Kims Frågestund Disneyspecial 29 februari 2016

God morgon och välkomna till frågestunden. Idag med massor av Disneyfrågor. Alla ni Disney-fans, nu kör vi igång.

1. Vad hette Musse Piggs första kortfilm som kom 1928?

A. Musse på husvagnssemester B. Musse i Afrika C. Musse som ångbåtskalle D. Musse firar jul

Rätt svar: C. Musse som ångbåtskalle – Steamboat Willie

2. Vem gjorde sin kortfilmsdebut med Den kloka hönan från 1934?

A. Långben B. Kalle Anka C. Piff & Puff D. Pluto

Rätt svar: B. Kalle Anka

3. Vilken av följande sånger finns INTE med i Disneyfilmen Aristocats från 1970?

A. Alla snubbar vill ju vara katt B. Thomas o’Malley C. Bli vår gäst D. Pourquoi?

Rätt svar: C. Bli vår gäst – Skönheten och odjuret

4. Vad hette Walt Disneys första långfilmsdebut från 1937?

A. Pinocchio B. Snövit och de sju dvärgarna C. Bambi D. Dumbo

Rätt svar: B. Snövit och de sju dvärgarna

5. Vem gjorde den svenska rösten till Aladdin i filmen med samma namn från 1992?

A. Sven Wollter B. Jan Malmsjö C. Peter Jöback D. Bert-Åke Varg

Rätt svar: C. Peter Jöback

6. Vad heter Aladdins ärkefiende i den första och andra filmen?

A. Lex Luthor B. Mohammed C. Jafar D. Sebastian

Rätt svar: C. Jafar

7. Vad heter Disneysången The Bare Necessities på svenska?

A. En helt ny värld B. Havet är djupt C. Hakuna Matata D. Var nöjd med allt som livet ger

Rätt svar: D. Var nöjd med allt som livet ger

8. Vilken av följande Disney-TV-serier hade premiär först?

A. Phineas & Ferb B. Ducktales C. Bumbibjörnarna D. Räddningspatrullen

Rätt svar: C. Bumbibjörnarna – 1985

9. Vad heter animationsstudion som är tillsammans i Disney-gruppen?

A. Dreamworks B. Warner Bros. Animation C. Studio Ghibli D. Pixar

Rätt svar: D. Pixar

10. Vad heter Disneyfiguren Benjamin Syrsa på engelska?

A. Mickey Mouse B. Jiminy Cricket C. Donald Duck D. Gepetto

Rätt svar: B. Jiminy Cricket

11. När lanserades Disney Channel i Sverige?

A. 2003 B. 2004 C. 2005 D. 2006

Rätt svar: A. 2003

12. I vilken storstad utspelar sig filmen Oliver och gänget från 1988?

A. San Francisco B. Los Angeles C. Chicago D. New York

Rätt svar: D. New York

Och nu till utslagsfrågan:

Ordna följande Disneyprinsessor i alfabetisk ordning.

A. Belle B. Jasmine C. Pocahontas D. Ariel

Rätt svar:

D. Ariel A. Belle B. Jasmine C. Pocahontas

Och det var allt från Disney-specialen. Vi ses nästa gång igen!

Skribent: Kim Westman

021

Kims Nyhetsstund 24 februari 2016 Special

God morgon och välkomna till denna nyhetsstund special idag. Nu på söndag är det exakt 30 år sedan sist sen statsminister Olof Palme mördades på en öppen gata i centrala Stockholm. Och fortfarande har de inte lagt ner den utredningen. Och ikväll och imorgon sänder TV4 en 2-delad dokumentär om före och efter mordet på Olof Palme, missa inte det!

Det var en vanlig fredagskväll den 28 februari 1986, och statsminstern skulle gå på bio med sin fru Lisbet. De gick på filmen Bröderna Mozart på biografen Grand. Och efter filmen så skulle han och hans fru gå hem och klockan var 23.21, på den tiden var det läggdags för många. På Sveavägen stod en man som skulle döda statsministern, och han avlossade 3-4 skott, varpå den första skottet var direkt dödande. Sen sprang mannen iväg, och det ryktades att det var Christer Petterson som låg bakom mordet, men han nekades. Klockan 01.10 på natten den 1 mars så gick Ekot ut i en extrasändning, vilket var väldigt ovanligt på den tiden. Och de läste följande nyhet upp: Sveriges statsminister Olof Palme är död. Olof Palme blev 58 år gammal.

Och det var allt från nyhetsstunden idag. Vi ses!

P.S. Till minne av Olof Palme 1927-1986

Skribent: Kim Westman

021

Thailand 2015-2016

Jag ska berätta för er om min Thailand resa som jag var på under jul och nyår.

Det började med att jag vaknade runt klockan 6 på morgonen för att jag var så nervös inför flygningen så då brukar jag alltid vakna några timmar tidigare än vad jag brukar göra, vi packade allt vi skulle ha med oss innan vi satte oss i bilen påväg till flygplatsen, när vi kom till flygplatsen så skulle vi checka in alla våra väskor och åkte upp för att gå förbi passkontrollen innan vi skulle sätta oss nånstans för att ta nått o dricka jag skulle både äta o dricka för jag skulle inte äta maten på planet.

Vi satt där i några timmar o pratade och hade det trevligt innan vi skulle gå på planet och flyga iväg till Istanbul där vi skulle mellanlanda, det tog 3 timmar ungefär att åka till Istanbuls flygplats.

När vi väl kom till Istanbul på eftermiddagen så skulle vi sitta där och vänta i 3 eller 2 timmar tror jag, vi satt där och tog nåt o dricka, jag kan säga att det inte var den fräschaste flygplatsen vid nederdelen, men den andra våningen var helt okej tyckte jag.

Nu var det dags att gå på nästa flyg som tog oss till Bangkok alltså Thailand, som är ett helt underbart ställe.

Vi skulle flyga 8 timmar alltså en hel natt och jag har så svårt att sova på plan jag somnade till frukosten för jag var så himla trött, jag hade varit vaken hela natten och kollat på film, hihi så busig e jag. När vi precis hade landat så skulle vänta på vårt bagage, men det tog en stund innan vi fick det. För mina släktingar tog det lite längre tid för att mina släktingar bagage kom långt efter, så det var lite synd om vår taxichaufför som fick stå och vänta på oss.

Sen köpte vi lite drickor innan vi satte oss i Taxin som vi skulle sitta i 4 timmar, men det var ett bilstopp under hela resan, för det tog sin tid att komma fram dit vi skulle. Det är inte så många turister dit vi skulle, det e rätt skönt. Det stället vi bodde på hette Huay yang prachuap khiri khan- det är ett fint ställe som får mig att vilja åka tillbaka till Thailand nu.

Efter en 4 timmar lång resa så var vi äntligen framme vid huset vi skulle bo i, sen fick vi vår moped som vi skulle ha att åka runt i byn med. Vi gjorde inget speciellt första dagen, vi tog ett dopp i poolen och sen blev det kväll och man var tvungen att göra sig i ordning för att åka och äta middag. Man kunde ju aldrig laga mat i huset med tanke på att man inte kunde dricka vattnet ur kranen för då kunde man bli sjuk. Vi skulle vara i Thailand i 2 veckor och fira jul och nyår och berättar jag allt det så blir det svårt att få ett slut på denna historian men jag hade det i alla fall det jättebra där nere, så jag slutar denna berättelsen nu.

Av Josefine

Kims Frågestund 22 februari 2016

God morgon och välkomna. Vi börjar nu direkt med första frågan.

1. Vem fick en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll i filmen Deer Hunter från 1979?

A. Meryl Streep B. Sally Field C. Jodie Foster D. Diane Keaton

Rätt svar: A. Meryl Streep

2. Vad heter huvudstaden i delstaten Vermont?

A. Pierre B. Frankfort C. Montpelier D. Concord

Rätt svar: C. Montpelier

3. Vem har skrivit romanen Rosens namn och som avled nu i helgen?

A. Graham Greene B. Umberto Eco C. John Steinbeck D. Ernest Hemingway

Rätt svar: B. Umberto Eco

4. Vem ska pryda den nya 200-kronorssedeln?

A. Nils Ferlin B. Astrid Lindgren C. Evert Taube D. Ingmar Bergman

Rätt svar: D. Ingmar Bergman

5. Vilken sjukdom har du drabbats av om du har abscessus?

A. Lunginflammation B. Böld C. Cancer D. Blodförgiftning

Rätt svar: B. Böld

6. Vad för sorts djur är Tom i den tecknade duon Tom & Jerry?

A. Mus B. Hund C. Papegoja D. Katt

Rätt svar: D. Katt

7. Vem har programlett frågesporten Vem vet mest sedan 2008?

A. Rickard Olsson B. Belinda Olsson C. Lasse Kronér D. Bengt Magnusson

Rätt svar: A. Rickard Olsson

8. Vilket kemisk grundämne har förkortningen AU?

A. Silver B. Brons C. Koppar D. Guld

Rätt svar: D. Guld

9. I vilket världshav ligger ön Mauritius?

A. Stilla havet B. Indiska oceanen C. Atlanten D. Medelhavet

Rätt svar: B. Indiska oceanen

10. Vilken av följande western-TV-serier hade premiär först?

A. Bröderna Cartwright B. Krutrök C. Rawhide D. High Chaparral

Rätt svar: B. Krutrök, 1955

11. Vilken maträtt är namngivet efter ett berömt slag som Napoleon var med i?

A. Korv Stroganoff B. Flygande Jacob C. Kyckling Marengo D. Spagetti Bolognese

Rätt svar: C. Kyckling Marengo

12. I vilken kinesisk stad kan du besöka Yu Garden?

A. Beijing B. Canton C. Harbin D. Shanghai

Rätt svar: D. Shanghai

Och nu till utslagsfrågan:

Ordna följande Solsidan-karaktärer i alfabetisk ordning.

A. Mickan B. Ove C. Alex D. Fredrik

Rätt svar: C. Alex D. Fredrik A. Mickan B. Ove

Och det var allt från frågestunden idag. Vi ses snart igen!

Skribent: Kim Westman

021

Kims Nyhetsstund 18 februari 2016

God middag och välkomna. Vi startar med utrikes.

Igår kväll utbröt ett sprängdåd i Turkiets huvudstad Ankara och dödade 28 personer och 60 skadades. Och idag så dog sex soldater i staden Diyarbakir i sydöstra delen av landet. Den som låg bakom bilbomben i Ankara var kurder och jag hoppas att Turkiet blir snart bättre.

Och så till sist historiska händelser.

1997 De svenska bankerna Sparbaken och Föreningsbanken går samman och bildade namnet Föreningssparbanken, innan 2006 bytte namn till Swedbank.

1991 Bert Karlsson avgår som partiledare för Ny Demokrati

1977 Det amerikanska systemet med rymdfärjor tas i bruk.

Och det var allt från nyheterna den här veckan. Vi ses!

Skribent: Kim Westman

021

Kims Nyhetsstund 17 februari 2016

God morgon och välkomna till nyhetsstunden. Vi startar med nöje.

Den forne Bingolotto-programledaren Lasse Kronér har sålt sin lyxvilla i Onsala. Prislappen hamnade på drygt 9 miljoner kronor. Och i februari förra året så skildes han med sin fru Christina. Och nu bor han i en lägenhet inne i Göteborg. Och nu har någon köpt hans villa, en familj med barn.

Och så till sist historiska händelser.

1904 – Den italienske kompositören Giacomo Puccins opera Madame Butterfly har premiär på La Scala-operan i Milano.

2006 – Under Vinter-OS i Turin så besegrade det svenska damhockeylandslaget mot USA med 4-2.

1972 – Exemplar nummer 15 007 034 av den klassiska bilen Folkvagnsbubblan produceras.

Och det var allt från nyhetsstunden idag. Vi ses!

Skribent: Kim Westman

021