Kategoriarkiv: Kim’s nyhetsstund

Kims Frågestund 7 mars 2016

God morgon och varmt välkomna till min frågestund igen. Då sätter vi igång då.

1. Vad heter huvudpersonen och animeserien som egentligen heter Usagi Tsukino?

A. Pokémon B. Digimon C. Cardcaptor Sakura D. Sailor Moon

Rätt svar: D. Sailor Moon

2. Om kör en V70, vilket bilmärke kör du då?

A. Saab B. Volvo C. Chevrolet D. Volkswagen

Rätt svar: B. Volvo

3. Vad heter huvudstaden i Nya Zeeland?

A. Auckland B. Christchurch C. Dunedin D. Wellington

Rätt svar: D. Wellington

4. Hur många går det på ett gross?

A. 12 B. 144 C. 36 D. 50

Rätt svar: B. 144

5. Vad heter tv-serien där Richard Dean Anderson spelade huvudrollen?

A. The A-Team B. Airwolf C. MacGyver D. Alias

Rätt svar: C. MacGyver

6. Vad för slags maträtt är kielbasa som du kan beställa på ett gatukök i Polen?

A. Hamburgare B. Pizza C. Korv D. Bigos

Rätt svar: C. Korv

7. I vilket land ligger Patagonien?

A. Argentina B. Brasilien C. Panama D. Mexiko

Rätt svar: A. Argentina

8. Med vilken musikgenre förknippade vi med amerikanske artisten John Denver?

A. Pop B. Hiphop C. Jazz D. Country

Rätt svar: D. Country

9. Vad av följande är namnet på en engelsk kaka?

A. Glasgow cake B. Dundee cake C. Oban cake D. London cake

Rätt svar: B. Dundee cake, en slags fruktkaka

10. Från vilket land kommer Manchegoosten?

A. Italien B. Grekland C. Spanien D. Frankrike

Rätt svar: C. Spanien

Och nu till utslagsfrågan.

Ordna följande filmer efter produktionsår. Börja med den senaste.

A. Viva Las Vegas B. Snuten i Hollywood C. The Matrix D. Frankensteins brud

Rätt svar:

C. The Matrix, 1999 B. Snuten i Hollwood, 1984 A. Viva Las Vegas, 1964 D. Frankensteins brud, 1935

Och det var allt från frågestunden idag. Vi ses nästa gång igen.

Skribent: Kim Westman

021

Kims nyhetsstund 2 mars 2016

God morgon och välkomna till nyhetsstunden. Vi startar med nöje.

Den amerikanske skådespelaren George Kennedy har avlidit i en ålder av 91 år. Han är mest känd för sina roller i Den nakna pistolen-filmerna och Rebell i bojor. Han somnade in i hospis och han gjorde också filmen Earthquake.

Och så ännu mera nöje.

Sångerskan Josefin Nilsson är också död. Hon blev bara 46 år gammal. Hon började sin karriär som sångerska i bandet Ainbusk Singers från Gotland. Hon spelade den kvinnliga huvudrollen i filmen Adam & Eva från 1997 tillsammans med Björn Kjellman. Hon dog hastigt.

Och så till sist presidentvalet.

Inatt var det så kallade Super Tuesday – supertisdagen. Det innebär att Hillary Clinton och Donald Trump för mötas inför presidentvalet den 8 november senare i år. Och det var många delstater som röstade igår bland annat Texas, Oklahoma, Vermont, Minnesota och Colorado.

Och det var allt från nyhetsstunden idag. Vi ses!

Skribent: Kim Westman

021

Kims Nyhetsstund 24 februari 2016 Special

God morgon och välkomna till denna nyhetsstund special idag. Nu på söndag är det exakt 30 år sedan sist sen statsminister Olof Palme mördades på en öppen gata i centrala Stockholm. Och fortfarande har de inte lagt ner den utredningen. Och ikväll och imorgon sänder TV4 en 2-delad dokumentär om före och efter mordet på Olof Palme, missa inte det!

Det var en vanlig fredagskväll den 28 februari 1986, och statsminstern skulle gå på bio med sin fru Lisbet. De gick på filmen Bröderna Mozart på biografen Grand. Och efter filmen så skulle han och hans fru gå hem och klockan var 23.21, på den tiden var det läggdags för många. På Sveavägen stod en man som skulle döda statsministern, och han avlossade 3-4 skott, varpå den första skottet var direkt dödande. Sen sprang mannen iväg, och det ryktades att det var Christer Petterson som låg bakom mordet, men han nekades. Klockan 01.10 på natten den 1 mars så gick Ekot ut i en extrasändning, vilket var väldigt ovanligt på den tiden. Och de läste följande nyhet upp: Sveriges statsminister Olof Palme är död. Olof Palme blev 58 år gammal.

Och det var allt från nyhetsstunden idag. Vi ses!

P.S. Till minne av Olof Palme 1927-1986

Skribent: Kim Westman

021

Kims Nyhetsstund 18 februari 2016

God middag och välkomna. Vi startar med utrikes.

Igår kväll utbröt ett sprängdåd i Turkiets huvudstad Ankara och dödade 28 personer och 60 skadades. Och idag så dog sex soldater i staden Diyarbakir i sydöstra delen av landet. Den som låg bakom bilbomben i Ankara var kurder och jag hoppas att Turkiet blir snart bättre.

Och så till sist historiska händelser.

1997 De svenska bankerna Sparbaken och Föreningsbanken går samman och bildade namnet Föreningssparbanken, innan 2006 bytte namn till Swedbank.

1991 Bert Karlsson avgår som partiledare för Ny Demokrati

1977 Det amerikanska systemet med rymdfärjor tas i bruk.

Och det var allt från nyheterna den här veckan. Vi ses!

Skribent: Kim Westman

021

Kims Nyhetsstund 17 februari 2016

God morgon och välkomna till nyhetsstunden. Vi startar med nöje.

Den forne Bingolotto-programledaren Lasse Kronér har sålt sin lyxvilla i Onsala. Prislappen hamnade på drygt 9 miljoner kronor. Och i februari förra året så skildes han med sin fru Christina. Och nu bor han i en lägenhet inne i Göteborg. Och nu har någon köpt hans villa, en familj med barn.

Och så till sist historiska händelser.

1904 – Den italienske kompositören Giacomo Puccins opera Madame Butterfly har premiär på La Scala-operan i Milano.

2006 – Under Vinter-OS i Turin så besegrade det svenska damhockeylandslaget mot USA med 4-2.

1972 – Exemplar nummer 15 007 034 av den klassiska bilen Folkvagnsbubblan produceras.

Och det var allt från nyhetsstunden idag. Vi ses!

Skribent: Kim Westman

021

Kims Nyhetsstund 11 februari 2016

God middag och välkomna till min nyhetsstund igen. Vi startar med inrikes.

En pojke har blivit knivskuren på en skola i Sollentuna, Stockholm. Men han ska ha inte livshotande skador. Polisen jagar efter flera gärningspersoner, men det är dock oklart om de har nån koppling till skolan.

Och så nöje.

Nu är tv-bråket mellan Discovery Networks och Telenor över. De har skrivit på ett nytt avtal och nu får de möjligheten att sända Kanal 5, Kanal 9, Kanal 11 och Eurosport igen. Över 800 000 kunder drabbades av denna nedsläckning. Men nu kan ni pusta ut.

Och så till sist snabbmat.

Snabbmatsjätten McDonalds kan sälja sina restauranger i Sverige. Enligt en dansk affärssida, så ryktas det att de kan bli uppköpta av ett danskt bolag. Men det är inte riktigt klart, om det blir av. Om det säljs, så ligger prislappen på 3-4 miljarder danska kronor, vilket motsvarar 3,8-5 miljarder svenska kronor. Men om jag skall vara helt ärlig, så tror jag att det INTE säljs.

Och det var allt från nyhetsstunden den här veckan. Vi ses!

Skribent: Kim Westman

021

Kims Nyhetsstund 10 februari 2016

God morgon och välkomna till nyhetsstunden. Vi startar med utrikes.

Nu har ett zikavirus-fall upptäckts i Kina. Det var en man som reste till Sydamerika, men mannen är på bättringsvägen och hans kroppstemperatur är normal. Viruset har haft en snabb spridning, främst i Brasilien men även i andra länder i Syd och Centralamerika.

Och så musik

Den svenske musikproducenten och låtskrivaren Max Martin har fått årets Polarpris. Den andra som får Polarpriset är den italienska operasångerskan Cecilia Bartoli. Under den senaste åren har Max skrivit till följande artister som Taylor Swift, Katy Perry, Pink, Adele och Maroon 5.

Och så till sist historiska händelser.

1990 – Den sovjetiske ledaren Michail Gorbatjov och tysken Helmut Kohl träffas på ett möte där Väst och Östtyskland skall återförenas.

1976 – Det polska parlamentet sejmen röstade igenom på en förändring av den polska konstitutionen.

1996 – Schackspelaren Garri Kasparov förlorade mot datorn Deep Blue.

Och det var allt från nyhetsstunden idag. Vi ses!

Skribent: Kim Westman

021

Kims Nyhetsstund 4 februari 2016

God middag och mycket välkomna till min nyhetsstund. Vi startar med inrikes.

En anställd på Kastrups flygplats har förts till sjukhus sen ett SAS-plan krossat en flygplansbil. Han har förts till Rikshospitalet i Köpenhamn. Och hur är hans tillstånd, det vet inte ännu.

Och så turism.

Allt fler turister väljer att komma till Sverige, och det är utländska övernattningar som mest. Och Sverige är ett udda land, men det är väl roligt att de besöker vårat land. Antalet övernattningar i Västra Götaland har ökat med 3,8 procent.

Och så till sist historiska händelser

4 februari 1948 – Sri Lanka utropade sin självständighet och hette tidigare Ceylon

4 februari 2004 – Facebook grundades av amerikanen Mark Zuckerberg

4 februari 1991 – Bert Karlsson och Ian Wachtmeister grundade partiet Ny Demokrati

Och det var allt från nyhetsstunden den här veckan. Vi ses!

Skribent: Kim Westman

021

Kims Nyhetsstund 3 februari 2016

God morgon och välkomna till nyhetsstunden. Vi startar med utrikes.

Många personer håller på att smittas av de så kallade Zika-viruset. Nu har ett fall rapporterats från USA efter sexuellt umgänge. Viruset ska ha upptäckts från sperman hos en man som blivit smittad, men där viruset inte längre funnits kvar i blodet. Och igår så varnade WHO (Världshälsoorganisationen) för internationellt nödläge.

Och så till sist nöje.

I måndags natt har Kanal 5 släckts ner hos Bredbandsbolagets och Canal Digitals kunder. Nu har tittarsiffrorna halverats sen nedsläckningen. Så nu är Kanal 5 i djup kris och tittarandelen har sjunkit rejält från 10,5 procent till 5,4 procent. Om de inte kommer med en lösning mellan Discovery Networks och Telenor så riskerar att Kanal 5 läggs ner.

Och det var allt från nyhetsstunden idag. Vi ses!

Skribent: Kim Westman

Kims Nyhetsstund 28 januari 2016

God middag och välkomna. Vi har två nyheter till er där hemma. Vi börjar med utrikes.

Åk inte till Venezuelas huvudstad Caracas, anledningen är att detta är världens farligaste stad. I fjol mördades 3.900 människor ungefär. Jag vet inte varför Caracas är så farlig egentligen. Jag vet att många besöker Angel-fallet, världens högsta vattenfall.

Och så till sist historiska händelser.

Idag är det nämligen 58 år sedan sen leksakstillverkaren Lego började tillverka plast istället för byggklossar. Och plastbiten har blivit en världssuccé. Det finns nämligen ett eget nöjesfält som heter Legoland. Och mannen som skapade Lego hette Ole Kirk Christiansen.

Och det var allt från nyhetsstunden för den här veckan. Vi ses!

Skribent: Kim Westman

021