Kims Nyhetsstund 14 december 2015

God morgon och välkomna till årets sista nyhetsstund! Vi startar med utrikes.

Idag kommer Filippinerna få ett rejält blåsväder. Orkanen Melor är på väg dit, med vindhastighet på 49,6-58,5 meter per sekund. Och den kommer att drabba samma område där tyfonen Haiyan utplånade 2013. Och mer än 8.000 människor dog. Vi hoppas att det blir färre döda.

Och så film.

Nu på onsdag är det världspremiär för den nya Star Wars-filmen. Och redan nu har det blivit slutsålt på alla håll och kanter. Och den nya filmen heter The Force Awakens. Men inte nog med det, Disney som har köpt rättigheterna från Fox 2012 kommer att bygga att Star Wars-nöjesfält och den kommer så småningom att öppnas.

Och så till sist julskämt.

Jag ska läsa ett julskämt innan vi avslutar för året: Vad äter snögubben till frukost? Svar: SNÖ-Flingor.

Och det var allt från nyhetsstunden för i år. Vi ses nästa gång i januari! God jul och gott nytt år!

Skribent: Kim Westman

Från den moderna skräpkärringen.

Med uthållighet och flit byggs jorden för nästa generation av människor till människor. Vi har fullt upp med att göra våra hem vackra med julefina men när vi ändå går ut i vår stad i jakt efter julklappar låt inte bli att plocka åtminstone 3 skräp om dagen och ta väl hand om ditt eget också så må lyckan le emot dig i det land du fått som arvedel och jorden kommer att bestå så dina barn och barnbarn så småningom kan ta över och bygga tusentals år av framtid för alla TILLSAMMANS KAN VI ALLA LYCKAS FÖRA JORDEN VIDARE!winter-nature-river-bridge-snow-mountains-background-1920x1057

Kims Nyhetsstund 9 december 2015 Special

God morgon och välkomna till Kims Nyhetsstund Special. Idag ska vi prata om inför nobelfesten.

Imorgon är det Nobeldagen och SVT kommer att vara på plats. De sänder från prisutdelningen i Konserthuset, fredsprisutdelningen i Oslo och middagen på Stadshuset. En som får nobelpriset i litteratur är vitryskan Svetlana Aleksijevitj. Och de som får Nobelpriset i kemi är tre styckna, Tomas Lindahl från Sverige, Paul Modrich från USA och Aziz Sancar från Turkiet. Den som får Nobelpriset i fysik är två styckna, Takaaki Kajita från Japan och Arthur Macdonald från Kanada. De som får Nobelpriset i medicin är tre styckna, William C. Campbell från USA, Satoshi Omura från Japan och Tu Youyou från Kina. Och till sist de som får Nobelpriset i ekonomi är Angus Deaton från Storbritannien.

Och missa inte nobelfesten imorgon i SVT.

Och det var allt från nyhetsstunden idag. I studion: Kim Westman och Hej då!

Skribent: Kim Westman

Kims Frågestund Special 7 december 2015

God morgon och välkomna till specialfrågestunden. Idag ska det handla om frågor kring julen. Ta fram penna och papper för nu drar vi igång.

1. Vad heter god jul på finska?

A. Hyvää Päivää B. Hyvää Joulua C. Hyvää Nyår D. Hyvää Suomi

Rätt svar: B. Hyvää Joulua

2. Från vilket land kommer juldrycken Äggtoddy?

A. Tyskland B. Danmark C. USA D. Grönland

Rätt svar: C. USA

3. I vilken amerikansk delstat ligger nöjesparken Santa Claus World?

A. Illinois B. Wyoming C. Idaho D. Indiana

Rätt svar: D. Indiana

4. Vad heter chokladasken som består av en chokladbit formad som en apelsinklyfta?

A. Belgiska bågar B. Romerska bågar C. Tyska bågar D. Engelska bågar

Rätt svar: B. Romerska bågar

5. Vad heter god jul på isländska?

A. Gladelig jol B. Gladelig geyser C. Gladelig bollur D. Gladelig nyår

Rätt svar: A. Glaedelig jol

6. Vad av följande ingår i det amerikanska julbordet?

A. Leverpastej B. Kalkon C. Skinka D. Sill

Rätt svar: B. Kalkon

7. Vad heter SVT:s julvärd som var det mellan 1972 och 2002?

A. Bengt Feldreich B. Lasse Kronér C. Ingvar Oldsberg D. Arne Weise

Rätt svar: D. Arne Weise

8. Vad heter den tredje Ett päron till farsa-filmen som utspelar kring jul?

A. Semester i Europa B. I Las Vegas C. Firar jul D. Firar påsk

Rätt svar: C. Firar jul

9. Vad heter huvudstaden på Julön?

A. Flying Fish Cove B. Suva C. Nuku’alofa D. Port Vila

Rätt svar: A. Flying Fish Cove

10. Vad heter Macaulay Culkins rollfigur i Ensam Hemma-filmerna?

A. Burt McCalister B. Kevin McCalister C. John McCalister D. Buzz McCalister

Rätt svar: B. Kevin McCalister

Och nu till utslagsfrågan:

Ordna följande tv-julkalendrar i ordning när de kom. Börja med den äldsta.

A. Sunes jul B. Mysteriet på Greveholm C. Tjuvarnas jul D. Allrams höjdarpaket

Rätt svar: A. Sunes Jul, 1991 B. Mysteriet på Greveholm, 1996 D. Allrams höjdarpaket, 2004 C. Tjuvarnas jul, 2011

Och det var allt från frågestunden idag. Vi ses snart igen!

Skribent: Kim Westman

Kims Frågestund 2 december 2015

God morgon och välkomna. Nu sätter vi igång.

1. Vad heter den nya Star Wars-filmen som har premiär om två veckor?

A. Rogue One B. The Force Awakens C. Empire strikes back D. The Return of Jedi

Rätt svar: B. The Force Awakens

2. Vad heter god jul på spanska?

A. Buon Natale B. Merry Christmas C. Feliz Navidad D. Karacsony Unnepeket

Rätt svar: C. Feliz Navidad

3. Vem är den nuvarande programledaren för Bingolotto?

A. Lasse Kronér B. Leif Loket Olsson C. Lotta Engberg D. Ingvar Oldsberg

Rätt svar: D. Ingvar Oldsberg

4. I vilken tysk stad kan man besöka Max Planck-universitetet?

A. Lübeck B. Kiel C. Berlin D. Köln

Rätt svar: B. Kiel

5. Vad heter chokladmärket som har en lila ko på sin logotype?

A. Lindt B. Marabou C. Milka D. Maltesers

Rätt svar: C. Milka

6. Vem spelade rollen som Gudfadern i filmen med samma namn från 1972?

A. Marlon Brando B. Robert de Niro C. Tony Curtis D. John Wayne

Rätt svar: A. Marlon Brando

7. I vilket land heter huvudstaden Tirana?

A. Bulgarien B. Rumänien C. Makedonien D. Albanien

Rätt svar: D. Albanien

8. Vad heter Super Marios bror?

A. Luigi B. Pac-Man C. Donkey Kong D. Wario

Rätt svar: A. Luigi

9. På vilken plats hittades de berömda Dödahavs-rullarna?

A. Qumran B. Chichen Itza C. Angkor Wat D. Vesuvius

Rätt svar: A. Qumran

10. Vad heter Simpsons skapare?

A. Gregory Peck B. Matt Groening C. Sam Smith D. E.C. Segar

Rätt svar: B. Matt Groening

Och det var allt från frågestunden idag. Vi ses!

Skribent: Kim Westman