Kims Nyhetsstund 27 maj 2015

God morgon och välkomna! Vi startar med inrikes.

En bil hittades hängandes upp och ner på ett räcke på E6:an i natt. Kraschen fick dödlig utgång. Larmet kom klockan 03.38. Hela E6:an stängdes av efter olyckan. Bilen bärgades vid klockan sex i morse. Förarens anhöriga har underrättats om dödsfallet, enligt polisen.

Och så väder.

Nu är det bara fem dagar kvar till juni och sommaren gör sin ingång. Och det kommer att bli varmt under de närmaste dagarna. Den visar att sommarvädret blir mer normalt en bit in i juni. Men tyvärr så kan det komma regn på midsommarhelgen. Så är det nästan alltid.

Och så till sist tv.

Alla ni Ack Värmland-fans kan pusta ut. För nu ska de spela in säsong 2 av Ack Värmland. Mia Skäringer och Björn Starrin fortsätter med sina roller, Ola och Anette. Det har blivit en riktig tittarsuccé, så självklart fortsätter serien med ytterligare en säsong.

Och det var allt från nyhetsstunden idag. I studion: Kim Westman

Skribent: Kim Westman

LYSSNA PÅ KIMS NYHETSSTUND:

Kims Nyhetsstund 26 maj 2015

God middag och varmt välkomna till nyhetsstunden. Vi startar med utrikes.

Över 800 personer har mist livet efter en kraftig värmebölja i Indien. Bara i delstaten Andhra Pradesh har över 550 personer dött. Temperaturen har mätts uppemot 50 grader Celsius. Det är värmerekord i maj bara i Indien.

Och så inrikes.

Den årliga rallytävlingen utanför Ljungby har fått ansvariga på Skandinavisk Yoga- och meditationsskolan i Hamneda att reagera. Bullret kan störa eleverna.  Rallytävlingen heter Midsommardansen och körs nu på lördag. Över 160 förare från hela Sverige ska åka 15 mil.

Och så till sist musik.

Måns Zelmerlöv vann Eurovision Song Contest i lördags. Och det betyder att nästa Eurovision ska hållas i Sverige. Men den som ska leda semifinalerna och finalen vet man ännu inte. Men stort grattis Måns till segern!

Och det var allt från nyhetsstunden idag. I studion: Kim Westman och Vi ses!

Skribent: Kim Westman

LYSSNA PÅ KIMS NYHETSSTUND:

Astrid Lindgren

Astrid Lindgren var en svensk barnboksförfattare som skrev böcker som Madicken och Mio min Mio.

Astrid Lindgren föddes i Vimmerby (Småland) som Astrid Anna Emilia Ericsson i en familj på fyra barn, hennes fars namn var Samuel August och hennes mammas namn var Hanna Jonsson Ericsson.

PIPPI

Pippi Långstrump (Ingrid Nilsson)

 

Boken Pippi Långstrump som var Astrids första stora bok kom ut 1945 och publicerades av förlaget Rabén Sjögren, de följande två Pippi böckerna kom ut 1946 och 1948 och hade titlarna Pippi går ombord och Pippi i Söderhavet. En dag när Astrid gick genom en kyrkogård i Vimmerby och såg en gravsten som var rest över två bröder som dött väldigt unga kom hon på idén att skriva boken Bröderna Lejonhjärta, en bok som handlar om döden och om syskonskap.  Kulturhuset Junibacken som är uppkallat efter Madickens hem ligger på Djurgården i Stockholm invigdes 8 juni 1996 och är skapat av skådespelaren/regissören Staffan Götestam som spelade Jonathan i filmen Bröderna Lejonhjärta.

Astrid Lindgren och Jan Olsson

Astrid och Emil (Jan Ohlsson)

 

Boken Mio min Mio kom ut 1954 och handlar om Bosse som kommer till Landet i Fjärran där han träffar sin pappa konungen och får reda på att han egentligen heter Mio, där träffar han också sin vän Jum – Jum. De båda rider senare ut på ett farligt uppdrag för att rädda barn som blivit förvandlade till fåglar.

Mio min Mio

Mio (Nick Pickard) och Jum-Jum (Christian Bale)

1999 blev Lindgren utsedd som århundradets mest populära svensk.

Astrid Anna Emilia Lindgren dog den 28 januari 2002 i sitt hem på Dalagatan i Stockholm 94 år gammal.

Astrid Lindgrens böcker.

Mio Min Mio (1954)
Emil i Lönneberga (1963)
Madicken (1960
Lillebror och Karlsson på taket (1955)
Rasmus på Luffen (1956)
Nils Karlsson Pyssling (1949)
Ronja Rövardotter (1981)

Av: Jonas.E

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kims Frågestund 25 maj 2015

God morgon och välkomna till frågestunden idag. Ta fram penna och papper, för nu kör vi igång.

1. Vad heter Moldaviens huvudstad?

A. Bukarest B. Budapest C. Chisinau D. Sofia

Rätt svar: C. Chisinau

2. I vilken fiktiv stad bor Kalle Anka och hans vänner?

A. Ankeborg B. Gåseborg C. Duveborg D. Svaneborg

Rätt svar: A. Ankeborg

3. Vilken maträtt är detta?

A. Kycklinggryta B. Kyckling Marengo C. Chicken Kiev D. Kentucky Fried Chicken

Rätt svar: B. Kyckling Marengo

4. Vilket typ av djur är en lämmel?

A. Däggdjur B. Kräldjur C. Blötdjur D. Fågel

Rätt svar: A. Däggdjur

5. Vem har skrivit verket En Midsommarnattdröm?

A. Oscar Wilde B. Charles Dickens C. George Orwell D. William Shakespeare

Rätt svar: D. William Shakespeare

6. Vad heter den amerikanska delstat där många svensk-emigranter bor där?

A. Kansas B. Minnesota C. Alaska D. Oregon

Rätt svar: B. Minnesota

7. På vilken kroppsdel sitter patellan?

A. Ryggen B. Öronen C. Knäna D. Magen

Rätt svar: C. Knäna

8. Vilken österrisisk stad är detta?

A. Wien B. Feldkirch C. Steyr D. Bad Gastein

Rätt svar: D. Bad Gastein

9. Vem av följande James Bond-skådisar föddes först?

A. Pierce Brosnan B. Sean Connery C. Roger Moore D. George Lazenby

Rätt svar: C. Roger Moore

10. På vilken tv-kanal kan du se program som Mad Men och Top Gear?

A. TV8 B. Kanal 9 C. TV10 D. Kanal 11

Rätt svar: B. Kanal 9

11. Vilket år kom Michael Jacksons världshit Black or White?

A. 1989 B. 1990 C. 1991 D. 1992

Rätt svar: C. 1991

12. På vilket språk heter Jag älskar dig Watashi wa?

A. Japanska B. Kinesiska C. Vietnamesiska D. Thailändska

Rätt svar: A. Japanska

Och nu till utslagsfrågan:

Ordna följande filmer i ordning efter releaseår. Börja med den äldsta.

A. Mulan B. Ensam Hemma C. Spy Kids D. Karate Kid

Rätt svar: D. Karate Kid (1984) B. Ensam Hemma (1990) A. Mulan (1998) C. Spy Kids (2001)

Och det var allt från frågestunden den här gången. Vi ses snart igen!

Skribent: Kim Westman

Kims Nyhetsstund Special 20 maj 2015

God morgon och välkomna. Vi startar med musik.

Vi redovisade vilka bidrag som var med och tävlade i Eurovisionen igår. Men nu kommer de återstående bidragen i semifinal 2 och i finalen. Här är de:

1. Litauen – Monika Linkyte & Vaidas Baumila – This Time

2. Irland – Molly Sterling – Playing with numbers

3. San Marino – Anita Simoncini & Michele Perniola – Chain of lights

4. Montenegro – Knez – Adio

5. Malta – Amber – Warrior

6. Norge – Mörland & Debrah Scarlett – A Monster like me

7. Portugal – Leonor Andrade – Há Um Mar Que Nos Separa

8. Tjeckien – Marta Jandova & Vaclav Noid Barta – Hope Never Dies

9. Israel – Nadav Gudej – Golden Boy

10. Lettland – Aminata – Love Injected

11. Azerbajdzjan – Elnur Huseynov – Hour of the Wolf

12. Island – Maria Olafs – Unbroken

13. Sverige – Måns Zelmerlöv – Heroes

14. Schweiz – Mélaine Réne – Time to Shine

15. Cypern – John Karayiannis – One thing i should have done

16. Slovenien – Maraaya – Here for you

17. Polen – Monika Kuszynska – In the name of love

Och de övriga bidragen i finalen är:

1. Australien – Guy Sebastian – Tonight Again

2. Frankrike – Lisa Angell – N’oubliez Pas

3. Italien – Il volo – Grande Amore

4. Spanien – Edurne – Amanecer

5. Storbritannien – Electro Velvet – Still in love with you

6. Tyskland – Ann Sophie – Black Smoke

7. Österrike – The Makemakes – I am yours

Och så till sist nöje.

Ikväll gör David Letterman sin allra sista show någonsin. Han ska gå i pension efter 33 år i pratshowkarriären. Han började med Late show with David Letterman 1982 och 1993 kom en nyversion. Dagens avsnitt är bara hyllningar, videoklipp, minnen och sista 10-i topp listan. Och den showen sänds på Kanal 5 Play inatt. Missa inte det!

Och det var allt från nyhetsstunden idag. I studion: Kim Westman

Skribent: Kim Westman

Kims Nyhetsstund Special 19 maj 2015

God middag och välkomna till nyhetsstunden. Vi har bara en nyhet idag och det är musik.

Ikväll avgörs det vilka bidrag som ska gå vidare i Eurovision Song Contest. Det är 16 länder ikväll som tävlar och de tävlande är:

1. Moldavien – Eduard Romanyuta – I want your love

2. Armenien – Genealogy – Face the Shadow

3. Belgien – Loïc Nottet – Rhythm Inside

4. Nederländerna – Trijntje Oosterhuis – Walk Along

5. Finland – Pertti Kurikan Nimipäivät – Aina Mun Pitää

6. Grekland – Maria Elena Kyriakou – One Last Breath

7. Estland – Elina Born & Stig Rästa – Goodbye to Yesterday

8. Makedonien – Daniel Kajmakoski – Autumn Leaves

9. Serbien – Bojana Stamenov – Beauty Never Lies

10. Ungern – Boggie – Wars for Nothing

11. Vitryssland – Uzari & Maimuna – Time

12. Ryssland – Polina Gagarina – A Million Voices

13. Danmark – Anti Social Media – The Way you are

14. Albanien – Elhaida Dani – I’m Alive

15. Rumänien – Voltaj – De La Capat/All over again

16. Georgien – Nina Sublatti – Warrior

Tyvärr så får vi inte rösta idag, eftersom Sverige tävlar i den andra semin nu på torsdag. Missa inte det!

Och det var allt från nyhetsstunden idag. I studion: Kim Westman och Hej då!

Skribent: Kim Westman

Kims Frågestund 18 maj 2015

God morgon och välkomna till frågestunden. Ta fram penna och papper för nu drar vi igång.

1. Vad heter Måns Zelmerlövs vinnarhit som ska tävla i Eurovisionen nu på torsdag?

A. Legends B. Heroes C. Tales D. Saga

Rätt svar: B. Heroes

2. Vilken känd bluessångare avled i fredags och var en av de största sångarna genom tiderna?

A. Chuck Berry B. B.B. King C. Ray Charles D. Muddy Waters

Rätt svar: B. B.B. King

3. I vilken amerikansk delstat ligger staden Des Moines?

A. Nebraska B. Wyoming C. Kentucky D. Iowa

Rätt svar: D. Iowa

4. Vem var president i Tjeckoslovakien innan landet splittrades 1993?

A. Vaclav Havel B. Marian Calfa C. Jan Strasky D. Gustav Husak

Rätt svar: C. Jan Strasky

5. Vad är ölost?

A. En dryck B. En maträtt C. En ost D. En korv

Rätt svar: A. En dryck

6. I vilken världsdel ligger Atlasbergen?

A. Asien B. Afrika C. Nordamerika D. Europa

Rätt svar: B. Afrika

7. Vad heter Ullareds-profilen Ola-Conny i efternamn?

A. Karlsson B. Lennerhov C. Wallgren D. Sköld

Rätt svar: C. Wallgren

8. Från vilket land kommer författaren Orhan Pamuk?

A. Irak B. Grekland C. Turkiet D. Iran

Rätt svar: C. Turkiet

9. På vilken valör är Karl XI avbildad?

A. 20-lappen B. 50-lappen C. 100-lappen D. 500-lappen

Rätt svar: D. 500-lappen

10. Vem har skrivit romanen Canterbury Tales?

A. Geoffrey Chaucer B. George Orwell C. Harold Pinter D. Eric Linklater

Rätt svar: A. Geoffrey Chaucer

11. Vilken av följande sångerskor föddes först?

A. Carola B. Charlotte Perreli C. Linda Bengtzing D. Sara Löfgren

Rätt svar: A. Carola

12. I vilken kinesisk stad kan du besöka terrakottaarmén?

A. Shanghai B. Beijing C. Xi’an D. Nanjing

Rätt svar: C. Xi’an

Och nu till utslagsfrågan:

Ordna följande tecknade filmer i ordning efter när de kom. Börja med den äldsta.

A. Snövit och de sju dvärgarna B. Madagaskar C. Askungen D. Shrek

Rätt svar:

A. Snövit och de sju dvärgarna, 1937

C. Askungen, 1950

D. Shrek, 2001

B. Madagaskar, 2005

Och det var allt från frågestunden idag. Vi ses snart igen.

Skribent: Kim Westman