Antoine Om Gangstrar

gangster text bullethole frame                                                                                                                                                                                                                               gangster-13345912. edited

Termen Gangster (gängmedlem) används oftast om kriminella involverade i maffiagrupper under förbudstiden, såsom Al Capone och Bugsy Siegel med flera, men även om nutida organiserade brottslingar.

Aktiviteter som utförs av gangstrar är varierande, och används ofta för att fylla efterfrågan som finns mellan en aktuell juridisk status och verkligheten. Under förbudstiden i USA exploaterade gangstrar den växande svarta marknaden för alkoholdrycker genom att fylla efterfrågan som fanns. På 1950-talet hände samma sak, denna gång med dobbel. Andra aktiviteter är bland annat narkotikahandel, koppleri, trafficking, med mera. En del gangstrar är även involverade i utpressning, beskyddarverksamhet och/eller mutning för att skapa inflytande över fackföreningar och företag. De är också kända för att försöka manipulera beslut från civila institutioner, såsom domstolar och politiska val.

Gangstrar är ett vanligt inslag i populärkultur, med kritikerrosade filmer såsom Gudfadern och TV-serier såsom Sopranos. Bland annat gangsta rap används termen för en person med makt och pengar, och som ett resultat av detta kan det ofta användas som en komplimang. Termen kan också användas för vandaler och ligister som exempelvis slår sönder cyklar, fönsterrutor och ägnar sig åt smårån.

För organiserad brottslighet i mindre former, som ligor som åker på stöldturnéer används ibland ordet smågangster.

 

Kläder

Fedora

frame with fedora hat

 

Fedora hatten är en hatt av filt med markerat brätte. Filtmaterialet är framställt av ull. Fram till 1950-talet var det vanligt att män i kostym bar en hatt av denna typ. Borsalino är en känd italiensk tillverkare.

Kostymframe and suit

En kostym eller kavajkostym, av franska costume, ‘dräkt’, ‘klädnad’, ‘kostym’, (engelska: ‘lounge suit’) är en typ av dräkt bestående av kavaj, långbyxor samt en väst i samma tyg. Kostymen blev allmän vardagsklädsel för över- och medelklassens män kring 1870-talet

Damaskerframe gaiters

Damasker är en sorts skotillbehör som i modedräkten användes främst i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, men som förekom redan under 1700-talet framför allt i militärt bruk. Deras ursprungliga syfte var att skydda skor och byxben/strumpor mot stänk av gyttja och smuts. Damasker täcker fotryggen och vristen och kan ha olika höga skaft, i vissa fall ända upp till knät. De hålls på plats med knappar eller snörning, vanligtvis på utsidan av benet, och med en rem under skosulan.

Vapen

Revolver

gold frame and revolver

Revolver, från engelskan vilket betyder ’rotera’, ’svänga’ och ’vrida omkring’, är ett handeldvapen avsett att användas med en hand. Vapnet är försett med en roterande cylinder bakom pipan. Det är i cylindern vapnets patroner är placerade och cylindern roteras så att en kula ligger i linje med pipan inför avfyrning. Efter avfyrat skott roterar cylindern när hanen åter spänns så att nästa patron ligger klart för avfyrning.

Revolvern är en variant av pistol med den roterande cylindern som utmärkande egenskap. Cylindern kallas magasin, trumma eller kammarstycke

Pistolgold frame and pistol

Colt M1911 är en automatpistol med kaliber .45 ACP. Den designades av John Moses Browning och var standardsidovapen inom USA:s väpnade styrkor mellan 1911 och 1985.

Den hade sitt ursprung i en annan pistol utvecklad av Browning, men som dock inte hade någon framgång då den ansågs för komplicerad. En ny modell togs dock fram och testades 1911 av amerikanska försvaret i jämförelse med automatpistoler av Savages och Lugers fabrikat. Browningen visade sig bäst bestå testet. Ett krav var att pistolen skulle ha 0,45 tums kaliber. En ny modell, Colt M1911 A1 infördes 1923.[2]

Modellen tillverkades ursprungligen av företaget Colt’s Manufacturing Company. Den tillverkades i mer än 2 miljoner exemplar. M1911:an ersattes i amerikansk tjänst av Beretta 92 (amerikansk militärbeteckning M9) eftersom man ville ha ett enhandsvapen i NATO:s standardkaliber 9 mm Parabellum.

Thompson Kulspruta

gold frame and thompson submachine gun

Thompson en typ av amerikansk kulsprutepistol som blev ökänd under förbudstiden och gjordes berömd genom gangsterfilmer. Den användes av amerikanska trupper och andra allierade länder under andra världskriget.

Den användes i Alla Hjärtans Dag Massakern. Massakern inträffade den 14 februari 1929, under förbudstidens gangsterkrig, vid en uppgörelse mellan två kriminella gäng i Chicago: South Side, ett italienskamerikanskt gäng som leddes av Al Capone och North Side, ett irländskamerikanskt gäng som leddes av Bugs Moran. Sju män av Bugs Morans gäng dog. Fyra medlemmar av gänget Egan’s Rats misstänktes också för att ha spelat en viktig roll, och ha hjälpt Al Capone.

Olika namn för Thompson är The Tommy Gun, Chicago Typewriter, The Trench Broom, Chicago Piano, The Chopper.

Läs om Thompson k-pisten? http://www.selmamedia.goteborg.se/antoine-om-thompson-kulsprutan-och-dess-anvandare/

Hagelgevär

shotgun frame

Hagelgevär är ett vapen av gevärstyp främst avsett att avfyra en svärm av flera lågkalibriga metallhagel, och kan ses som muskedundrets efterträdare. Hagelvapen används främst vid jakt på småvilt och fågel som är svåra att träffa med kulgevär. Hagelgevär är också vanligt vid jakt på rådjur. Effektivt maximalt skjutavstånd varierar med vapen och ammunition mellan 20 och 50 meter. Målskytte på upp till 80 meters avstånd förekommer inom en särskild disciplin.

Artikel Skapad Av Antoine ”Anton” Holm

mafia frame

 

Kommentera