Kims Nyhetsstund 25 februari 2015

God morgon och välkomna. Vi startar med utrikes.

En man har skjutit ihjäl 8 personer i en liten stad som ligger Brno i östra Tjeckien. Mannen är också död så han tog livet av sig. Det var en man i 60-årsåldern och han kom från den orten. Men nu är lugnet återställd.

Och så inrikes.

En butik i Malmö utsattes sent på tisdagskvällen för ett väpnat rån av flera gärningsmän. Rånarna upp till fyra stycken ska sedan ha lämnat platsen i en bil som polisen nu söker efter. Rånet ska ha skett när en man stängde butiken och var på väg därifrån.

Och så till sist bakverk.

I USA sägs det vara munkar som polisernas favoritkaka. I Danmark är det citronmånar. Och efter terrorattentaten i Köpenhamn har det varit rusning i affärerna efter just det bakverket. Det är det danska polisens favoritgodis.

Och det var allt från nyheterna idag. I studion: Kim Westman och VI SES!

Skribent: Kim Westman

LYSSNA PÅ KIMS NYHETSSTUND:

Kims Nyhetsstund 24 februari 2015

God middag och välkomna till nyhetsstunden. Vi startar med inrikes.

I samband med skid-VM i Falun så har nu en man hittats död utomhus vid halv åtta-tiden imorse. Polisen är mycket knäpphändig med information. Och det finns i nuläget ingen brottsrubricering.

Och så sport.

Skidåkaren Johan Olsson har tagit medalj på 15 kilometer i två mästerskap i rad. Om det ska bli den tredje raka pallplatsen måste han sätta upp medaljfarten från start i VM-loppet i Falun. Och jag hoppas att han tar en VM-medalj.

Och så flygresor.

Om du nu ska ut och resa med Norwegian kan du bli strandsatt. För nu i helgen så riskerar att Norwegian har pilotstrejk. Och det gäller för alla piloter från Norge, Danmark och Sverige. Vi får hoppas att de kommer på en lösning.

Och så till sist historiska händelser.

1918 Estland förklarar sig självständigt.

1946 Juan Peron vinner det argentinska presidentvalet.

2009 Kronprinsessan Victoria förlovar sig med Prins Daniel.

Och det var allt från nyhetsstunden idag. I studion: Kim Westman och hej då!

Skribent: Kim Westman

LYSSNA PÅ KIMS NYHETSSTUND:

Kims Frågestund 23 februari 2015

God morgon och välkomna till frågestunden. Ta fram penna och papper för nu kommer jag att ställa 12 frågor och en utslagsfråga.

1. Vad för slags maträtt är gazpacho?

A. Soppa B. Risrätt C. Fiskrätt D. Kötträtt

Rätt svar: A. Soppa

2. Vilken svensk komiker var med i Kvitt eller Dubbelt där frågorna handlade om James Bond?

A. Johan Wester B. David Batra C. Robin Paulsson D. Johan Glans

Rätt svar: D. Johan Glans

3. På vilken grekisk ö ligger orterna Chania och Heraklion?

A. Rhodos B. Patmos C. Kreta D. Korfu

Rätt svar: C. Kreta

4. Vilka har sjungit ledmotivet till TV4-succén Welcome to Sweden?

A. The Cardigans B. The Sounds C. Ace of Base D. ABBA

Rätt svar: B. The Sounds

5. Vad för slags bakverk är en croissant?

A. Fikabröd B. Tårta C. Mazarin D. Biskvi

Rätt svar: A. Fikabröd

6. Vilket datum infaller Australiens nationaldag?

A. 16 januari B. 26 januari C. 31 januari D. 2 februari

Rätt svar: B. 26 januari

7. Vilken av följande serietidningar kom först?

A. 91:an Karlsson B. Kalle Anka och Co. C. Pondus D. Katten Gustaf

Rätt svar: B. Kalle Anka och Co.

8. Vad heter huvudstaden i Montenegro?

A. Pristina B. Sofia C. Podgorica D. Belgrad

Rätt svar: C. Podgorica

9. Vem har regisserat de flesta utav Astrid Lindgrens filmer?

A. Tage Danielsson B. Ingmar Bergman C. Olle Hellbom D. Ragnar Frisk

Rätt svar: C. Olle Hellbom

10. Vilken av följande alternativ är ett medeltida handeldvapen?

A. Arkebössa B. Krokgevär C. Hakebössa D. Arabesk

Rätt svar: C. Hakebössa

11. Vilket av följande länder gränsar INTE till Kaspiska havet?

A. Iran B. Georgien C. Turkiet D. Azerbajdzjan

Rätt svar: C. Turkiet

12. Hur skriver man talet 1.500 med romerska siffror?

A. MD B. MC C. ML D. MX

Rätt svar: A. MD

Och nu till utslagsfrågan:

Ordna följande världsstäder i geografisk ordning. Börja i norr.

A. Madrid B. Reykjavik C. Dublin D. Paris

Rätt svar: B. Reykjavik, C. Dublin, D. Paris, A. Madrid

Och det var allt från frågestunden den här gången. Vi ses snart igen!

Skribent: Kim Westman

Kims Nyhetsstund 18 februari 2015

God morgon och välkomna. Vi startar med nöje.

Dansaren Sigrid Bernson lämnar TV4-succén Lets Dance. Hon vann med Benjamin Wahlgren i fjol. Men nu vill hon satsa på något annat. Hon ska istället satsa på en musikkarriär. Och Lets Dance har premiär nästa fredag i TV4.

Och så Efterlyst.

Hasse Aro har ju lämnat TV3-långköraren Efterlyst och gått över till TV4. Men nu svarar Hasse kritiken på TV3. Efter att TV3 har beslutat att lägga ner Efterlyst efter 24 år. Men Efterlyst är inte nedlagt utan de kommer att göra en tillfällig paus under våren och återkommer säkerligen i höst. Hasse blev såklart väldigt ledsen över nedläggningen.

Och så till sist historiska händelser.

1997 Sparbanken och Föreningsbanken slås samman och byter namn till Föreningssparbanken.

1991 Bert Karlsson avgår som partiledare för Ny Demokrati.

1977 Det amerikanska systemet med rymdfärjor tas i bruk.

Och det var allt från nyhetsstunden idag. Hej då och i studion: Kim Westman

Skribent: Kim Westman

LYSSNA PÅ KIMS NYHETER

https://www.youtube.com/watch?v=xzWWBH87Wb0&feature=youtube_gdata

Kims Nyhetsstund Special 17 februari 2015

God middag och välkomna till denna specialprogram av Kims Nyhetsstund. Idag ska det handla om terrordåden i Köpenhamn i helgen.

I helgen var konstnären Lars Vilks på ett kulturhus i Köpenhamn. Men klockan 15.30 så hördes det smällar som sköts in i fönstret. 40 skott tror jag att det var. Lars Vilks är mannen som har skapat rondellhunden och Muhammedteckningarna. De dödade två personer och gärningsmannen. Gärningsmannen var av arabiskt ursprung och han var född i Danmark. I den extra nyhetssändningen av Rapport satt Rolf Fredriksson och kommenterade vad som hände just nu. Usch, jag vill att det ska vara fred på jorden snart!. Och senare klockan 1 på natten hördes det ett smäll från den stora synagogan i Köpenhamn. Och man kunde se dansk tv live som var där på plats. Jag är livrädd om det skulle bli ett terrordåd i Göteborg.

Och det var allt från nyhetsstunden idag. Hej då! och i studion: Kim Westman

Skribent: Kim Westman

Kims Frågestund 16 februari 2015

God morgon och välkomna till frågestunden igen. Jag kommer att ställa 12 frågor idag och en utslagsfråga. Ta fram penna och papper för nu drar vi igång frågesporten.

1. I vilken stad kan man se den berömda Kristusstatyn?

A. Brasilia B. Belem C. Rio de Janeiro D. Salvador

Rätt svar: C. Rio de Janeiro

2. Vad för typ av maträtt är merguez som finns i det arabiska köket?

A. Lammkorv B. Falafel C. Hummus D. Pitabröd

Rätt svar: A. Lammkorv

3. Vem spelade rollen som Butch Cassidy i filmen Butch Cassidy och Sundance Kid?

A. Robert Redford B. Sean Connery C. Paul Newman D. Clint Eastwood

Rätt svar: C. Paul Newman

4. Vem har sjungit låten Öppna Landskap som kom 1982?

A. Ulf Lundell B. Benny Andersson C. Jojje Wadenius D. Peps Persson

Rätt svar: A. Ulf Lundell

5. I vilken världsdel lever gibbonapan vilt?

A. Afrika B. Europa C. Asien D. Australien

Rätt svar: C. Asien

6. Vilken svensk kung har den svenske författaren August Strindberg gjort en pjäs om?

A. Erik XIV B. Johan III C. Karl XIII D. Karl XII

Rätt svar: D. Karl XII

7. Vilken svensk seriefigur brukar alltid säga Jag ska bara?

A. Pippi Långstrump B. Alfons Åberg C. Pettson och Findus D. Teskedsgumman

Rätt svar: B. Alfons Åberg

8. I vilken sport kan man göra en spärr?

A. Basket B. Fotboll C. Bowling D. Tennis

Rätt svar: C. Bowling

9. Vem har skrivit de berömda orden: Midvinternattens köld är hård?

A. Nils Ferlin B. Viktor Rydberg C. Werner von Heidenstam D. Gustaf Fröding

Rätt svar: B. Viktor Rydberg

10. I vilket land kan man besöka den berömda Guggenheim-museet?

A. Portugal B. Frankrike C. Tyskland D. Spanien

Rätt svar: D. Spanien

11. Vem var amerikansk president när USA firade sitt 200-årsjubileum 1976?

A. Jimmy Carter B. Gerald Ford C. Lyndon Johnson D. Richard Nixon

Rätt svar: B. Gerald Ford

12. Hur många personer har satt sin fot på månen?

A. 22 B. 23 C. 24 D. 25

Rätt svar: C. 24

Och nu till utslagsfrågan:

Ordna följande statsministrar i ordning när de satt på posten. Börja med den äldsta.

A. Carl Bildt B. Ingvar Carlsson C. Stefan Löfven D. Göran Persson

Rätt svar:

A. Carl Bildt 1991-1994

B. Ingvar Carlsson 1986-1991, 1994-1996

D. Göran Persson 1996-2006

C. Stefan Löfven 2014-

Och det var allt från frågesstunden idag. Vi ses snart igen.

Skribent: Kim Westman

Från den moderna skräpkärringen.

Varför ska det vara viktigt att håla sig Ajour med Samhället oavsett hur man har det sitt Liv detta har mången gång varit en stor börda för sjuka lilla mig? Jag förstår bara det att utan samhället hade hag inte klarat mig alls då jag inte i mig själv är produktiv nog att kunna försörja mig själv pga. mina funktionshinder. Trots att man än en kämpe och överlevare när man får den hjälp man behöver så måste man inse att pension är en relativt ny förmån förr dog sådana som mig mycket tidigare när pension och andra förmåner inte fanns i like stor utsträckning detta gör mig både tacksam emot alla som klarar kampen om att dra in skattepengar till allt som behöves men också väldigt skräckslagen då jag inte skulle klara mig utan dessa förmåner som så väl behövs i vår värld och i vårt land jag bävar när jag tänker på vad det skulle innebära om dessa förmåner inte längre skulle finnas kvar det skulle troligen innebära återgång till många sjuklingar förtidiga död som man kan avhjälpa med rätt sjukvård och omsorg. Så både bävan och oro när man förstår vilken sits man sitter igenom att vara beroende av samhället och allas gemensamma sak att vårda varandra och vår omgivning. Önskar att man slapp oroa sig för det räcker gott med allt annat lidande som man fick när man föddes dessa sjukdomar som ingen än så länge har kunnat avhjälpa trots ibland något bättre perioder för att sen bli ännu sämre. Ha det gott ta väl hand om er och varandra samt allas vårt gemensamma hem JORDEN.

Kristina Andersson har FB kommenterar ovanstående med en vänlighet som man blir glad för.

Det är intressanta tankegångar du har. Kanske var det lite olika hur det blev för personer som behövde mer hjälp än andra för det dagliga livet. Läkarvetenskapen var inte heller så väl framme förr som nu när det gäller att lösa problem som uppstod under barns uppväxt. Idag är man bättre på att ge tidiga insatser som kan förändra livet ganska mycket för den som har sjukdomar och funktionshinder. Min mormorsmor var en ovanligt stack och varmhjärtad människa men energi och tålamod ända fram till sin död tog hon hand om dottern som läkaren dömt ut helt och menat aldrig skulle kunna gå men det kunde hon visst göra. Alla kan något och med rätt pedagogisk kan det mesta lösas anser jag. Min mormor ärvde sin mors pedagogiska förmåga. Till och med städning blev rolig för ett barn. Jag hoppas du skriver en bok om alla dina funderingar, för det är ovärderligt att ta del av och alla beslutsfattare och andra borde läsa.