Kims Nyhetsstund 30 november 2015

God morgon och välkomna. Vi startar med SVT.

Ikväll gör Claes Elfsberg sin allra sista Aktuellt-sändning. Det kanske jag skulle rekommendera. Han började jobba på SVT redan 1970 och han har blivit mest känd som Mr. Rapport. Och under åren så har han varit väldigt populär, men ikväll så gör han sin sista nyhetssändning. Men misströsta inte det, han kommer att medverka i Gomorron Sverige en gång i veckan från och med våren. Missa inte det!

Och så vädret.

Igår kväll så drog stormen Gorm in över Sverige. Nära 50.000 hushåll är fortfarande utan ström. Och det kan ta några dagar innan de får strömmen igen. Jag hörde inte stormen inatt och det var väl tur det.

Och så till sist Paris.

Idag inleds klimatmötet i Paris. Och hela världens ledare är samlade för att diskutera om klimatfrågan. Till exempel glaciärerna smälter, isbjörnarna hotas och för mycket utsläpp. Och Paris har haft ett mycket tungt år 2015.

Och det var allt från nyhetsstunden idag. Vi ses!

Skribent: Kim Westman

LYSSNA PÅ KIMS NYHETSSTUND:

Kims Frågestund 26 november 2015

Hej och välkomna! Nu drar vi igång.

1. Vem hade en stor hit med jullåten Feliz Navidad?

A. José Feliciano B. Evo Morales C. Hugo Chavez D. Francisco Franco

Rätt svar: A. José Feliciano

2. Vilken nöt skall man stoppa i risgrynsgröten enligt en gammal tradition?

A. Valnöt B. Hasselnöt C. Cashewnöt D. Mandel

Rätt svar: D. Mandel

3. Från vilket land kommer drycken Glühwein?

A. Frankrike B. Österrike C. Tyskland D. Nederländerna

Rätt svar: C. Tyskland

4. Vad hette SVT:s julkalender 1991?

A. Kurt Olssons julkalender B. Sunes Jul C. Fem Myror D. Mysteriet på Greveholm

Rätt svar: B. Sunes Jul

5. Vem har namnsdag den 9 december då lutfisken skall läggas i blöt?

A. Astrid B. Anna C. Amanda D. Adam

Rätt svar: B. Anna

6. Vad av följande är namnet på en julfilm med Macaulay Culkin?

A. Ensam hemma B. Tjuvarnas jul C. Bomber och granater D. Uncle Buck

Rätt svar: A. Ensam hemma, kom 1990.

7. Vilket tv-program brukar komma direkt efter Kalle Ankas jul?

A. Rapport B. På Spåret C. Kan du vissla Johanna? D. Karl-Bertil Jonssons julafton

Rätt svar: C. Kan du vissla Johanna?

8. På vilken berömd gata bor detektiven Sherlock Holmes?

A. Baker Street B. Cake Street C. Danish Street D. Vacuum Street

Rätt svar: A. Baker Street

9. Vad är dulce de leche?

A. Flingor B. Bröd C. Kolasås D. Mjölk

Rätt svar: C. Kolasås

10. Vilken veckodag infaller 24 december 2015?

A. Onsdag B. Torsdag C. Fredag D. Lördag

Rätt svar: B. Torsdag

Och nu till utslagsfrågan:

Ordna följande nummer i nummerordning. Börja med den högsta.

A. 2,5 miljoner B. 20 C. 200 000 D. 200

Rätt svar: A. 2,5 miljoner C. 200 000 D. 200 B. 20

Och det var allt från frågestunden idag. Vi ses!

Skribent: Kim Westman

Kims Nyhetsstund 23 november 2015

God morgon och välkomna. Vi startar med sport.

Den förre detta friidrottsstjärnan Linda Haglund har avlidit. Hon dog av en propp i lungan, men det ryktas också att hon hade cancer. Linda Haglund var en av våra största friidrottstjärnor. Hon åkte fast för dopning 1981 men hon frikändes senare. Hon har slagit svenska rekord både i längdhopp och i 100 meter. Linda Haglund blev 59 år.

Och så utrikes.

Minst 16 personer har skadats när två beväpnade män öppnade eld under inspelningen av en musikvideo i New Orleans. Ingen person skall ha dött under skjutningen än så länge. Och ingen person har gripits ännu.

Och så till sist Argentina.

Igår var det presidentval i Argentina. Och Argentinas nya president heter Mauricio Macri. Han vann helt överlägset mot vänsterledaren Daniel Scioli med 91,5 procent av rösterna. Och Christina Kirchner får dessvärre hoppa av, och hon har styrt landet sedan 2007.

Och det var allt från nyhetsstunden idag. Vi ses!

Skribent: Kim Westman

LYSSNA PÅ KIMS NYHETSSTUND:

Kims Nyhetsstund 19 november 2015

God middag och välkomna! Vi startar med historiska händelser.

19 november 1946 – Sverige blir medlem i FN.

19 november 1973 – Barnprogrammet Fem myror är fler än fyra elefanter har premiär.

19 november 1904 – Startar verksamheten i Nordens första kafferosteri, Paulig, i Helsingfors.

Och så nöje.

Imorgon börjar en ny omgång av På spåret igen. Några som ska vara med i det första programmet är fjolårets segrare: Elizabeth Höglund och Jesper Rönndahl möter Kakan och Jan Hermansson. Gästartist imorgon är Ola Salo. Missa inte detta!

Och så till sist utrikes.

Igår var det skottlossning i förorten Saint-Denis som ligger några mil från Paris. De tror att hjärnan som utförde dåden är död. Och vi hoppas att Paris är på väg mot en ljusare framtid.

Och det var allt från nyhetsstunden idag. I studion: Kim Westman och Hej då!

Skribent: Kim Westman

P.S. Om ni undrar varför jag inte spelar in nyheterna längre; det kommer jag att göra på måndag när det är dags för nästa nyhetsstund igen.

Kims Frågestund Special 18 november 2015

God morgon och välkomna till frågestunden igen. Idag kommer frågorna handla om Paris eftersom det var terrordåd i förra veckan. Ta fram penna och papper för nu drar vi igång.

1. Vad heter den berömda tornet som ligger i centrala Paris?

A. Gaulletornet B. Eiffeltornet C. Hollandetornet D. Lautrectornet

Rätt svar: B. Eiffeltornet

2. Vad heter skämttidningen som utsattes för ett terrordåd i januari 2015?

A. Francois Hebdo B. Nicolas Hebdo C. Charlie Hebdo D. Charles Hebdo

Rätt svar: C. Charlie Hebdo

3. Vad heter slottet som ligger utanför Paris?

A. Versailles B. Roquefort C. Grevé D. Joule

Rätt svar: A. Versailles

4. Vem var president i Frankrike när andra världskriget slutade?

A. Nicolas Sakozy B. Charles de Gaulle C. Léon Blum D. Felix Gouin

Rätt svar: B. Charles de Gaulle

5. Vad av följande är INTE namnet på en fransk ostsort?

A. Brie B. Roquefort C. Chevré D. Parmesan

Rätt svar: D. Parmesan

6. Vad hette Frankrikes valuta innan euron infördes?

A. Gulden B. Pesetas C. Franc D. Mark

Rätt svar: C. Franc

7. Vem har målat berömda tavlor med näckrosor på?

A. Renoir B. Cezanne C. Gaugin D. Monet

Rätt svar: D. Monet

8. Var i Frankrike ligger Lascauxgrottorna?

A. Lyon B. Dordogne C. Perpignan D. Bayonne

Rätt svar: B. Dordogne

9. Vad hette den franske filmkomiker som medverkade i filmen Semestersabotören?

A. Jacques Clicout B. Jacques Tati C. Jacques Cannes D. Jacques Pau

Rätt svar: B. Jacques Tati

10. Vad heter Västeuropas högsta berg som ligger i Frankrike?

A. Monte Rosa B. Mont Blanc C. Zugspitze D. Teide

Rätt svar: B. Mont Blanc

Och det var allt från frågestunden idag. Vi ses snart igen!

Skribent: Kim Westman

Från den moderna skräpkärringen.

Hur ska jag kunna få hjälp att GLÖMMA och sluta drömma om forna dagars händelser kan man någonsin göra det när man har autism eller hör det till sjukdomsbilden att livet passerar revy varje gång man sover hur läder remmen viner genom luften och kommer fram på den bara huden det svider rejält. Hur syrran blir kastad in i betong väggen med kraft. Hur sonen för sin skalle stenhårt nedslagen i betong golvet. Hur dottern blir slagen när hon försökt skydda sin elake far som ska till att ge sig på grannen. Hur man blir nedknuffad för trappen och man håller fast i stängslet och är rädd att o man släpper kommer man dö. Hur morsan blir slagen och hamnar under bordet. Hut man blir jagad i lägenheten sp man ramlat när gubben slår och det blir fulla blåmärken på kroppen. Hur idioten som är på fyllan bara vill ha mer man tvingar honom att stanna hemma för man inte har råd att låta honom supa upp hushållskassan hur han då blir vansinnig och slår ut rummets dörr där man låst in honom för han ska ut till vilket pris som helst hur polisen kommer och slås bråkar parerar slagen hur man sitter inlåst på badrummet en natt för karln tror vi är vilda djur som ska mördas. Hur kniven kommit emot än och detta ska man glömma så det inte återkommer i drömmen och psykiatrin vill inte hjälpa mig bli fri ska det någonsin gå eller är det omöjligt är det inte väldigt konstigt att man inte mår bra och jublar för hjärtat är fullt av glädje utan man är väldigt ledsen och trött man vill bara sjunka in i en kram och erfara trygghet åtminstone en smula. Hur ska jag glömma och sluta drömma om forna dagars djupt sårande liv med autismen och hela tiden hela mitt liv sen födseln varit mycket sjuklig såväl fysiskt som psykiskt  är detta rätt at vägra mig hjälp så jag kan bli fri. Varför tar inte psykiatrin emot mig igen? Mitt i allt detta blivit dissad från arbetsmarknaden som man blev uppfostrad till att man skulle få efter skolgången som slutade i barn och ungdoms psykiatrins särskola. Idag trivs jag på norra Hisingens dagliga verksamhet i FUNTEK men mår inte bra är djupt deprimerad och genom trött men folk förväntar sig att man ska må bra det upplever jag ofta och det känns inte bra att folk förväntar sig art alla är okey för allt är det inte okey även om jag lever och har huvudet upp och fötterna ner så är det inte ok bra utan mer ok dåligt. Ha det önskar något någon gång kan befria mig för jag orkar snart inte mer