Kims Nyhetsstund 31 augusti 2015

JanRysavy2007_iStockPhotoGod morgon! Vi startar med regissörer:

Regissören Wes Craven har avlidit. Han dog i sviterna av en hjärntumör. Han regisserade skräckklassikern Terror på Elm Street och dessutom har han regisserat Scream-filmerna. Wes Craven fick många priser för sina insatser. Wes Craven blev 76 år.

Och så inrikes.

Ojnareskogen som ligger på Gotland kommer idag att beslutas av regeringen om den ska skyddas. Samtidigt presenteras ett jobbpaket för Gotland. Ojnareskogen är på cirka 170 hektar och inne i skogen ligger bland annat sjön Bästeträsk.

Och så till sist historiska händelser.

Just den här dagen för massa år sen:

31 augusti 1888: Jack Uppskäraren mördar sitt första offer, Mary Nichols.

31 augusti 1962: Trinidad och Tobago blir självständigt.

31 augusti 1987: Michael Jackson släpper musikalbumet Bad.

31 augusti 2008: Lotta Engberg börjar som programledare för Bingolotto.

Och det var allt från nyhetsstunden idag. I studion: Kim Westman och Hej då!

Skribent: Kim Westman

LYSSNA PÅ NYHETSSTUNDEN:

Kims Frågestund 26 augusti 2015

God morgon och välkomna till frågestunden igen efter några veckors uppehåll. Ta fram penna och papper för drar vi igång.

1. I vilket land kan du sola och bada på öarna Sicilien och Sardinien?

A. Grekland B. Spanien C. Turkiet D. Italien

Rätt svar: D. Italien

2. Vilket djur heter Lynx Lynx på latin?

A. Skata B. Lodjur C. Rådjur D. Räv

Rätt svar: B. Lodjur

3. Vem har varit programledare för Vem vill bli miljonär innan Rickard Sjöberg?

A. Lasse Kronér B. Bengt Magnusson C. Peter Harryson D. Lennart Swahn

Rätt svar: B. Bengt Magnusson

4. Vilken av följande tecknade serier hade premiär först?

A. Stålmannen B. Batman C. Karl-Alfred D. Tjalle Tvärvigg

Rätt svar: D. Tjalle Tvärvigg, 1919 Karl-Alfred, 1929 Stålmannen, 1938 Batman, 1939

5. Vad är huvudingrediensen i en remouladsås?

A. Curry B. Pesto C. Chili D. Paprika

Rätt svar: A. Curry

6. Vilket ord fattas i den romantiska komedin Fyra bröllop och en…?

A. Skilsmässa B. Begravning C. Födelsedag D. Kalas

Rätt svar: B. Begravning

7. I vilken tysk delstat ligger staden Stuttgart?

A. Baden-Würthemberg B. Schleswig-Holstein C. Bayern D. Sachsen

Rätt svar: A. Baden-Würthemberg

8. Var på kroppen sitter kraniet?

A. Handen B. Huvudet C. Tungan D. Benet

Rätt svar: B. Huvudet

9. Vilket år föddes skådespelaren Leonardo DiCaprio?

A. 1971 B. 1972 C. 1973 D. 1974

Rätt svar: D. 1974

10. Vad hette den första boken som publicerades 1455 av Johann Gutenberg?

A. Oxford English Dictonary B. Bibeln C. Canterbury Tales D. Människokroppen

Rätt svar: B. Bibeln

11. Vad heter Sveriges djupaste sjö?

A. Vänern B. Vättern C. Hornavan D. Hjälmaren

Rätt svar: C. Hornavan

12. Vad heter Mexikos högsta bergstopp?

A. Pidurutalagala B. Pico De Orizaba C. Teide D. Pico da Neblina

Rätt svar: B. Pico de Orizaba 5747 m

Och nu till utslagsfrågan:

Ordna följande ord i alfabetisk ordning.

A. Ingenting B. Bosse C. Apa D. Lång

Rätt svar: C. Apa B. Bosse D. Lång A. Ingenting

Och det var allt från frågestunden idag. Vi ses snart igen.

Skribent: Kim Westman

Prinsbröllopet 2015

Lördagen den 13 Juni 2015 var det ett stort Prinsbröllop i Stockholm.

Det var tusentals människor där alla från olika länder kom för att se det stora bröllopet mellan Carl Philip & Sofia Hellqvist det var en sagolik dag.

Lördagen den 13 juni vigdes Prins Carl Philip och Fröken Sofia Hellqvist i Slottskyrkan på Kungliga slottet i Stockholm. On Saturday 13 June 2015, Prince Carl Philip and Miss Sofia Hellqvist were married in the Royal Chapel at the Royal Palace of Stockholm. H.K.H. Prins Carl Philip och H.K.H. Prinsessan Sofia. H.R.H. Prince Carl Philip and H.R.H. Princess Sofia.

De åkte kortegen runt hela Stockholm och vinkade till hela svenska folket.

Sen kom de tillbacks till slottet och höll ett tal för hela svenska folket genom att stå på balkongen och visa sig för alla.

 

privat bild

Sofia bytte till en annan klänning under bröllops festen ungefär klockan halv 3 då avicii och icona pop kom in då var festen livad kungafamiljen avslutade inte festen förrän halv 6 på morgonen.

Sofia förklarade sin kärlek för prins Carl Philip genom att Molly Sandén och Danny Saucedo uppträde med en kärlekssång som Sofia hade skrivit till Carl Philip från hennes hjärta.

 

Det var många glada skratt och ett jäkla party så det var full fart hela den kvällen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Från den moderna skräpkärringen.

Vet ni att detta med hit kommande barn och unga också har skett förr i historien även om jag tycker det är onödigt idag att överhuvudtaget kriga och istället bygga på rätt sätt så får alla vad de behöver. Men tydligen är människorna idag av samma skrot och korn som de var förr de har inte tålamod att börja upp förrän man sjunkit tillräckligt långt ner i grytan innan man inser att det bara finns en väg kvar nämligen att bygga upp och städa undan allt som förstör varför räcker inte logiken och att flertal lyssnar innan det blir så djupt så man nästan drunknar innan man börjar ta tag i saken. Ja som sagt var historien återupprepade sig vad jag tänker på är det som berättades för mig när jag var barn min egen far och flera av hans bröder och samtida finskar kom hit som krigsbarn under andra världskriget. Det var en bror till pappa som aldrig flyttade tillbaka till Finland men när kriget var över so flyttade pappa tillbaka till Finland med flera av sina bröder utom Helge. Men 1961 flyttade pappa tillbaka med mamma och bodde resten av sina liv i Sverige som vi känner med hjärtat är vårt hemland och därför vill vårda oss väl om detta land men även vill väl för hela jorden så ta väl hand om den vår BOPLATS önskar alla en ren och fräsch jord som vi TILLSAMMANS ansvarar för ska fungera som en bo plats år människan i tusentals år till det är dina och mina barn släkt led efter släkt led. Natti Natti sov gott och gör det lilla plocka åtminstone 3skräp varje dag ha det underbart TOPP!!!

magic-nature

Super Marios världsturné Del 10 av 10

God morgon och varmt välkomna till den sista världsturnén för den här gången. Vi ska besöka de 3 städerna som vi har kvar. Är ni beredda så drar vi igång:

Resa 1:

Den här staden grundades 1793 och en av Nordamerikas största städer.

På ena halvan av landet pratar man franska och på den andra sidan engelska.

Detta är Kanadas största stad.

Rätt svar är Toronto:

Tre kända sevärdheter:

 1. CN Tower

 2. The Canadian Mounty Station

 3. Torontos stadshus

Marios kommentar till Toronto: Jag älskar Kanada, vackra vyer och väldigt fin natur. Toronto gillar jag också.

Resa 2:

Den här staden som ligger nära Mount Everest grunades redan 900 före Kristus

Staden ligger nära vid floden Vishumati

Detta är Nepals huvudstad som dessutom förstördes några delar av jordbävningen i år.

Det rätta svaret är Katmandu:

Tre kända sevärdheter:

 1. Tandvärksträdet

 2. Asan Tole

 3. Balajuparken

Marios kommentar till Katmandu: Jag tycker att Katmandu är en fin stad. Men många hus är totalförstörda efter den kraftiga jordbävningen som inträffade i år.

Resa 3:

Vi lämnar korsning mellan två tamfåglar och reser mot skakig stad som haft flera namn. Staden är alltid kall även om vi färdas på sydliga breddgrader

I blågult palats kan man lira förgyllt musikinstrument. Staden var tidigare konstant huvudstad, nu basar man från tvåan. Med lite tur ger avslappnande ångbad en ledtråd till landet.

Vid mörkt vatten ligger staden vars Sofia är vida känd. 2004 var det vilda danser här, i stan bultar det dock varje natt och med landets nationaldryck i strupen blir man rak i ryggen

Bo Sporen bor vid gränsen mellan Asien och Europa, i land där himlavalvet finns på flaggan, den är röd och vit. Atatürk  är historisk hjälte, Johan Elmander är det nu i denna kokande fotbollsstad.

Vikingarna kallade staden Miklagård, romarna Konstantinopel. Vi är nu framme i Turkiets största stad.

Det rätta svaret är Istanbul:

Tre kända sevärdheter:

 1. Topkapipalatset

 2. Den blå moskén

 3. Galatabron

Marios kommentar till Istanbul: Istanbul är mycket trevlig stad med mycket arkitektur och fina moskéer.

Och det var allt från världsturnén. Tack så mycket att ni har varit med oss under dessa 10 program. Ta vara på er så ses vi kanske snart igen. Hej så länge!

Skribent: Super Mario alias Kim Westman

Super Marios världsturné Del 9 av 10

God morgon och välkomna till den näst sista världsturnén med mig Mario och min polare Luigi. Är ni beredda så drar vi igång ledtrådarna.

Resa 1:

Vi lämnar lätt ädelgas med flodövergång, tillika största stad i område som för tankarna åt JP Morgan och Citigroup. Vi ger oss av norrut mot stort centralt rum i stad där svensk busschaufför gjorde sin sista resa.

Fridfull stockholmsförort återfinns även i utkanten av denna stad dit även Ivanhoe och folket från Nås var på väg. Överjäst öl med drag i tar er mot stadens mitt, där hydrofob höjd och kverulerande samling stenblock återfinns.

Förenta stater har haft betydelse för landet i flera shekel men de är också centrala för staden där många missnöjda invånare bor. Strid i sex dagar och mossig underrättelsetjänst är ledtrådar till landet, Kristian Luuk i ZTV är ledtråd till staden.

Vi fortsätter resan genom konfliktdrabbad region och söker helig stad som även kallas Davids stad. Staden vi söker är dubbel huvudstad och styrs av Netanyahu respektive Abbas.

Vi är nu framme i stad med centrum för tre världsreligioner. Vet ni var klagomuren, tempelberget och klippmoskén finns då vet ni staden.

Det rätta svaret är Jerusalem:

Fyra kända sevärdheter:

 1. Klippmoskén

 2. Klagomuren

 3. Damaskusporten

 4. The Shrine of the Book

Marios kommentar till Jerusalem: Jerusalem är en vacker stad, med många gamla byggnader och kyrkor i massor.

Resa 2:

Vi lämnar världens skönaste stad och reser norr ut mot explosiv smärta. 2008 small det ordentligt.

Färden går genom helig Rosas land, som både varit portugisisk och brittisk. Slutmålet ligger i förseglad vik.

Mowgli och Baloos pappa kommer härifrån liksom musikalisk doktor. Björn Ferry hade fått åka 5 straffrundor här.

Vi är i LA-kopia fast i Shiva och Vishnus land. Oscarsbelönade Slumdog Millionaire utspelas i vår mångmiljonstad

Flygande Jakob, om bayersk herre får välja, chicken curry om invånarna här får säga sitt. Vi är på Indiens västkust i landets folkrikaste stad.

Det rätta svaret är Bombay:

Tre kända sevärdheter:

 1. The Gateway of India

 2. Bombays centralstation

 3. Elefantgrottorna

Marios kommentar till Bombay: Jag älskar stora städer, men fruktansvärt fattigt land är Indien. Men annars var det bra.

Resa 3:

Vi lämnar versmått på västsida och reser mot östsida, till stad där du också är hemma. Vi är på väg mot huvudstaden, men då måste du blinka vänster i rondellen.

Vi är i rike där infraröd strålning är av inledande betydelse och där förgyllt stränginstrument är det främsta vapnet. Staden vi söker har koppling till trojansk hjälte, men lever man wilde här, åker man på en hurling.

Att dansa floddans kan vara ett anspråkslöst förslag i vår stad men I väntan på … att komma fram till denna litterärara metropol kan du ta del av det svarta guldet, det ena är jäst och det andra spetsat.

Vi reser på den södra delen av den gröna ön där skyddshelgonet heter Patrick. Johnnys slogan har gett landet musikalisk framgång det har du också.

Att du blint litar på dessa ledtrådar är ei rekommenderat, då kan du bli negativt överraskad. Tänk istället Irlands huvudstad.

Rätt svar är Dublin:

Fyra kända sevärdheter:

 1. Trinity College Library

 2. En staty som föreställer George Bernhard Shaw

 3. O’Connell Street

 4. Guinnessbryggeriet

Marios kommentar till Dublin: Jag tycker om Dublin och dessutom är Irland vackert som också kallas den gröna ön.

Och det var allt från världsturnén nu. Vi ses nästa gång och då är det sista resan.

Skribent: Super Mario alias Kim Westman

 

Super Marios världsturné Del 8 av 10

God morgon och välkomna till våran världsturné igen. Vi ska besöka 3 nya städer i världen. Är ni redo, så kör vi igång ledtrådarna.

Vi lämnar röd folkmördares fru och åker med pendeltåg till stad som lyfter upp blåblommig nyttoväxt. Floden som rinner genom staden är spretig.

Grannstaden och rysk tsar har tagit plats i staden som både har läppstift och puderdosa i sin väska. Ta en lugn stund under vanligt parkträd så köpe nick en munk.

Isbjörnar och Fredrika Bremer litteratur tillhör inte världseliten men staden är ändå världens snabbaste både på kort och lång distans. Ringlekarna här fick svarta rubriker, Bravo Charlie!

Vi är på väg mot historisk mark både ekonomisk och världspolitisk. Mustaschprydd diktator avslutade i staden vars mest kända byggnadsverk pryds av fyra hästar. Bran den burgen ner? Nej men det gjorde mycket annat 1945.

Jag ber Linn att servera blåber, lingon och dönerkebab. Vi är nu framme i huvudstaden som en gång var delad i öst och väst.

Det rätta svaret är Berlin:

Fyra kända sevärdheter:

 1. Brandenburger Tor

 2. Gatan Unter den Linden

 3. Berlinmuren

 4. Charlottenburgs slott

Marios kommentar till Berlin: Jag tycker att Berlin är en fin stad, med mycket sevärdheter och snälla människor.

Resa 2:

Den här staden grundades redan på 800-talet under namnet Majrit.

I den här staden kan man besöka tjurfäktning i världsklass.

Detta är Spaniens huvudstad.

Rätt svar är Madrid:

Tre kända sevärdheter:

 1. Ventas tjurfäktningsarena

 2. Pradomuseet

 3. Spanska parlamentet

Marios kommentar till Madrid: Jag älskar Spanien, mycket vin och god mat och trevliga sevärdheter. Madrid är en fin stad.

Resa 3:

Denna stad är en av Marockos fyra kungastäder.

Staden grundades 1062

Den kända marknadsstaden i Marocko.

Det rätta svaret är Marrakech:

Tre kända sevärdheter:

 1. Djemaa-el-Fna

 2. Koutoubia-moskén

 3. Saadian Tombs

Marios kommentar till Marrakech: Marrakech är en spännande stad med många marknader.

Och det var allt från världsturnén nu. Vi ses nästa gång med 3 nya städer. Hej så länge!

Skribent: Super Mario alias Kim Westman