Kims Frågestund 28 september 2015 Special

God morgon och välkomna till Kims Frågestund Special. Idag kommer frågorna handla mestadels om:

SPANIEN!

Ta fram penna och papper för nu drar vi igång.

1. Vad heter Spaniens huvudstad?

A. Barcelona B. Madrid C. Valencia D. Malaga

Rätt svar: B. Madrid

2. Vad heter Spaniens nuvarande kung?

A. Juan Carlos B. Felipe C. Antonio D. Julio

Rätt svar: B. Felipe

3. Vilken av följande ingredienser behövs INTE när du ska göra en paella?

A. Köttfärs B. Musslor C. Ärtor D. Ris

Rätt svar: A. Köttfärs

4. Vad heter det kända vindistriktet i Spanien?

A. Chianti B. Champagne C. Kalifornien D. La Rioja

Rätt svar: D. La Rioja

5. I vilken spansk region ligger staden Bilbao?

A. Katalonien B. Baskien C. Andalusien D. Aragonien

Rätt svar: B. Baskien

6. Mellan vilka år inträffade spanska inbördeskriget?

A. 1935-1938 B. 1937-1940 C. 1936-1939 D. 1940-1943

Rätt svar: C. 1936-1939

7. Vad heter Spaniens motsvarighet till SVT?

A. TVE B. TVS C. TVP D. TVA

Rätt svar: A. TVE

8. Vilken av följande städer ligger längst österut?

A. San Sebastian B. Cadiz C. Barcelona D. Zaragoza

Rätt svar: C. Barcelona

9. Vilken av Kanarieöarna är störst?

A. Gran Canaria B. Fuerteventura C. Lanzarote D. Teneriffa

Rätt svar: D. Teneriffa

10. Vad heter Spaniens högsta berg som finns på ön Teneriffa?

A. Teide B. Vulcano C. Sierra Nevada D. Formentera

Rätt svar: A. Teide, 3 718 meter hög

11. Vad av följande är en spansk korv?

A. Salsiccia B. Kielbasa C. Chorizo D. Breton

Rätt svar: C. Chorizo

12. Vad hette diktatorn Franco i förnamn?

A. Georgios B. Francesco C. Francisco D. Antonio

Rätt svar: C. Francisco

Och nu till utslagsfrågan:

Ordna följande siffor i nummerordning. Börja med den högsta.

A. Diez B. Dos C. Cinco D. Siette

Rätt svar: A. Diez 10 D. Siette 6 C. Cinco 5 B. Dos 2

Och det var allt från frågestunden den här gången. Vi ses nästa gång igen!

Skribent: Kim Westman

Maggan Sölveland’s Konstutställning på Backa Kulturhus

Margareta Sölveland

Hon kallar själv sitt måleri för lustmåleri. Hennes ögon är glada, nästan glittrande när hon pratar med mig. Mycket handlar om lust, lust att måla, lust att beröra. Hon har målat i hela sitt liv och det är just den här känslan av lust, att måleriet ger så mycket, både till henne själv och till andra. Utställningen speglar en lång tid av olika målningar vid olika tillfällen i livet. Margareta kommer från Onsala men målar också mycket i Frankrike. Kanske kommer hennes basker därifrån?

När jag frågar om hennes motiv i målningarna, skrattar hon och frågar vad tycker du själv att jag har för motiv..? Det är just det som Margareta vill nå, mötet mellan betraktaren och tavlan, vad händer i det mötet? Vad känner man? En tavla som ingen ser har ju inget sådant möte och då blir tavlan inget särskilt. En kvinna som tittade på hennes tavlor utbrast – det är så mycket glädje i tavlorna och jag blir så glad av dem! Ja så kan det ju vara för den betraktaren, menar Margareta. Och hon vill beröra. Hon hittar inspiration hos andra människor och har ofta med sig idéer och känslor i sina målningar som speglar, eller som rör möten mellan människor, relationer är viktiga, kroppshållning… det finns många sätt som en människa uttrycker vad hon är bara genom hur hon står eller rör sig… och det här tycker Margareta om att betrakta.

Vi hoppas att Margareta Sölveland aldrig tappar lusten till att beröra. Utställningen hänger just nu i Backa Kulturhus till den 9 oktober. Akvareller, collage, akryl och blandteknik.

Text: Terese Cedervret

Kims Nyhetsstund 24 september 2015

God middag och välkomna. Först ut idag är ämnet utrikes.

Under den pågående muslimska högtiden hajj i Mecka har 310 personer trampats ihjäl och runt 450 människor har skadats. Det finns ungefär 2.000 svenskar som är på pilgrimsfärd i Mecka. Men några bekräftade fall har det inte blivit än.

Och så inrikes.

Inatt brann det en bogserbåt i Sölvesborg och fyra polska medborgare har avlidit. Polisen ska idag göra en förundersökning. Och händelsen inträffade strax innan midnatt.

Och så till sist historiska händelser.

24 september 1972 – Norge röstar nej till medlemskap i EG.

24 september 1973 – Guinea-Bissau blir självständigt från Portugal.

24 september 1888 – Örebro kanal invigs.

Och det var allt från nyhetsstunden idag. Vi ses och i studion: Kim Westman

Skribent: Kim Westman

Kims Nyhetsstund 23 september 2015

God morgon och välkomna. Vi startar idag med inrikes.

Fyra personer fick föras till sjukhus med rökskador efter att en lägenhet i Helsingborg börjat brinna strax efter midnatt. Sex lägenheter med totalt 15 personer fick evakueras.

Och så utrikes.

Idag har den svenske journalisten Dawit Isaak suttit fängslad i 14 år i Eritrea. Det vill säga 5 475 dagar. Och idag publicerar 80 svenska medier ett upprop för honom. Många journalister säger att de ska släppa Dawit fri. Men den eritrianska regeringen säger att inte vill släppa honom.

Och så till sist kungliga högtider.

Om två veckor ska prins Nicolas döpas på Storkyrkan i Stockholm. Men nu säger SVT att de vill inte sända sändningarna. Det är första gången på 39 år som de vägrar att sända. Vid någon tillfälle har TV4 sänt bröllopet. Men hos TV4 finns det inga planer på att sända dopet.

Och det var allt från nyhetsstunden idag. I studion: Kim Westman och Hej då!

Skribent: Kim Westman

LYSSNA PÅ KIMS NYHETSSTUND:

Kims Frågestund 21 september 2015

God morgon och välkomna till frågestunden. Ta fram penna och papper, för nu sätter vi igång.

1. I vilken fransk region ligger den berömda klosterön Mont-Saint-Michel?

A. Bretagne B. Normandie C. Champagne D. Lorraine

Rätt svar: B. Normandie

2. I vilket land ligger städerna Anadyr och Jakutsk?

A. Ryssland B. Kina C. Estland D. Polen

Rätt svar: A. Ryssland

3. Var på kroppen kan du drabba om du får Menieres sjukdom?

A. Ögonen B. Magen C. Foten D. Öronen

Rätt svar: D. Öronen

4. I vilken sport kan man göra en birdie?

A. Basket B. Golf C. Tennis D. Fotboll

Rätt svar: B. Golf

5. I vilket landskap ligger orterna Laxå och Hallsberg?

A. Västmanland B. Närke C. Södermanland D. Dalarna

Rätt svar: B. Närke

6. Vad heter denna TV4-profil?

A. Rickard Sjöberg B. Martin Timell C. Bengt Magnusson D. Staffan Ling

Rätt svar: C. Bengt Magnusson

7. Vad är gumbo för något i det kreolska köket?

A. Risrätt B. Kötträtt C. Fiskrätt D. Grönsaksrätt

Rätt svar: A. Risrätt

8. I vilken tecknad serie kan man möta figurerna Alma och Google?

A. Karl-Alfred B. Tjalle Tvärvigg C. Blondie D. Kalle Anka

Rätt svar: B. Tjalle Tvärvigg

9. Vad heter Afghanistans huvudstad?

A. Teheran B. Bagdad C. Riyadh D. Kabul

Rätt svar: D. Kabul

10. Vad för slags djur är en beckasin?

A. Fågel B. Lejon C. Fisk D. Insekt

Rätt svar: A. Fågel

11. Vilket år började det amerikanska tv-bolaget ABC sina sändningar?

A. 1947 B. 1948 C. 1950 D. 1951

Rätt svar: B. 1948

12. Vad heter Kanadas största sjö?

A. Great Salt Lake B. Great Slave Lake C. Great Bear Lake D. Great Basin Lake

Rätt svar: C. Great Bear Lake

Och nu till utslagsfrågan:

Ordna följande ord så att bildar ett känt ordspråk.

A. Sämre Soppa B. Ju fler C. Desto D. Kockar

Rätt svar:

B. Ju fler D. Kockar C. Desto A. Sämre Soppa

Och det var allt från frågestunden idag. Vi ses snart igen!

Skribent: Kim Westman

 

Kims Frågestund Special 14 september 2015

God morgon och varmt välkomna till frågestunden igen. Idag ska frågorna specialisera på 25-årsjubilerade:

TV4!

Jag kommer att ställa 15 frågor. Och varje fråga har ett videoklipp i sig. Det första frågan ska handla om TV4:s allra första Nyhetssändning den 15 september 1990. Med en mycket ung Bengt Magnusson.

Frågan blir: Vilken känd person dyker upp i slutet av sändningen och läser en dikt av P.C. Jersild?

A. Ingvar Oldsberg B. Ernst-Hugo Järegård C. Magnus Härenstam D. Sven-Bertil Taube

Rätt svar: B. Ernst-Hugo Järegård

 

Fråga nummer 2 ska handla om 1991 och det är 2-delad fråga. Det första klippet vi ska se är från Jeopardy! med Magnus Härenstam. Här tävlar en mycket rutinerad Alice Timander från 1996.

Hur mycket pengar hade Alice innan andra omgången skulle börja?

A. -1.100 kronor B. -1.200 kronor C. -1.300 kronor D. -1.400 kronor

Rätt svar: C. -1.300 kronor

Nästa fråga från samma årtal började Bingolotto att sändas. Och nu ska vi se ett klipp ifrån det allra första programmet.

Frågan lyder: Hur många brickor sålde Bingolotto till det första sändningen med Leif Loket Olsson?

A. 65.000 brickor B. 75.000 brickor C. 85.000 brickor D. 95.000 brickor

Rätt svar: B. 75.000 brickor

 

Nästa fråga ska handla om året 1992 då Nyhetsmorgon började och sändas. Vilka var de första programledarna för Nyhetsmorgon?

A. Malou von Sivers och Fredrik Belfrage B. Malou och Bengt Magnusson C. Malou och Peter Jihde D. Malou och Jenny Strömstedt

Rätt svar: B. Malou von Sivers och Bengt Magnusson

Nästa fråga ska handla om Rickard Sjöberg. Rickard Sjöberg är mannen som leder Postkodmiljonären varje vecka. Frågan lyder: Hur många miljonärer har Postkodmiljonären skapat?

A. 8 B. 9 C. 10 D. 11

Rätt svar: 8

Fråga nummer 6 ska handla om TV4:s långkörare Kalla Fakta. Vad hette den allra första programledaren?

A. Jan Guillou B. Jan Scherman C. Jan Persson D. Jan Andersson

Rätt svar: A. Jan Guillou

Nästa fråga: Vad heter Lasse Brandebys rollfigur i tv-programmet Rena Rama Rolf?

A. Kurt Olsson B. Rolf Allan Mjunstedt C. Gösta Andersson D. Ove Sundberg

Rätt svar: B. Rolf Allan Mjunstedt

Nästa fråga: Vem var det som grundade TV4?

A. Agneta Sjödin B. Åke Magnusson C. Casten Almqvist D. Jan Stenbeck

Rätt svar: D. Jan Stenbeck

Fråga nummer 9: Vad heter Martin Timells inredningsprogram som har sänts i TV4 1997?

A. Sköna Hem B. Äntligen Hemma C. Mitt hem D. Bygglov

Rätt svar: B. Äntligen Hemma

Nästa fråga ska handla om TV4:s mest kända sportankare, Peppe Eng. Vad hette hans allra första sportprogram?

A. Golfhörnan B. Polohörnan C. Hockeyhörnan D. Fotbollshörnan

Rätt svar: C. Hockeyhörnan

Fråga nummer 11 ska handla om TV4:s succé Solsidan. Den 18 oktober sänds det första avsnittet av den allra sista säsongen. Vad heter Felix Herngrens rollfigur?

A. Alex B. Ove C. Fred D. Rolf

Rätt svar: A. Alex

Fråga nummer 12 handlar om TV4:s långkörare Fångarna på Fortet. Vem spelade rollen som Fader Fouras?

A. Börje Ahlstedt B. Lasse Brandeby C. Stig Ossian Eriksson D. Håkan Södergren

Rätt svar: C. Stig Ossian Eriksson

Fråga nummer 13 ska handla om TV4:s största floppprogram någonsin. Vad hette programmet där Joakim Geigert ledde?

A. Glöm inte rakhyveln B. Glöm inte tandborsten C. Glöm inte tandkrämet D. Glöm inte mobilen

Rätt svar: B. Glöm inte tandborsten

Näst sista frågan handlar om När & Fjärran. När & Fjärran var TV4: svar på SVT:s Packat och klart. Vem av följande programledare har varit med i När & Fjärran. P.S. Två alternativ är rätt.

A. Martin Örnroth B. Rickard Sjöberg C. Claes Malmberg D. Uno Svenningsson

Rätt svar: A. Martin Örnroth och B. Rickard Sjöberg

Och nu sista frågan: Vem var TV4:s första VD?

A. Björn Unger B. Björn Nordstrand C. Jan Stenbeck D. Robert Aschberg

Rätt svar: A. Björn Unger

Och det var allt från frågestunden den här gången. Vi ses snart igen!

Skribent: Kim Westman