flöjt

Rätt svar: C. Piano

5. Vad heter Sveriges nordligaste kyrkby?

A. Haparanda B. Abisko C. Karesuando D. Kiruna

Rätt svar: C. Karesuando

6. Från vilket land kommer osten Oaxaca?

A. Spanien B. Portugal C. Mexiko D. Brasilien

Rätt svar: C. Mexiko

7. Vem har målat den berömda tavlan Nattvarden?

A. Leonardo Da Vinci B. Giuseppe Arcimboldo C. Salvador Dali D. Pablo Picasso

Rätt svar: A. Leonardo Da Vinci

8. I vilken amerikansk delstat heter huvudstaden Laramie?

A. Colorado B. Wyoming C. South Dakota D. Wisconsin

Rätt svar: B. Wyoming

9. Vad hette Bolivas förste president?

A. Evo Morales B. Tomas Frias Ametller C. Antonio José de Sucre Alcala D. Simon Bolivar

Rätt svar: D. Simon Bolivar

10. Vilket slags djur är en kungsfiskare?

A. Fågel B. Fisk C. Lejon D. Häst

Rätt svar: A. Fågel

11. Vem var kung i Sverige när Vietnamkriget bröt ut?

A. Gustav V B. Gustav VI Adolf C. Carl XVI Gustaf D. Karl XV

Rätt svar: B. Gustav VI Adolf

12. I vilket land heter huvudstaden Abuja?

A. Zimbabwe B. Zambia C. Nigeria D. Eritrea

Rätt svar: C. Nigeria

Och så utslagsfrågan:

Ordna följande vetenskapsmän i ordning efter födelseår. Börja med den som föddes först.

A. Hertz B. Celsius C. Watt D. Joule

Rätt svar: B. Celsius, 1701, C. Watt 1736, D. Joule, 1818 A. Hertz 1857

Och det var allt från frågestunden idag. Vi ses snart igen!

Skribent: Kim Westman

Kims Frågestund 21 januari 2015

God morgon och mycket välkomna till frågestunden igen! Idag är det 12 frågor jag ska ställa till er där hemma. Ta fram penna och papper för nu drar vi igång frågestunden.

1. Vilken svensk kung är avbildad på våra 1000-lappar?

A. Gustav Vasa B. Karl XIV Johan C. Karl XII D. Karl XV

Rätt svar: A. Gustav Vasa

2. Vad heter klosterstaden som ligger några mil utanför Motala?

A. Knäred B. Vadstena C. Västerås D. Norrtälje

Rätt svar: B. Vadstena

3. Vad är huvudingrediensen i en Red Velvet Cake?

A. Mandlar B. Cream Cheese C. Choklad D. Marsipan

Rätt svar: B. Cream Cheese

4. Vem av följande har INTE spelat rollen som James Bond?

A. Daniel Craig B. Pierce Brosnan C. Roger Moore D. Rowan Atkinson

Rätt svar: D. Rowan Atkinson

5. I vilken tysk delstat ligger staden Nürnberg?

A. Baden-Würthemberg B. Bayern C. Sachsen D. Rheinland-Pfalz

Rätt svar: B. Bayern

6. Vad gör man sauterar ett livsmedel?

A. Skalar B. Steker C. Kryddar D. Kokar

Rätt svar: B. Steker

7. Vem har skrivit musiken till musikalen West Side Story?

A. Andrew Lloyd Webber B. Elton John C. Leonard Bernstein D. George Gershwin

Rätt svar: C. Leonard Bernstein

8. Hur många minuter är det i en boxningsrond?

A. En minut B. Två minuter C. Tre minuter D. Fyra minuter

Rätt svar: C. Tre minuter

9. I vilket land heter huvudstaden Vilnius?

A. Slovakien B. Lettland C. Vitryssland D. Litauen

Rätt svar: D. Litauen

10. Vilken av följande skådespelare föddes först?

A. John Wayne B. Greta Garbo C. Buster Keaton D. Charlie Chaplin

Rätt svar: D. Charlie Chaplin, 1889

11. I vilken sport kan man göra en dash?

A. Baseboll B. Basketboll C. Bowling D. Golf E. Löpning

Rätt svar: E. Löpning

12. På vilken Medelhavsö ligger staden Oristano?

A. Sicilien B. Sardinien C. Malta D. Pantelleria

Rätt svar: B. Sardinien

Och nu till utslagsfrågan:

Ordna följande brittiska städer i geografisk ordning. Börja i norr.

A. Glasgow B. London C. Aberdeen D. Carlisle

Rätt svar:

C. Aberdeen, A. Glasgow D. Carlisle B. London

Och det var allt från frågestunden för den här gången. Vi ses snart igen!

Skribent: Kim Westman

Det Finns fördelar och nackdelar i allt. Tror ändå att det kan trygga för mängder av människor att bygga centraliserat men att man ska göra det i samarbete och inte slänga bort de byarna och den delen utan behålla så att det blir en samstämmighet mellan BYmannamässigheten såväl som i storstädernas välfärds samhällen där man då tillverkar de grundläggande mänskliga behoven såsom livsmedel och annat så ingen människa behöver svälta och drabbas illa men man måste vårda sig väl om hela jorden och ingen stans låta det bli skräpberg och allmänt felaktigt placerade atomer som förstör miljön för människan det behöver människan alltid samarbeta med.

Så ”HÅLLER” på att bygga centrerat så människan kan välja utan tanke på födan var hon vill bo men inte förglömma att där man rent fysiskt är vårda sig väl om jorden som sagt för och nackdelar med allt men välj det som är BÄST för människan genom tiderna såväl för trivsel som ren
överlevnad för hela människans existens och sociala behov bygg trivsamt och bäst men miljön i åtanke men också för människans behov av trygghet och trivsel samt överlevnad. Även renovera hus hör till närområdets bymanamässighet och ta väl hand om tvättstugor o.dyl.

Det bymannamässiga är mest där man måste vara rent fysiskt. Det globala med livsmedels odlingar hör väl mest till det stads övergripande och annat so kan göras vid datorer. Typ så tänker jag iaf. Att det kan vara bra med båda delarna sen får man bara sätta igång och planera beräkna och anskaffa sakerna man behöver inom båda dess delarna, hur många av de sju millionerna behövs här och där av befolkningen sätta upp annonser och söka reda på vilka som ska ansvara för vad i samarbete med varandra och BERÄKNA planera delegera från smått till stort. Hoppas någon kan få vishet i att ta sig till detta sätt att bygga det skulle bli BÄST för de flesta om inte alla i stället för att stirra blint på pengar som lön för allt man gör. ALLA tillsammans kan åtminstone se till att jorden inte blir totalt NERSKRÄPAD.

Välkommen 2015, tillsammans kan vi.

Natur

Kims Nyhetsstund 20 januari 2015

God middag och välkomna till nyhetsstunden! Vi startar med nöje.

Komikern Sissela Benn ska vara  sidekick i Melodifestivalen om några veckor. Sissela Benn har varit genom åren väldigt populär. Hennes karaktär Filippa Bark kommer att dyka upp i festivalen. Den som ska programleda är Sanna Nielsen och Robin Paulsson.

Och så inrikes.

En elev på en skola i Svenljunga har knivskurits i halsen, uppger polisen i Västra Götaland. Eleven har åkt in på sjukhus med lindriga skador. Ingen är gripen ännu för det dådet. Det är ännu oklart hur gammal eleven är.

Och så till sist helgdagar.

Idag är det helgdag i USA. Det är den dagen som USA:s president installeras vart fjärde år. Och i amerikansk tv brukar det vara en 12-timmar direktsänd konsert också. Nästa helgdag i USA blir den 12 februari och det är Abraham Lincolns födelsedag.

Och det var allt från nyhetsstunden idag. I studion: Kim Westman och VI ses!

Skribent: Kim Westman

LYSSNA PÅ KIMS NYHETSSTUND:

https://www.youtube.com/watch?v=uOYhrshDJ0Q&feature=youtube_gdata

Kims Nyhetsstund 19 januari 2015

God morgon och välkomna till Kims Nyhetsstund. Vi startar med utrikes.

En samlingsregering har utsetts i Haiti. De 18 ministrarna och 16 stadssekreterarna väntas sväras in under måndagen, meddelar president Michel Martelly. Och förra veckan var det 5 år sedan sist sen jordbävningen inträffade. Och den jordbävningen dödade mellan 100 000 till 300 000 människors liv.

Och så Ullared.

Idag startar en ny omgång av Ullared i Kanal 5. Idag ska VD:n Boris Lennerhov sluta efter 16 år på posten. Och nu ska de utse en ny VD. Morgan och Ola-Conny är också tillbaka med nya spännade upptåg i Ullaredsvaruhuset. Missa inte det!.

Och så till sist historiska händelser.

1966 Artisten och sångerskan Lena Philipsson föddes.

1943 Det svenska minifartyget Älvsnabben sjösätts.

1909 Den svenske träsnidaren Axel Petersson, som blir känd som Döderhultarn, får sitt stora genombrott.

Och det var allt från nyheterna idag. I studion: Kim Westman och Hej då!

Skribent: Kim Westman

LYSSNA PÅ KIMS NYHETSSTUND:

https://www.youtube.com/watch?v=7X3AUe4tYGM&feature=youtube_gdata