Kims Frågestund 28 oktober 2015

God morgon och välkomna till frågestunden. Ta fram penna och papper, för nu sätter vi igång frågesporten!

1. I vilket landskap ligger orterna Bromölla och Lönsboda?

A. Blekinge B. Halland C. Skåne D. Närke

Rätt svar: C. Skåne

2. Vilket djur fattas i namnet på en mycket känd sång från Baha Men, Who let the … out?

A. Katter B. Hästar C. Hundar D. Kossor

Rätt svar: C. Hundar, Who let the dogs out?

3. Var på kroppen sitter tunntarmen?

A. Magen B. Foten C. Huvudet D. Knät

Rätt svar: A. Magen

4. Från vilket land kommer chokladsorterna Lindt och Toblerone?

A. Tyskland B. Österrike C. Frankrike D. Schweiz

Rätt svar: D. Schweiz

5. Vad heter huvudstaden i delstaten Kansas?

A. Boise B. Topeka C. Kansas City D. Sacramento

Rätt svar: B. Topeka

6. Vad för slags djur är en kookaburra?

A. Orm B. Fågel C. Leopard D. Häst

Rätt svar: B. Fågel

7. Vilken flod rinner genom Ungerns huvudstad Budapest?

A. Elbe B. Wisla C. Drava D. Donau

Rätt svar: D. Donau

8. Hur många molekyler innehåller det i vatten?

A. 1 B. 2 C. 4 D. 6

Rätt svar: B. 2

9. I vilken Disney-film heter huvudrollsinnehavaren Duchess?

A. Djungelboken B. Aristocats C. Aladdin D. RIngaren i Notre-Dame

Rätt svar: B. Aristocats

10. Vad hette fartyget som utsattes för ett attentat i Malmö 1908?

A. Goya B. Fram C. Jill D. Amalthea

Rätt svar: D. Amalthea

11. Vad betyder det latinska ordet carpe diem?

A. Fånga dagen B. Fånga själen C. Fånga kvällen D. Fånga maten

Rätt svar: A. Fånga dagen

12. Vad är det tibetanska namnet på Mount Everest?

A. Tenzing Norgay B. Qomolangma C. Lhasa D. Edmund Hillary

Rätt svar: B. Qomolangma

Och nu till utslagsfrågan:

Placera följande stavelser så att det bildar namnet på en aktuell högtid.

A. WE B. Hal C.Lo D. EN

Rätt svar: B. HAL C. LO A. WE D. EN

Och det var allt från frågestunden idag. Vi ses nästa gång igen!

Skribent: Kim Westman

Kims Nyhetsstund 26 oktober 2015

God morgon och välkomna! Idag har bara en nyhet och ämnet är Trollhättan.

Två personer dödades i skolan Kronan i Trollhättan i torsdags. Även gärningsmannen är också död, för att polisen sköt honom på bröstet. Gärningsmannen hette Anton. Och igår var det manifestation runt om i Trollhättan. De tände facklor och så gick de en demostrationståg. Dessutom samlade ungefär 250 000 personer som ville delta i en tyst minut. Fruktansvärt var det! Och det är dock oklart när skolan skall öppna igen. Polisen undersöker just nu skolan.

Och det var allt från nyhetsstunden idag. Vi ses!

Skribent: Kim Westman

LYSSNA PÅ KIMS NYHETSSTUND:

HOLLYWOOD

Hollywood är ett distrikt i Los Angeles, Kalifornien där USA:s filmcenter finns. Därför syftar Hollywood ofta på den amerikanska filmbranschen i stort. I Hollywood görs även merparten av de amerikanska TV-serierna. Hollywood har 167 664 invånare (2000).

Det är inte brukligt att exakt definiera gränserna för distrikt i Los Angeles- området men ett undantag har gjorts för Hollywood. Sedan den 28 augusti 2006 ingår även områdena Griffith Park och Los Feliz i den stadsdel som definieras som Hollywood och hela detta område hade sammanlagt 208 237 invånare år 2000.

På platsen fanns ett jordbrukssamhälle, Cahuenga på 1870-talet. Hobart Johnstone Whitley kom dit på 1880-talet och bestämde sig för att grunda staden Hollywood. Namnet förekom första gången på en karta från 1887. 1900 var Cahuenga ett samhälle med runt 500 invånare. 1902 byggde Whitley det berömda Hollywood Hotell. Tågförbindelse med Los Angeles förbättrades och 1910 blev Hollywood annekterat till en del av Los Angeles och fick del av stadens vatten och avloppssystem.

Kims Frågestund Special 21 oktober 2015

God morgon och välkomna till frågestunden. Idag ska frågorna handla om ett specialämne:

KARL-ALFRED!

Ta fram penna och papper för nu kör vi igång!

1. Vad heter Karl-Alfred på engelska?

A. Popeye B. Peepeye C. Pupeye D. Poopeye

Rätt svar: A. Popeye

2. Vad heter Karl-Alfreds fästmö?

A. Gunilla B. Petra C. Olivia D. Ulla

Rätt svar: C. Olivia

3. För vilket filmbolag gjorde Karl-Alfred kortfilmerna mellan 1933-1957?

A. Universal B. Paramount C. Warner Bros. D. Columbia

Rätt svar: B. Paramount

4. Vad heter Karl-Alfreds ärkefiende nr.1? (Två alternativ är rätt)

A. Brutus B. Peter C. Bluto D. Benny

Rätt svar: A. Brutus C. Bluto

5. 1980 gjordes en långfilm med Karl-Alfred. Vem spelade huvudrollen som Karl-Alfred?

A. Oliver Hardy B. Steve Martin C. Chevy Chase D. Robin Williams

Rätt svar: D. Robin Williams

6. Vilken grönsak gör Karl-Alfred extra stark?

A. Spenat B. Rödbetor C. Morötter D. Selleri

Rätt svar: A. Spenat

7. Vad heter denna hamburgerälskade figur som dyker upp då och då i Karl-Alfred?

A. Brasse B. Frasse C. Lasse D. Nasse

Rätt svar: B. Frasse på engelska: Wimpy

8. Hur kommer det sig att Karl-Alfred fick sitt namn i Sverige?

A. Ett taget namn i Evert Taubes visor B. efter en snapsvisa C. Efter en maträtt D. Efter ett bär

Rätt svar: A. Ett taget namn i Evert Taubes visor

9. Vem har skrivit signaturmelodin till Karl-Alfred?

A. Quincy Jones B. Frank Sinatra C. Jerry Vale D. Sammy Lerner

Rätt svar: D. Sammy Lerner

10. På vilken Medelhavsö ligger Popeye Village som är ett nöjesfält?

A. Sardinien B. Kreta C. Malta D. Naxos

Rätt svar: C. Malta

11. Snart kommer den nya Karl-Alfred-filmen. För vilket filmbolag ska han göra den här gången?

A. Columbia B. Universal C. Dreamworks D. Disney

Rätt svar: A. Columbia

12. Vilken av följande sagor har Karl-Alfred INTE gjort en kortfilm av?

A. Aladdin B. Robin Hood C. Ali Baba D. Snövit

Rätt svar: D. Snövit

Och det var allt från frågestunden den här gången. Vi ses nästa gång igen!

Skribent: Kim Westman

Kims Nyhetsstund 19 oktober 2015

God morgon och välkomna! Vi startar med utrikes.

Två soldater har blivit dödade i Thailand. Dessutom har fem andra personer skadats sen en bomb har detonerats. Men inga har ännu tagit på sig ansvaret för attackerna.

Och så ännu mera utrikes.

Ett litet flygplan har kraschats mitt i ett bageri i Colombias huvudstad Bogota. De tre passagerarna och piloten avled och minst sju personer som befann sig på marken skadades allvarligt.

Och så till sist historiska händelser

19 oktober 1793 – Svea Orden grundas i Stockholm

19 oktober 1932 – Prins Gustav Adolf gifter sig med Sibylla.

19 oktober 1987 – Den svarta måndagen inträffade på Dow Jones börser i New York.

Och det var allt från nyhetsstunden idag. Vi ses!

Skribent: Kim Westman

Queen

Den engelska rockgruppen Queen från London bildades 1970 av Brian May, Roger Taylor och Freddie Mercury, John Deacon började i bandet först året därpå. 1975 släppte de skivan A NIGHT AT THE OPERA som den kända låten Bohimian Rhapsody ligger på.

Sångaren Freddie Mercury hette ursprungligen Farrokh Bulsara men bytte namn till Mercury för han tyckte det lät mer likt ett artistnamn.

Queens stora genombrott kom 1974 när albumet Sheer Heart Attack kom ut. Albumet gav de en guldskiva i USA. På The Game som kom på 1980 – talet låg låten Another Onne Bites the Dust som sålde i 4 miljoner exemplar i USA. Queen gjorde musiken till filmen Highlander med Christopher Lambert (1986).

1988 började rykten komma att Freddie hade aids och den 23 nov 1991 kom han ut och berättade för allmänheten att han var sjuk. Ett dygn senare gick Mercury bort i bronchial pneumia orsakad av aids.

Av: Jonas.E

 

Freddie Mercury

 

 

 

 

 

 

Kims Frågestund 14 oktober 2015

God morgon och välkomna till Kims Frågestund igen. Ta fram penna och papper, för nu kör vi igång.

1. Vilken planet kallas även ibland för Aftonstjärnan?

A. Merkurius B. Venus C. Saturnus D. Mars

Rätt svar: B. Venus

2. Vem har skrivit böckerna om Kurt Wallander och som avled i förra veckan?

A. Henning Mankell B. Stieg Larsson C. Jens Lapidus D. David Lagercrantz

Rätt svar: A. Henning Mankell

3. I vilken sport är världsstjärnan Ronaldo främst i?

A. Basket B. Golf C. Bowling D. Fotboll

Rätt svar: D. Fotboll

4. Ungefär hur stor andel av jordens yta är täckt av vatten?

A. 50% B. 60% C. 70% D. 80%

Rätt svar: C. 70%

5. Vilken av följande städer eller orter ligger INTE på Island?

A. Akureyri B. Hafnarfjördur C. Klaksvik D. Vik i Myrdal

Rätt svar: C. Klaksvik, Färöarna

6. Vad heter kryddan som man ska ha i bearnaisesås?

A. Dragon B. Körvel C. Persilja D. Basilika

Rätt svar: A. Dragon

7. Vem var programledare för tv-programmet LIngo som sändes i TV4?

A. Rickard Sjöberg B. Harald Treutiger C. Adam Alsing D. Martin Örnroth

Rätt svar: D. Martin Örnroth

8. Vad heter huvudstaden i Guinea?

A. Accra B. Porto Novo C. Conakry D. Monrovia

Rätt svar: C. Conakry

9. Vad är huvudingrediensen i en devil’s food cake?

A. Mandlar B. Morot C. Äpplen D. Choklad

Rätt svar: D. Choklad

10. Vilket ord fattas i James Bond-filmen från 1977: Älskade…?

A. Spion B. Agent C. Terrorist D. Diamanten

Rätt svar: A. Spion

11. Vem har skrivit den Nobelprisbelönade boken Aniara?

A. Heidenstam B. Martinsson C. Lindgren D. Rydberg

Rätt svar: B. Martinsson

12. Vilken superhjältes alter ego heter Bruce Banner?

A. Batman B. Stålmannen C. Fantomen D. Hulken

Rätt svar: D. Hulken

Och nu till utslagsfrågan:

Ordna följande städer i geografisk ordning. Börja i söder.

A. Kiruna B. Stockholm C. Malmö D. Göteborg

Rätt svar: C. Malmö D. Göteborg B. Stockholm A. Kiruna

Och det var allt från frågestunden för den här omgången. Vi ses nästa gång igen! Ha det så bra!

Skribent: Kim Westman