Kims Nyhetsstund 25 maj 2016

God morgon och välkomna till nyhetsstunden. Vi startar med politik.

Statsminister Stefan Löfven presenterar sin nya regering senare idag. Han ska först hålla presskonferens på Rosenbad och det blir två nya ministrar, men det kan också bli aktuellt med en större regeringsombildning. SVT sänder live klockan 11.00 idag. Missa inte det!

Och så sport.

Häcklöperskan Sanna Kallur gör comeback på Diamond League-galan den 16 juni i Stockholm. Och hon vill uppträda på OS i Rio en sista gång innan hon slutar för gott. Vi hoppas på comeback.

Och så till sist historiska händelser.

1992 – Jay Leno blir ny programledare för The Tonight Show

1977 – George Lucas succéfilm Stjärnonas krig har urpremiär i USA.

1521 – Den tyska riksdagen i Worms avslutas.

Och det var allt från nyheterna idag. I studion: Kim Westman och Hej då!

Skribent: Kim Westman

021

Kims Frågestund Special 23 maj 2016

God morgon och välkomna till denna specialprogram. Idag kommer frågorna handla om ett land och det är:

JAPAN!

Ta fram penna och papper för nu drar vi igång.

1. Vad heter huvudstaden i Japan?

A. Kyoto B. Osaka C. Tokyo D. Yokohama

Rätt svar: C. Tokyo

2. Vad av följande är en japansk maträtt?

A. Sashimi B. Wagashi C. Sumo D. Sake

Rätt svar: A. Sashimi, en slags sushi.

3. Vad kallas japanska tecknade serier?

A. Manga B. Animation C. Greyhound D. Hentai

Rätt svar: A. Manga

4. Vad heter denna animeserie som började 1992?

A. Pokémon B. One Piece C. Dragon Ball Z D. Sailor Moon

Rätt svar: D. Sailor Moon, alias Usagi Tsukino

5. Vad heter Pikachus Pokémontränare?

A. Henry B. Ash C. Gregor D. Ken

Rätt svar: B. Ash

6. I vilken stad gick vinter-OS 1998?

A. Nagasaki B. Hakodate C. Nagano D. Hiroshima

Rätt svar: C. Nagano

7. Vem har regisserat den klassiska filmen De sju samurajerna från 1954?

A. Hayao Miyazaki B. Akira Kurosawa C. Shigeru Miyamoto D. Joe Hisaishi

Rätt svar: B. Akira Kurosawa

8. Från vilket företag kommer Super Mario ifrån?

A. Mitsubishi B. Nissan C. Nintendo D. Sega

Rätt svar: C. Nintendo

9. Vad heter en japansk dikt med ett annat namn?

A. Poko B. Haiku C. Demento D. Fuji

Rätt svar: B. Haiku

10. Hur hög var den krafigaste jordbävningen som ägde rum i Fukushima 2011?

A. 8,0 B. 8,5 C. 9,0 D. 9,5

Rätt svar: C. 9,0

11. Vad heter Japans premiärminister?

A. Sosuke Uno B. Shinzo Abe C. Takashi Hara D. Yoshiro Mori

Rätt svar: B. Shinzo Abe

12. Vad av följande är namnet på en japansk teaterform?

A. Ni B. No C. Ne D. Nu

Rätt svar: B. No

Och nu till utslagsfrågan:

Ordna följande Nintedo-karaktärer i alfabetisk ordning.

A. Luigi B. Link C. Kirby D. Samus Aran

Rätt svar:

C. Kirby B. Link A. Luigi D. Samus Aran

Och det var allt från frågestunden idag. Vi ses snart igen! Tills dess, ha det så bra!

Skribent: Kim Westman

021

Kims Nyhetsstund 18 maj 2016

God morgon och välkomna till nyhetsstunden. Vi börjar med country.

Countrymusikern Guy Clark har avlidit i en ålder av 74 år. Han debuterade 1975 med albumet Old no 1, och gjorde sig känd med låtarna Desperados waiting for the train, L.A. Freeway och The Randall Knife.

Och så utrikes.

En ny undersökning av sammanlagt cirka 300 barn och mödrar i Danmark visar att 90 procent hade spår av bekämpningsmedel i urinen. Det är oroväckande eftersom gifterna misstänks kunna skada barnens hjärnor, menar forskarna bakom studien.

Och så till sist inrikes.

I helgen förstördes en mast utanför Borås, men igår förstördes en mast till. Och de har inga kopplingar till det som det hände i måndags. Men nu har de infört säkerhetsstyrkor på alla mastar runt om i Sverige. Jag hoppas att de inte förstör våran mast.

Och det var allt från nyhetsstunden idag. I studion: Kim Westman

Skribent: Kim Westman

021

Kims Frågestund 16 maj 2016

God morgon och välkomna tillbaka till frågestunden igen. Ta fram penna och papper, för nu drar vi igång!

1. Vilken färg är det på tidningssidorna i Dagens Industri?

A. Rosa B. Vita C. Gula D. Gröna

Rätt svar: A. Rosa

2. Vilken insekt pryder Expressens logotyp?

A. Fluga B. Humla C. Geting D. Skalbagge

Rätt svar: C. Geting

3. Vad heter filmregissören som har regisserat filmen Vicky Christina Barcelona?

A. Spike Lee B. Wes Craven C. Steven Spielberg D. Woody Allen

Rätt svar: D. Woody Allen

4. Vilken av följande Disneysånger fanns INTE med i Djungelboken från 1967?

A. Var nöjd med allt som livet ger B. Apans sång C. Vyss på dig! D. Alla snubbar vill ju va katt

Rätt svar: D. Alla snubbar vill ju va katt, Aristocats

5. Vad av följande är namnet på en legendarisk rockband?

A. CC Top B. DD Top C. ZZ Top D. GG Top

Rätt svar: C. ZZ Top

6. Vilken grekisk filosof har namngivit efter en berömd sats?

A. Sokrates B. Aristoteles C. Pythagoras D. Platon

Rätt svar: C. Pythagoras

7. Vad heter den sura kärringen som är med i Bosse Larssons reklamfilm?

A. Ann-Britt B. Ing-Britt C. Vera-Britt D. Ann-Sofi

Rätt svar: B. Ing-Britt

8. Vad heter huvudstaden i Somalia?

A. Dakar B. Mogadishu C. Pretoria D. Nairobi

Rätt svar: B. Mogadishu

9. Vem spelar rollen som Stålmannen i de nya filmerna?

A. Henry Cavill B. Ben Affleck C. Christian Bale D. Christopher Reeve

Rätt svar: A. Henry Cavill

10. I vilket land kan man betala med valutan Rupier?

A. Turkiet B. Indien C. Kina D. Israel

Rätt svar: B. Indien

11. Vad är gremolata?

A. En planta B. Italiensk kryddblandning C. Godis D. En fågel

Rätt svar: B. Italiensk kryddblandning

12. Var på kroppen sitter de langerhanska öarna?

A. Ögonen B. Tungan C. Öronen D. Knäet

Rätt svar: C. Öronen

Och nu till utslagsfrågan:

Ordna följande tv-serier i ordning efter premiärdatum. Börja med den äldsta.

A. Dallas B. Cityakuten C. Våra bästa år D. Hem till gården

Rätt svar: C. Våra bästa år, 1965 D. Hem till gården, 1972 A. Dallas, 1978 B. Cityakuten, 1994

Och det var allt från frågestunden idag. Vi ses nästa gång igen. Ha det så bra!

Skribent: Kim Westman

021

Inför Fotbolls-EM Grupp F

God morgon och välkomna till den sista gruppen inför Fotbolls-EM i Frankrike. Vi börjar med Portugal.

Invånarantal: 10,4 miljoner människor

Språk: portugisiska

Huvudstad: Lissabon 2,6 miljoner invånare

Andra städer: Porto 240.000, Amadora 175.100, Braga 181.500, Funchal 112.000, Coimbra 143.400, Rio Tinto 50.700, Aveiro 78.400, Viseu 99.200, Leiria 126.800, Guimarães 158.100, Faro 64.500, Sintra 377.800.

Kommentar till fotbollen: Portugal är en av världens största fotbollsnationer.

Och nu till denna EM:s glest befolkade land, Island.

Flag of Iceland.svg

Invånarantal: 332.500 människor

Språk: isländska

Huvudstad: Reykjavik 121.800 invånare

Andra städer: Kopavogur 33.200, Hafnarfjördur 28.200, Akureyri 18.200, Reykjanesbaer 14.500, Gardabaer 14.400, Akranes 6.700, Mosfellsbaer 9.000, Selfoss 6.500, Sudureyri 314, Neskaupstadur 1.400, Egilsstadir 2.200

Kommentar till fotbollen: Island lyckades säkra en plats till fotbolls-EM, tack vare deras lagkapten Lars Lagerbäck. Jag tror att de kan gå vidare.

Och nästa land är Österrike.

Invånarantal: 8,6 miljoner människor

Språk: tyska

Huvudstad: Wien 1,9 miljoner invånare

Andra städer: Graz 270.000, Linz 193.800, Salzburg 146.600, Innsbruck 124.500, Klagenfurt 96.600, Villach 60.000, Wels 59.300, Sankt Pölten 52.100, Dornbirn 46.800, Wiener Neustadt 42.200, Steyr 38.100, Feldkirch 31.400, Bregenz 28.400, Leonding 26.400, Klosterneuburg 26.100, Baden bei Wien 25.200, Wolfsberg 25.000, Leoben 24.400, Krems 24.000.

Kommentar till fotbollen: Jag vet inte så mycket om Österrike i fotboll, men jag hoppas att de vinner.

Och nu till sista landet i detta EM och det är Ungern.

Invånarantal: 10 miljoner människor

Språk: ungerska

Huvudstad: Budapest 2,5 miljoner invånare

Andra städer: Debrecen 230.500, Miskolc 162.900, Szeged 161.800, Pécs 147.700, Györ 128.500, Nyiregyhaza 118.200, Kecskemet 114.000, Szekesfehervar 100.000, Szombathely 80.000, Szolnok 74.500, Tatabanya 67.700, Kaposvar 67.900, Erd 63.300, Veszprem 60.800, Bekescsaba 60.000, Zalaegerszeg 59.600, Sopron 60.500, Eger 55.000, Nagykanizsa 50.000.

Kommentar till fotbollen: Jag vet inte så mycket om Ungern, men jag hoppas de kan gå till final.

Och det var allt från inför Fotbolls-EM. Och innan vi slutar så börjar EM den 10 juni och håller på till den 10 juli. Tack för att ni har följt oss. Vi ses!

Skribent: Kim Westman

021

Inför Fotbolls-EM Grupp E

God middag och välkomna till inför Fotbolls-EM 2016. Idag ska vi titta på Grupp E, och först ut är vi, Sverige.

Invånarantal: 9,8 miljoner människor

Språk: svenska och finska

Huvudstad: Stockholm 2,1 miljoner invånare

Andra städer: Göteborg 550.000, Malmö 280.400, Uppsala 140.400, Västerås 111.000, Örebro 107.000, Linköping 104.200, Helsingborg 100.000, Jönköping 90.000, Norrköping 87.200, Lund 82.800, Umeå 80.000, Gävle 71.000, Borås 66.200, Eskilstuna 64.600, Södertälje 64.600, Karlstad 61.600, Täby 61.200, Växjö 60.800, Halmstad 58.500.

Kommentar till fotbollen: Zlatan och hans gäng säkrade en EM-plats för Sverige. Jag hoppas att vi går till final.

Och nu ska vi se våra motståndare, först ut är Belgien.

Invånarantal: 11,2 miljoner människor

Språk: franska, flamländska och tyska

Huvudstad: Bryssel 1,1 miljoner invånare

Andra städer: Antwerpen 502.600, Gent 248.200, Charleroi 203.800, Liège 195.500, Brugge 117.100, Anderlecht 111.200, Namur 111.000, Leuven 97.600, Mons 93.000, Kortrijk 75.200, Sint-Niklaas 72.800, Hasselt 74.600.

Kommentar till fotbollen: Jag vet inte så mycket om Belgien i fotboll, men jag hoppas att de kan gå vidare.

Och nästa land är Irland.

Invånarantal: 4,6 miljoner människor

Språk: engelska och iriska

Huvudstad: Dublin 1,1 miljoner invånare

Andra städer: Cork 198.500, Limerick 95.800, Galway 75.500, Waterford 115.000, Drogheda 30.400, Dundalk 37.800, Swords 68.500, Bray 26.800, Navan 28.500, Ennis 25.300, Kilkenny 24.400, Tipperary 5.000, Wexford 20.000.

Kommentar till fotbollen: Irland är en mycket duktig fotbollsnation.

Och nu sista landet i Grupp E är Italien.

Invånarantal: 60,6 miljoner människor

Språk: italienska

Huvudstad: Rom 3,4 miljoner invånare

Andra städer: Milano 1,3 milj, Neapel 1 miljon, Torino 900.000, Palermo 676.100, Genua 600.000, Bologna 386.100, Florens 381.000, Bari 327.300, Catania 315.600, Venedig 265.000, Verona 260.100, Messina 240.400, Padua 211.200, Trieste 205.400, Taranto 202.000, Brescia 196.000, Prato 191.000, Parma 190.200, Modena 185.100.

Kommentar till fotbollen: Jag vet att Italien är en av världens bästa fotbollsländer.

Och det var allt för idag. Nästa gång ska vi prata om sista gruppen, Grupp F. Vi ses då!

Skribent: Kim Westman

 

 

Inför Fotbolls-EM Grupp D

God morgon och välkomna åter till Inför Fotbolls-EM. Och idag ska vi titta närmare på grupp D. Först ut är Spanien.

Invånarantal: 46,4 miljoner människor

Språk: spanska

Huvudstad: Madrid 3,1 miljoner invånare

Andra städer: Barcelona 1,6 milj, Valencia 810.000, Sevilla 703.000, Zaragoza 666.000, Malaga 568.400, Murcia 442.500, Palma 401.000, Las Palmas 383.300, Bilbao 345.100, Alicante 328.600, Cordoba 325.400, Valladolid 310.000, Vigo 295.000, Gijon 276.400, L’Hospitalet 253.500, A Coruna 246.000, Vitoria-Gasteiz 243.900, Granada 237.500, Elche 228.600.

Kommentar till fotbollen: Spanien är världsbäst i fotboll.

Och nu till nästa land, Tjeckien.

Invånarantal: 10,5 miljoner människor

Språk: tjeckiska

Huvudstad: Prag 1,3 miljoner invånare

Andra städer: Brno 377.400, Ostrava 294.200, Plzen 169.000, Liberec 102.500, Olomouc 100.000, Usti nad Labem 93.400, Ceske Budejovice 93.200, Hradec Kralove 92.800, Pardubice 89.700, Zlin 75.100.

Kommentar till fotbollen: Tjeckien är mycket bra nog i denna sport.

Och nästa land är Turkiet.

Invånarantal: 79,4 miljoner människor

Språk: turkiska

Huvudstad: Ankara 4,5 miljoner invånare

Andra städer: Istanbul 14 miljoner, Izmir 2,8 milj, Bursa 1,9 milj, Adana 1,7 milj, Gaziantep 1,5 milj, Konya 1,2 milj, Antalya 1,2 milj, Diyarbakir 930.200, Mersin 955.100, Kayseri 1 miljon, Eskisehir 685.100, Gebze 304.200.

Kommentar till fotbollen: Turkiet kommer nog att ta hem hela EM. Jag tror det.

Och nu sista landet i Grupp D, Kroatien.

Invånarantal: 4,2 miljoner människor

Språk: kroatiska

Huvudstad: Zagreb 1,1 miljoner invånare

Andra städer: Split 178.100, Rijeka 128.600, Osijek 83.100, Zadar 71.400, Pula 57.400, Slavonski Brod 53.500, Karlovac 46.800, Varazdin 38.800, Sibenik 34.300, Dubrovnik 28.400, Bjelovar 27.000, Sisak 33.300.

Kommentar till fotbollen: Jag vet inte så mycket om Kroatien i fotboll, men jag hoppas att de kan ta hem det här.

Och det var allt för idag. Nästa gång pratar vi om länderna i Grupp E. Vi ses då!

Skribent: Kim Westman

021