Kims Frågestund Special 23 mars 2016

God morgon och välkomna till denna extra frågestund. Anledningen varför vi gör detta, jo det för att igår skakades Belgiens huvudstad Bryssel för ett terrordåd och dödade 34 människor. Så idag kommer frågorna att handla om Belgien. Ta fram penna och papper, för nu kör vi igång.

1. Vad heter den kända statyn som står på Bryssels torg?

A. St Göran och draken B. Davidstatyn C. Manneken Pis D. Rembrandt

Rätt svar: C. Manneken Pis

2. I vilken belgisk stad ligger det en Volvofabrik?

A. Antwerpen B. Gent C. Brugge D. Liége

Rätt svar: B. Gent

3. Staden Antwerpen är känd för en berömd tillverkning, vilken?

A. Diamanter B. Choklad C. Pommes frites D. Tavlor

Rätt svar: A. Diamanter

4. Vad är det andra språket i Belgien, förutom franska?

A. Tyska B. Engelska C. Flamländska D. Danska

Rätt svar: C. Flamländska

5. Vilken terrororganisation ligger bakom gårdagens attentat i Bryssel?

A. Al-Qaida B. Boko Haram C. IS D. PKK

Rätt svar: C. IS

6. Vad heter slott på franska?

A. Bonne B. Chateau C. Pomme D. Brulée

Rätt svar: B. Chateau

7. Vilken av följande seriefigurer är INTE från Belgien?

A. Batman B. Tintin C. Smurfarna D. Lucky Luke

Rätt svar: A. Batman

8. Vad heter Belgiens nuvarande kung?

A. Charles B. Hugo C. Daniel D. Philippe

Rätt svar: D. Philippe

9. Vilken SVT-profil är äldst?

A. Claes Elfsberg B. Pelle Edin C. Katarina Sandström D. Lasse Kronér

Rätt svar: A. Claes Elfsberg, 1948

10. Vad heter Lucky Lukes häst?

A. Gargamel B. Idefix C. Jolly Jumper D. Dagmar

Rätt svar: C. Jolly Jumper

Och det var allt från frågestunden idag. Vi ses snart igen och GLAD PÅSK!

Skribent: Kim Westman

021

Kims Frågestund 21 mars 2016

God morgon och välkomna till frågestunden. Idag ska vi ha frågor om påsken. Nu kör vi!

1. Vad heter glad påsk på engelska?

A. Merry Christmas B. Happy Easter C. Happy Birthday D. Happy 4th of July

Rätt svar: B. Happy Easter

2. Till vilket land hör Påskön?

A. Chile B. Peru C. Argentina D. Brasilien

Rätt svar: A. Chile

3. Vad heter huvudstaden i Spanien där de har världens största påskparad?

A. Barcelona B. Palma C. Zaragoza D. Madrid

Rätt svar: D. Madrid

4. Vilken färg förknippar vi med påsken?

A. Röd B. Svart C. Gul D. Blå

Rätt svar: C. Gul

5. Vad av följande påskrätter finns INTE med i den svenska påskbordet?

A. Sill B. Köttbullar C. Memmi D. Påskmust

Rätt svar: C. Memmi

6. Vad heter den animerade filmen som kom för några år sedan?

A. Påskharen B. Hopp! C. Påskkycklingen D. Dansade ägget

Rätt svar: B. Hopp!

7. Vad skulle kycklingen Gullefjun göra i en känd visa?

A. Gå på promenad B. Äta maskar C. Köpa en banan D. Sola

Rätt svar: A. Gå på promenad

8. Vad heter tv-personligheten från USA som ledde The Late Show i många år?

A. Jay Leno B. David Letterman C. Jimmy Kimmel D. Johnny Carson

Rätt svar: B. David Letterman

9. Med vilken sport förknippar vi med Roger Federer?

A. Golf B. Fotboll C. Baseboll D. Tennis

Rätt svar: D. Tennis

10. Till vilket ställe skall påskkäringen åka till?

A. Gulkulla B. Villekulla C. Blåkulla D. Grönkulla

Rätt svar: C. Blåkulla

Och nu till utslagsfrågan:

Ordna följande städer i geografisk ordning. Börja i USA och gå mot öster.

A. Austin B. London C. Kairo D. Lissabon

Rätt svar:

A. Austin, D. Lissabon B. London C. Kairo

Och det var allt från frågestunden idag. Vi ses nästa gång igen och tills dess: GLAD PÅSK!

Skribent: Kim Westman

021

Kims Nyhetsstund 16 mars 2016

God morgon och välkomna till nyhetsstunden. Vi startar med utrikes.

Igår så dödade den belgiske polisen i Bryssel en gärningsman som misstänks ligga bakom dådet i Paris i fjol. Fyra poliser ska ha skadats lindrigt och de letar efter två gärningsmän. Jag hoppas att de får tag i dem.

Och så film.

Den skattälskade äventyrshjälten Indiana Jones är tillbaka. Det meddelar företaget Disney som köpte Lucasfilm 2012. Den femte filmen med ännu okänd titel ska nå biograferna 2019. Och Harrison Ford är tillbaka som Indiana Jones.

Och så till sist historiska händelser.

1792 – Gustav III sköts till döds på en operamaskerad av Jacob Johan Ankarström

1978 – Den förre italienske premiärministern Aldo Moro blir kidnappad av Röda brigaderna.

1965 – Regissören Ulf Malmros föddes.

Och det var allt från nyhetsstunden idag. Vi ses!

Skribent: Kim Westman

021

 

Kungälv

Kungälv

 Kungälv är en liten ort som ligger norr om Göteborg där Göta älv går in i Nordre älv. Ursprungligen så låg Kungälv på ett annat ställe 3 km bort och hade då namnet Kongahälla. Ett av de äldsta kända beläggen på namnet Kongahälla är namnet Coneghella från 1100 – talet nerskrivet av munken Ordericus Vitalis. Kungälvs nuvarande namn fick den först på 1500 – talet.

En stor del av det gamla Kungälv ligger på den gata som heter Västra gatan där också de flesta av affärerna ligger.

Fabriker

Kungälv började industrialiseras 1875 då Kungälvs Glasbruk startade. Glasbruket skulle vara igång i 81 år innan det lades ner 1956. Göteborgs Kex AB grundades 1888 och är ett av de företag som betyder mest för samhället idag. Under åren 1909 – 1982 gjorde ABC fabrikerna fritidsutrustning i samhället.

Marstrand

Kustorten Marstrand ligger i Kungälvs kommun en bit utanför fastlandet och är en mycket populär plats för båtägare. På Marstrand och Marstrandsön ligger också det kända fängelset Carlstens Fästning där skurken Lasse – Maja (Lars Larsson Molin) satt fängslad.

Varje år så anordnas seglingstävlingen Stena Match Cup Sweden i vattnen utanför Marstrand där båtar från flera olika länder är med.

Carlsten

 

Historier från Kungälv

En gammal historia från Kungälv är att när man i gamla tider kärnade smör nere vid Tunge Bäck i Ytterby så skulle man när det blev natt gå ner till bäcken och börja kärna. När man kärnat en stund och fått smör i hinken visade det sig att det var trollkonst, smöret som låg i hinken visade sig komma ifrån andra bönder i trakten.

För många år sedan i Gullbringa bodde det en drake. Han bodde i ett träd och på natten begav han sig ut på fälten och jagade får. Efter ett tag fann de draken och besegrade den, var den är begravd vet ingen.

Vid Diseröd i Romelanda var det en gång en piga som gillade att dansa. En gång sade hon att hon inte skulle tveka om det så var djävulen som frågade om en dans. En natt såg människorna på gården pigan dansa med en mystisk man och på morgonen nästa dag låg hon död på gårdsplan.

Sport i Kungälv.

En av de stora klubbarna i Kungälv är bandyklubben IFK Kungälv, som spelar i högsta serien på arenan Skarpe Nord som ligger nära Kvarnkullen. En annan klubb är IK Kongahälla som bildades 1906. Deras hemmaplaner är Kongevi och Skarpe Nord

Skarpe NordSkarpe Nord.

Av. Jonas.E

 

Kims Frågestund 14 mars 2016

God morgon och välkomna till frågestunden. Nu kör vi igång med detsamma.

1. Vad heter Turkiets huvudstad som utsattes för ett bilbomb igår kväll?

A. Istanbul B. Izmir C. Ankara D. Konya

Rätt svar: C. Ankara

2. Vem av följande sitter INTE med i Let’s Dance-juryn i år?

A. Ann Wilson B. Tony Irving C. Dermot Clemenger D. Jessica Almenäs

Rätt svar: C. Dermot Clemenger

3. I vilken amerikansk delstat ligger ön Mackinac?

A. Ohio B. Kalifornien C. Michigan D. Minnesota

Rätt svar: C. Michigan

4. Vilken känd seriefigur heter Popeye på engelska?

A. Tjalle Tvärvigg B. Karl-Alfred C. Bamse D. Svampbob Fyrkant

Rätt svar: B. Karl-Alfred

5. Vad heter Tysklands nuvarande förbundskansler?

A. Franz Beckenbauer B. Jürgen Klinsmann C. Angela Merkel D. Rudi Völler

Rätt svar: C. Angela Merkel

6. Vem spelade huvudrollen som Basil Fawlty i tv-serien Pang i Bygget?

A. Graham Chapman B. Eric Idle C. Bill Murray D. John Cleese

Rätt svar: D. John Cleese

7. Vilken av följande tidningar kom först?

A. Expressen B. GP C. Aftonbladet D. Kvällsposten

Rätt svar: C. Aftonbladet, 1830

8. Vad är Snickers, Mars och Twix exempel på?

A. Trädsorter B. Chokladbitar C. Filmer D. Amerikanska städer

Rätt svar: B. Chokladbitar

9. Vad heter valutan i Singapore?

A. Euro B. Dollar C. Pund D. Rupier

Rätt svar: B. Dollar

10. Vem spelade huvudrollen som Sergeant York i filmen med samma namn från 1941?

A. Errol Flynn B. James Cagney C. Gary Cooper D. Charlton Heston

Rätt svar: C. Gary Cooper

11. I vilken stad kan man besöka gubben Rosenbom?

A. Karlskrona B. Växjö C. Oskarshamn D. Båstad

Rätt svar: A. Karlskrona

12. Vilket av följande dansband släppte låten Den röda stugan?

A. Matz Bladhs B. Lasse Stefanz C. Arvingarna D. Wizex

Rätt svar: A. Matz Bladhs

Och nu till utslagsfrågan.

Ordna följande filmer efter produktionsår. Börja med den äldsta.

A. Flykten från hönsgården B. American Pie C. Footloose D. Jack Reacher

Rätt svar: C. Footloose, 1984 B. American Pie, 1999 A. Flykten från hönsgården, 2000 D. Jack Reacher, 2012

Och det var allt från frågestunden idag. Vi ses snart igen!

Skribent: Kim Westman

021

Kims Nyhetsstund 9 mars 2016

God morgon och välkomna till nyhetsstunden. Idag ska vi rikta mot primärvalen i USA.

Den kände affärsmannen Donald Trump siktar på att bli USA:s nästa president. Men han har fått en del kritik från olika delstater. Hillary Clinton väntas att bli USA:s första kvinnliga president. Och om hon vinner, så blir det nog maktskifte. Bernie Sanders vann primärvalet nu i natt i Michigan och Clinton vann i Mississippi och Trump vann i Hawaii. Den 8 november då är det den riktiga presidentvalet i USA. Och vi på våran nyhetsstund kommer att rapportera då om presidentvalet.

Och det var faktiskt allt vi hade att erbjuda idag. Vi ses nästa gång i Kims Nyhetsstund. Ha det så bra!

Skribent: Kim Westman

LYSSNA PÅ KIMS NYHETSSTUND: