Antoine Om Nutella

Nutella

Nutella ak.jpg

Bildresultat för nutella

Nutella är handelsnamnet på ett nougatpålägg som produceras av det italienska företaget Ferrero. Det är stort i bland annat Tyskland, Italien och Frankrike. Nutella började tillverkas på 1940-talet. Varje år tillverkas 179 000 ton Nutella.

 

Nutella uppfanns av den italienska konfekttillverkaren Pietro Ferrero, som försökte få fram kakao och choklad under 1940-talet då det var hårt ransonerat. Genom att blanda hasselnötter, socker, olja och kakao fick han fram en påläggsprodukt. Produkten såldes i små kuber inpackade i folie, och hade en fast konsistens. Det var meningen att man skulle skära skivor av pastan och lägga på smörgåsen. Men eftersom föräldrar klagade över att deras barn plockade bort skivorna från brödet och endast åt Nutellan så gjorde han blandningen krämigare, och började sälja den i burkar istället. Den kallades för Supercrema. Ferreros son Michele förbättrade produkten och gav den sedan namnet Nutella. År 2007 bildades World Nutella Day av den italienska-amerikanska bloggaren Sara Rosso. År 2015 såldes en burk Nutella i världen ungefär var 2,5:e sekund. Två år senare öppnades det första Nutella kaféet i Chicago, USA.

 

Ingredienser

socker

palmolja

hasselnötter (13%)

fettreducerad kakao (8,5 %)

skummjölkspulver (7,5%)

laktos

vasslepulveremulgeringsmedel (sojalecitin)

vanillin

kolhydrater: 56,8 gram

fett: 31 gram

fosfor: 172 mg (21,5 % av RDI) Ej kollad

magnesium: 75 mg (25 % av RDI)

vitamin E: 6,6 mg (66 % av RDI) Ej kollad

vitamin B2 (Riboflavin): 0,25 mg (1,6 % av RDI) Ej kollad

vitamin B12 (Kobalamin): 0,26 µg (21 % av RDI) Ej kollad

RDI = rekommenderat dagligt intag

 

En Artikel Av Antoine ”Anton” Holm

 

Kommentera