Frilagret

Torsdagen den 21/4 2016 hade Lokatterna en musikfestival på Frilagret vid Järntorget.
Några av de grupper som uppträdde var Teater Phantastisk, Lokatterna och Kulturlabbet.

Ett av framförandena som Phantastisk gjorde var att två av dem uppträdde med Samirs och Viktors låt, Vi ska bada på Sergels Torg. Stämningen inne på Frilagret var väldigt bra och trivsam, alla som var där och tittade verkade ha kul när de tittade på de olika grupper som uppträdde uppe på scenen.

 

Kims Nyhetsstund 27 april 2016

God morgon och välkomna till nyhetsstunden. Vi startar med inrikes.

Igår kunde Säpo och Expressen berätta att några IS-terrorister är inne i Sverige. Men nu visar att de kom till Sverige redan i februari 2015. Och nu riktas det ett terrorhot mot Stockholm. Och snart är det ju Eurovision och kungens 70-årsdag. Men än så länge är det obekräftade uppgifter. Vi hoppas att det löser sig.

Och så till sist kommande sportevenemang.

6-22 maj – Ishockey-VM i Ryssland

10 juni-10 juli – Fotbolls-EM i Frankrike

5-21 augusti – Sommar-OS i Rio de Janeiro

6-10 juli – Friidrotts-EM i Amsterdam

9-22 maj – Sim-EM i Storbritannien

27 juni – 10 juli – Wimbledon i tennis

Och det var allt från nyhetsstunden för nu. Vi ses och ha det så bra! I studion: Kim Westman

Skribent: Kim Westman

021

Kims Frågestund 25 april 2016

God morgon och oändligt välkomna till frågestunden åter igen. Idag ska vi som vanligt ställa 12 frågor + en utslagsfråga. Sätt er till rätta nu, för nu drar vi igång frågesportsmaskinen.

1. Hur många år fyller Sveriges kung Carl XVI Gustav på lördag?

A. 60 år B. 70 år C. 80 år D. 90 år

Rätt svar: B. 70 år

2. I vilket land är Kung Bumbibol regent?

A. Japan B. Kina C. Thailand D. Malaysia

Rätt svar: C. Thailand

3. Vad av följande är INTE namnet på en chilifrukt?

A. Habanero B. Jalapeno C. Ajvar D. Pepperoni

Rätt svar: C. Ajvar

4. Vad av följande är namnet på en syrisk stad?

A. Zeppo B. Fleppo C. Aleppo D. Deppo

Rätt svar: C. Aleppo

5. Från vilket land kommer chokladmärket Cadbury?

A. Frankrike B. Tyskland C. Storbritannien D. Danmark

Rätt svar: C. Storbritannien

6. Vad är Dollywood?

A. Ett nöjesfält B. En biograf C. Ett museum D. Ett naturreservat

Rätt svar: A. Ett nöjesfält

7. Vem gör rösten till Shere Khan i den nya Djungelboken-filmen?

A. Daniel Craig B. Tom Hanks C. Michael J. Fox D. Idris Elba

Rätt svar: D. Idris Elba

8. Vad för slags djur är en rhesus?

A. Fågel B. Apa C. Fisk D. Lejon

Rätt svar: B. Apa

9. Vad heter den snabba blåa igelkotten som gjorde sitt tv-spelsdebut 1991?

A. Kent B. Sonic C. Richard D. Frank

Rätt svar: B. Sonic

10. I vilket land föddes mångmiljardären Rupert Murdoch?

A. USA B. Skottland C. Singapore D. Australien

Rätt svar: D. Australien

11. Vad är det japanska namnet på tv?

A. Television B. Terebi C. Sashimi D. Tempura

Rätt svar: B. Terebi

12. Vilken av följande serietidningar kom först i Sverige?

A. Kalle Anka B. Knasen C. Karl-Alfred D. Katten Gustaf

Rätt svar: C. Karl-Alfred

Och nu till utslagsfrågan:

Ordna följande sångare i ordning efter födelseår. Börja med den äldsta.

A. Elton John B. Adele C. Rod Stewart D. Shania Twain

Rätt svar:

C. Rod Stewart, 1945 A. Elton John, 1947 D. Shania Twain, 1965 B. Adele, 1988

Och det var allt från frågestunden idag. Vi ses nästa gång igen! Ha det så bra!

Skribent: Kim Westman

021

Upptäckare

Vasco da Gama

1469 föddes portugisen Vasco da Gama som senare skulle bli den förste som seglade till Indien. Uppdraget att segla till Indien fick han av den portugisiska kungen Manuel den förste.

1497 avseglade han från Portugal för att finna ett sätt att komma till Öst genom att åka på haven. Efter ungefär ett år den 20 maj 1498 var han framme i Indien. Han var tillbaks i Portugal i september 1499.

Nästan direkt efter att han kommit hem igen skickade kungen ut honom på ett nytt uppdrag som gick ut på att säkra en handelsplats i Calicut. På hans väg till Calicut attackerade han alla muslimska fartyg som han fick syn på. Anledningen till det var att människorna på handelsplatsen hade blivit massakrerade. Vasco da Gama dog år 1524 i Kochi i Indien.

Marco Polo

Venetianaren Marco Polo som levde 1254 – 1324 var en de första västerlänningarna att besöka Kina. 1271 startade Marcos resa till Asien och Kina och år 1275 kom de fram till Kublai Khan ´s semestertillhåll, där stannade han i flera år och åkte ut på olika diplomatiska uppdrag där han utforskade Kina. Han återvände till Venedig igen år 1295 för att bli

tillfångatagen av Genoa år 1298 i marin konflikt.
I fängelset träffade Marco en författare från Pisa (Rustichello) som började skriva ner hans historier.
Historierna gavs senare ut i en bok Travels of Marco Polo som blev väldigt populär. Efter att han blivit fri reste han hem till Venedig och levde där till han dog den 8 januari 1324.

Ferdinand Magellan

Ferdinand Magellan föddes år 1480 i Portugal. 1505 gick Ferdinand med i den portugisiska flottan som seglade till västindien.

År 1512 återvände han till Portugal för att året därpå bli sårad under en resa till Marocko som gjorde så att han började limpa permanent.

Efter ett bråk med kungen så reste Ferdinand år 1517 till Spaniens kung Karl 1 för att be om pengar till en expedition till Moluckerna.

Han lyckades få pengar till sin expedition som avseglade i september 1519 med 5 fartyg men han drabbades av myteri, dåligt med mat och okända farvatten så när han passerat det som idag heter Magellansundet och ut i Stilla havet hade han bara 3 fartyg kvar.

Den 22 april 1521 dödades Ferdinand efter att han hamnat i en konflikt mellan två stammar på Filippinerna.

I september 1522 kom ett av de ursprungliga fem skepp som åkt iväg tillbaks till Spanien, efter att ha slutfört den första riktiga jordenruntseglingen.

Av. Jonas.E

Marco Polo

Från den moderna skräpkärringen.

Nu är april månad då barna är ute och städar bort allsköns skräp både fimpar och andra saker det är ju TOPPEN. Jag vill bara påminna alla vuxna att vi ska vara förebilder så låt oss lära det vi lyckats lära våra barn och ta upp den goda vägen att vart man än går i denna tiden plockar man upp ett par saker så blir det alltid lite renare i världen önskar er allt gott den moderna skräpkärringen som vill allas bästa.

[CooL GuY] {{a2zRG}}

[CooL GuY] {{a2zRG}}

Kims Nyhetsstund 20 april 2016

God morgon och välkomna. Vi börjar med inrikes.

I går kväll fick prinsessan Sofia sitt första barn. Prins Carl Philip bekräftade för svenska folket att det är en pojk. Nu på torsdag ska kungen ge honom sitt namn. Och idag ska det skjutas salut klockan 12.00. Och inte nog med det, kungen fyller snart 70 år och SVT ska fira honom rejält. De kommer bland annat att sända en jubileumskonsert på valborgsmässoafton. Missa inte det!

Och så utrikes.

Nu i helgen var två stora jordbävningar i två olika länder. Det första var i Japan och minst 40 personer ska ha dött. Richterskalan var på 6,8. Och i Ecuador har det blivit ännu värre, minst 400 personer har dött och Richterskalan var på 7,8. Det är det kraftigaste jordbävningen i Ecuadors historia sedan 1979.

Och så till sist historiska händelser.

1964 – BBC grundar Storbritanniens andra tv-kanal, BBC2

1945 – Leipzig intas av den amerikanska armén

1930 – Idrottsföreningen Östers IF grundades.

Och det var allt från nyhetsstunden idag. I studion: Kim Westman och Hej då!

Skribent: Kim Westman

021

 

Kims Frågestund 18 april 2016

God morgon och välkomna till Kims Frågestund. Ta fram penna och papper, för nu drar vi igång.

1. Vad heter de första människorna enligt Bibeln?

A. Ask och Embla B. Adam och Eva C. Robert och Margit D. Runar och Carola

Rätt svar: B. Adam och Eva

2. I vilken europeisk huvudstad drabbades svårt av ett terrordåd den 22 mars i år?

A. Paris B. Amsterdam C. Bryssel D. Berlin

Rätt svar: C. Bryssel

3. Vad av följande är namnet på en italiensk ostsort?

A. Brindisi B. Pisa C. Gorgonzola D. Padua

Rätt svar: C. Gorgonzola

4. Vad heter tv-spelsserien där huvudpersonen heter Link?

A. Zelda B. Super Mario C. Donkey Kong D. Kirby

Rätt svar: A. Zelda

5. Vem skrev den berömda boken Djurfarmen?

A. John Steinbeck B. George Orwell C. Charlie Chaplin D. Franz Kafka

Rätt svar: B. George Orwell

6. På vilken grekisk ö ligger städerna Chania och Platanias?

A. Korfu B. Kos C. Kreta D. Rhodos

Rätt svar: C. Kreta

7. Var i världen lever puman?

A. På Gotland B. I Asien C. I Afrika D. I Nord och Sydamerika

Rätt svar: D. I Nord och Sydamerika

8. Hur många celler har en amöba?

A. Noll B. Ett C. Två D. Tre

Rätt svar: B. Ett

9. I vilken amerikansk delstat ligger staden Charlotte?

A. South Carolina B. Idaho C. Georgia D. North Carolina

Rätt svar: D. North Carolina

10. Vad heter rocklegenden Ozzy Osbournes fru?

A. Sarah B. Jenny C. Sharon D. Hilda

Rätt svar: C. Sharon

Och nu till utslagsfrågan:

Ordna följande tv-spelsklassiker i ordning efter releasedatum. Börja med den äldsta?

A. Super Mario Bros. B. The Legend of Zelda C. Donkey Kong D. Pac-Man

Rätt svar:

D. Pac-Man, 1980

C. Donkey Kong, 1981

A. Super Mario Bros., 1985

B. The Legend of Zelda, 1986

Och det var allt från frågestunden idag. Vi ses snart igen. Hej då!

Skribent: Kim Westman

021