Kims Nyhetsstund 28 januari 2016

God middag och välkomna. Vi har två nyheter till er där hemma. Vi börjar med utrikes.

Åk inte till Venezuelas huvudstad Caracas, anledningen är att detta är världens farligaste stad. I fjol mördades 3.900 människor ungefär. Jag vet inte varför Caracas är så farlig egentligen. Jag vet att många besöker Angel-fallet, världens högsta vattenfall.

Och så till sist historiska händelser.

Idag är det nämligen 58 år sedan sen leksakstillverkaren Lego började tillverka plast istället för byggklossar. Och plastbiten har blivit en världssuccé. Det finns nämligen ett eget nöjesfält som heter Legoland. Och mannen som skapade Lego hette Ole Kirk Christiansen.

Och det var allt från nyhetsstunden för den här veckan. Vi ses!

Skribent: Kim Westman

021

Star Trek

Tv – serien STAR – TREK skapades av Gene Roddenberry och började sändas den 8 september 1966 på tv – kanalen NBC. Efter att bara två säsonger hade gått hade den hotats två gånger om nedläggning men Star Trek fans övertygade NBC att sända en tredje säsong men den 3 juni 1969 sändes det sista avsnittet av Star Trek i tv. Man brukar kalla denna serie för STAR TREK THE ORIGINAL SERIES som brukar förkortas ST:TOS eller TOS.

STAR TREK ROLLSÄTTNING

 

Skådespelare i Star Trek:

William Shatner= James Kirk
Leonard Nimoy= Spock
George Takei= Hikaru Sulu
De Forest Kelley= Mccoy
Nichelle Nichols= Uhura

1973 kom en uppföljare till Star Trek som hette Star Trek Animated Series (ST:TAS:TAS) som visades under två säsonger i halvtimmeavsnitt. På grund utav att de hade så dålig budget när de skulle göra serien blev det dålig kvalitet på den.

1978 skrev Paramount en Star Trek serie som hette Star Trek Phase II men den lades ner innan den började sändas på tv. Efter nedläggningen av serien började Paramount tillverka en Star Trek film, en anledning till att de valde att göra en film var att den nysläppta Star Wars (Stjärnornas Krig) hade så hög popularitet.
1987 – 1994 kom en Star Trek serie som hette Star Trek The Next Generation (ST:TNG,TNG) i sju säsonger. The Next Generation är den Star Trek serie som haft högst tittarsiffror. När Gene sade att det skulle bli en helt ny besättning blev anhängarna till det första Star Trek jätteupprörda och skickade in protestlistor. Trots detta blev serien en jättesuccé. Serien hade premiär på svensk tv 1992 och har efter det gått på flera olika kanaler genom åren.

 

Personer från Next Generation.
Patrick Stewart = Jean Luc Pickard
Jonathan Frakes = William Riker
Brent Spiner = Data
Michael Dorn = Worf

 

 

Av: Jonas.E

 

 

 

Kims Nyhetsstund 27 januari 2016

God morgon och välkomna till nyhetsstunden. Vi startar med inrikes.

Sverige kan gå med i krig om några år, säger överstebefälhavaren. Och man kan undra varför hotet i Sverige har ökat? Eftersom det kan bli krig, speciellt för IS och Ryssland. Men om det inte blir något krig, så kan ni pusta ut. Jag hoppas att det inte blir något krig.

Och så utrikes.

I den franska huvudstaden Paris är det just nu en stor strejk för taxiförare och flygledare. Och igår så sköt polisen tårgas mot taxiförare som försökte blockera den västra infarten till huvudstaden. 20 personer har gripits till polisen.

Och så till sist nöje.

TV-serien 24 är tillbaka men utan Jack Bauer. Det är nån annan som tar över och det är Corey Hawkins. Han är mest känd för tv-serien Walking Dead. Och vi ger honom en chans förstås.

Och det var allt från nyhetsstunden idag. Vi ses!

Skribent: Kim Westman

021

Kims Frågestund 25 januari 2016

God morgon och varmt välkomna till frågestunden. Vi har 12 frågor och en utslagsfråga till er där hemma. Är ni beredda, så kör vi igång.

1. Vem har komponerat den berömda stycket Für Elise?

A. Mozart B. Händel C. Beethoven D. Haydn

Rätt svar: C. Beethoven

2. Vad för sorts livsmedel är Billinge?

A. Ost B. Korv C. Läsk D. Mjölk

Rätt svar: A. Ost

3. Vad heter denna kornettspelade person?

A. Sammy Davis Jr. B. Marvin Gaye C. Louis Armstrong D. Nat Adderley

Rätt svar: D. Nat Adderley

4. Vad hette monsterstormen som drog in över USA i helgen?

A. Jesper B. Jonas C. Jack D. Jennifer

Rätt svar: B. Jonas eller Snowzilla

5. Vad heter Bangladeshs huvudstad?

A. Thimphu B. Naypyadaw C. Dhaka D. Katmandu

Rätt svar: C. Dhaka

6. Vad av följande är namnet på ett champagnemärke?

A. Blåa änkan B. Gröna änkan C. Gula änkan D. Röda änkan

Rätt svar: C. Gula änkan

7. I vilken tecknad Disneyserie kan man beskåda karaktärerna Riley och Todd?

A. Ersättarna B. Kim Possible C. Phineas & Ferb D. Aladdin

Rätt svar: A. Ersättarna

8. Vad är detta för djur?

A. Zebra B. Giraff C. Okapi D. Hyena

Rätt svar: C. Okapi

9. Vilken av följande webbsidor kom först?

A. Youtube B. Twitter C. Facebook D. Google

Rätt svar: D. Google

10. Vad av följande är en stad i Polen?

A. Bratislava B. Olsztyn B. Bekescsaba D. Pärnu

Rätt svar: B. Olsztyn

11. I vilken fiktiv stad bor familjen Simpsons?

A. Summerfield B. Springfield C. Fallfield D. Winterfield

Rätt svar: B. Springfield

12. För vilket tv-bolag arbetar den politiske kommentatorn Mats Knutsson?

A. TV4 B. SVT C. TV3 D. Kanal 5

Rätt svar: B. SVT

Och nu till utslagsfrågan…

Ordna följande filmer i ordning efter premiärår. Börja med den äldsta.

A. Guys & Dolls B. Invictus C. Flykten från Alcatraz D. Batman Forever

Rätt svar: A. Guys & Dolls, 1955 C. Flykten från Alcatraz, 1979 D. Batman Forever, 1995 B. Invictus, 2010

Och det var allt från frågestunden idag. Vi ses snart igen!

Skribent: Kim Westman

021

Kims Nyhetsstund 20 januari 2016

God morgon och välkomna till nyhetsstunden. Vi startar med vetenskap.

Vet ni vad alger är? Nu säger forskarna att om man får ett nervgift så kan man få neurologiska sjukdomar som Alzheimers sjukdom. Nya djurförsök har gjort den kopplingen starkare och oroar många forskare. Den här alggiftet kallas för BMAA.

Och så filmregissörer.

En italiensk filmregissör vid namn Ettore Scola har avlidit, 84 år gammal. Hans mest kända film är En alldedes särsklid dag från 1978. Han fick hela 5 Oscars och en Golden Globe fick han också. Han har sammanlagt gjort 39 filmer. Han gick bort i Rom i går kväll. Vila i frid!

Och så till sist historiska händelser.

20 januari 1961 – John F Kennedy blir USA:s president

20 januari 1987 – En stor polisrazzia genomfördes i Stockholm. De letade efter Olof Palmes mördare.

20 januari 2009 – Barack Obama blir USA:s president.

Och det var allt från nyhetsstunden idag. I studion: Kim Westman och Vi Ses!

Skribent: Kim Westman

LYSSNA PÅ KIMS NYHETSSTUND 20/1-2016:

021

Kims Frågestund 18 januari 2016

God morgon och välkomna till frågestunden. Vi börjar med en gång.

1. Vid vilken flod ligger Ungerns huvudstad Budapest?

A. Donau B. Elbe C. Volga D. Drava

Rätt svar: A. Donau

2. Vad heter huvudfiguren i Bram Stokers skräckroman från 1897?

A. Frankenstein B. Dracula C. Freddie Kruger D. Jason Vorhees

Rätt svar: B. Dracula

3. Vilken Disneyfigur heter Anders And på danska?

A. Musse Pigg B. Långben C. Piff & Puff D. Kalle Anka

Rätt svar: D. Kalle Anka

4. Var på kroppen kan man hitta gomseglet?

A. Hjärnan B. Munnen C. Fötterna D. Lungorna

Rätt svar: B. Munnen

5. Vem var programledare för SVT-programmet Supersvararna som gick i många år?

A. Arne Hegerfors B. Ingvar Oldsberg C. Lars-Gunnar Björklund D. Sven Melander

Rätt svar: C. Lars-Gunnar Björklund

6. I vilken fiktiv stad bor seriefiguren Svampbob Fyrkant?

A. Ananasstaden B. Bikinibottnen C. Sandbyn D. Svampstaden

Rätt svar: B. Bikinibottnen

7. Hur många OS-guld tog Sverige under OS i Sydney 2000?

A. 1 B. 2 C. 3 D. 4

Rätt svar: D. 4

8. I vilken amerikansk delstat heter huvudstaden Baton Rouge?

A. Alabama B. Maine C. Louisiana D. Kentucky

Rätt svar: C. Louisiana

9. Vilken av följande bilföretag är äldst?

A. Ford B. Volvo C. Volkswagen D. Seat

Rätt svar: A. Ford

10. Vad hette  Steven Spielbergs första film som regissör?

A. Hajen B. E.T. C. Airport D. Duellen

Rätt svar: D. Duellen

11. Från vilket land kom presidenten Vaclav Havel?

A. Tjeckoslovakien B. Ungern C. Polen D. Moldavien

Rätt svar: A. Tjeckoslovakien

12. Vilken av följande animeserier hade premiär först?

A. Sailor Moon B. Pokémon C. Cardcaptor Sakura D. Doraemon

Rätt svar: D. Doraemon

Och nu till utslagsfrågan:

Placera följande brittiska städer i bokstavsordning.

A. Manchester B. London C. Nottingham D. Inverness

Rätt svar: D. Inverness B. London A. Manchester C. Nottingham

Och det var allt från frågestunden idag. Vi ses snart igen!

Skribent: Kim Westman

021

 

Kims Nyhetsstund 14 januari 2016

God middag och välkomna till nyhetsstunden. Vi startar med nöje.

Har ni sett tv-serien Vänner någon gång? Den gick på 90-talet med bland andra Matthew Perry och Jennifer Aniston. Nu kommer programmet tillbaka i ett tvåtimmars långt specialprogram. De ska hylla den legendariska  sitcom-regissören James Burrows. Hyllingsprogrammet ska sändas på NBC den 21 februari.

Och så till sist historiska händelser.

14 januari 1907 Jamaicas huvudstad Kingston drabbades av en jordbävning. Omkring 1 000 människor omkommer.

14 januari 1925 Radioprogrammet Barnes brevlåda sändes för första gången.

14 januari 2007 Orkanen Per drabbades i Västsverige.

Och det var allt från nyhetsstunden idag. I studion: Kim Westman och Vi ses!

Skribent: Kim Westman

040