Kategoriarkiv: Uncategorized

TOPP 10 okända barnprogram som jag växte upp med

Vi börjar med en tredelad 10:e plats:

  1. Denver, den sista dinosaurien (1988) 50 avsnitt

Denna serie handlade om en dinosaurie som upptäcktes av ett gäng ungdomar i Kalifornien och då trodde de först de var en kulle. Men det var ett ägg och dinosaurien föddes och han är en snäll dinosaurie som är ute på många nya äventyr. Jag tror att den gick i Filmnet när jag var liten på KTV.

  1. Huckleberry Finn (1976) 26 avsnitt

Har ni läst böckerna om Huckleberry Finn någon gång? Skriven av Mark Twain som egentligen hette Samuel Langhorne Clemens. Det här är en animeserie som gick på 70-talet och han och hans kompis Jim är ute på nya äventyr tillsammans med en ekorre. Och det var en klämmig signaturmelodi som lät: Huck, Huck, Huckleberry Finn. Det var en favorit när jag växte upp.

Sista tredelade 10:e platsen är:

  1. BraveStar (1987-1988) 65 avsnitt

Man kan säga att det är en modern västernserie för barn. En cowboy som också är astronaut har en talande häst som har magiska krafter i sig. En blandning mellan västern och sci-fi. Jag minns inte så mycket av den.

  1. Walter Melon (1998) 52 avsnitt

Walter Melon är en belgisk tecknad serie som jobbar på en detektivfirma tillsammans med en vän. Han åker ibland in i sagans värld och ska hjälpa och stoppa onda varelser. Ni ser att han har en stor rund potatisnäsa. Lite mindre än Super Marios. Ganska rolig serie när den gick på TV3.

  1. Pirater i mörka vatten (1991-1993) 21 avsnitt

Pirater i mörka vatten är en tecknad serie som är föregångaren till Pirates of the Caribbean och det är mestadels en fantasyserie. Hanna-Barbera Productions gjorde den här tv-serien som INTE blev någon kioskvältare. Jag tyckte att den var hyfsat bra.

  1. Ketchupvampyrerna (1992) 26 avsnitt

En barnvänlig version av greve Dracula som normalt brukar dricka blod. Men här i denna familj älskar de ketchup. Ketchup är väldigt bra att äta till pasta, pommes frites och allt annat. En ganska underhållande serie ifrån Spanien.

  1. James Bond Jr. (1991) 65 avsnitt

Världens mest berömda fiktiva agent har fått en son, James Bond Jr. Han är ute på nya spännande uppdrag och får lite hjälp från sina andra vänner. En rolig, spännande serie som gick många gånger på TV3 när jag var liten. Och det finns många kända Bondskurkar i den tv-serien.

  1. Saban’s den lilla sjöjungfrun (1991) 26 avsnitt

Till skillnad från Disneyversionen så är denna sjöjungfru blond och hon är söt och vacker och blir som vanligt kär i Erik. Hon är ute på nya äventyr tillsammans med sina vänner nere i havets botten. En ganska gullig serie som gick på Filmnet och på TV3. Heter hon Ariel som i Disneyfilmen? Ja, det gör hon. En japansk tv-klassiker.

  1. Äventyr med T-Rex (1992-1993) 52 avsnitt

Den här tv-serien utspelar sig i en dinosauriestad och dessa på bilden är superhjältar. Dinosauriehjältar, kort och gott. De ska stoppa en ond vetenskapsman som tänker ödelägga staden. Men han misslyckas varenda gång. En serie som jag mindes ganska så liten av.

  1. Dink, den lilla dinosaurien (1990-1991) 42 avsnitt

En exakt kopia från den populära Landet för länge sedan-filmerna. Dink är en grön långhals till skillnad från Lillefot som är brun. Han är ute på nya äventyr tillsammans sina vänner och gör så gott de bara kan. Hanna-Barbera gjorde den serien ursprungligen, innan den köptes upp av Warner Bros.

  1. Mr. Bogus (1991-1993) 42 avsnitt

Mr. Bogus är en gul liten filur som bor i en väns garderob. Han stoppar onda dammråttor och umgås med sina vänner och hittar på nya äventyr tillsammans. Till denna serie fanns också en lergubbsliknande Bogus som misslyckas hela tiden. Jag tyckte om denna serie som alltid gick på Filmnet och på trean sen jättelänge sen.

Och den som tar förstaplatsen är:

  1. Tic Tac Toons (1971-1973) (1992-1994) 100 avsnitt

Denna tv-serie är mycket, mycket roligt som är uppdelad i 2 olika segment. Det första är som ni ser en flodhäst och en fågel som heter Tic och Tac. Och de hittar på en massa tokiga idéer som allt går snett. Lite grann som Japans svar på Tom och Jerry. De gick som pausunderhållning i japansk tv på 70-talet som blev en jättessuccé och de talar inte men de mimar och ja väldigt roligt. Det andra det är en vit dinosaurie som varje gång han äter ett ägg så måste han dra på sin röda klocka som han har på sin mage. Varje gång så säger han: Jag sätter genast igång mig. Och de kommer det ett taggigt ägg som med hjälp av solljus från honom så kommer det olika dinosaurier upp, till exempel: Dubbelbakosaurus, Antennosaurus, Spindelsaurus och Kosmetikosaurus. Mycket, mycket roligt.

Tack för nu! Vi ses snart igen!

Skribent: Kim Westman

Vem vill bli miljonär 20 år

Bildresultat för Who wants to be a millionaire?

God afton och hjärtligt välkomna till denna speciella inlägg här på Selma Media. Det är nämligen så att världens populäraste frågesport: Vem vill bli miljonär fyller 20 år i år. Allting började i Storbritannien i september 1998. Då visste man inte hur stort det skulle bli. Och efter att det första avsnittet hade sänts så ringde folk från hela världen som vill ha sin egna version av Miljonären. Programledaren som ledde i 16 år med Miljonären i Storbritannien är Chris Tarrant:

Bildresultat för who wants to be a millionaire chris tarrant

Och han ledde i över 600 avsnitt av Vem vill bli miljonär och hade som mest över 20 miljoner brittiska tv-tittare när det började på allvar. Men sen sjönk intresset för programmet en aning. Och nu ska ni få se det allra första programmet från 1998. Varsågoda och njut!

Och showen har spelats i över 120 olika länder runt om i världen. Showen har bland annat spelats i Indien, Tyskland, Nederländerna, Venezuela, Chile, USA, Japan, Danmark och Frankrike. Men prissummorna är lite annorlunda beror på vilket land man bor i. I Storbritannien kunde man som vinna mest upp till £1.000.000. Indien: 70 miljoner rupier. Japan: 10 miljoner yen. Tyskland: €1.000.000 och Venezuela: 25 miljoner bolivar. Bara i Japan har mest människor knäckt den sista frågan. Hela 38 personer har vunnit högsta vinsten. Och det ni strax ska få se är en 2 och en halvtimmes dokumentär om fenomenet Vem vill bli miljonär. Och ni får också se den allra första miljonären i världen: John Carpenter från USA vann $1.000.000 i november 1999 och han ringde hem till sin pappa och sa: Jag behöver inte din hjälp, men jag vill ändå säga att jag kommer att vinna miljonen. Och publiken jublade åt det här och programledaren som ledde då var tv-legenden Regis Philbin. Och dessutom från den australiska versionen av Miljonären också. Dessutom bakom kulisserna på programmet. Varsågoda!

Det ni strax får se är våran svenska version av Vem vill bli miljonär och det allra första avsnittet sändes den 21 januari 2000 och då valde man en folkkär TV4-profil som leder Nyheterna på den kanalen, nämligen: Bengt Magnusson.

Bildresultat för vem vill bli miljonär bengt magnusson

Och han blev mycket populär när han yttrade orden: Är det ditt slutgiltiga svar? Och då kunde man vinna upp till 10 miljoner kronor. Och han blev snart folkkär och han slutade 2003 innan Rickard Sjöberg tog över och bytte namn till Postkodmiljonären och prissumman sjönk till bara 1 miljon kr.

Bildresultat för vem vill bli miljonär rickard sjöberg

Men vi har skapat 10 miljonärer sedan 2005. Och här är en bild på Regis Philbin:

Bildresultat för who wants to be a millionaire regis philbin

Nu kommer ett klipp från våran svenska version när Bengt Magnusson var eran värd. Varsågoda! Och om ni undrar hur det gick för Kenneth Andersson så vann han 1.250.000 kr. Det är bra det!

Och den tyska versionen leds av en annan tysk tv-legendar: Günther Jauch. Och han gör mycket roliga saker i varje program och har gjort över 1.300 avsnitt.

Bildresultat för wer wird millionär

Men nu ska vi snacka allvar. År 2003 skakade Vem vill bli miljonär av en fuskskandal. Britten Charles Ingram vann £1.000.000 men han fuskade och han blev INTE någon miljonärvinnare. Och det hela händelsen har blivit en dokumentär som heter Vem vill stjäla en miljon?. Det ska ni få se är hela hans väg upp till miljonen och lägg märke till att de hostar i publiken och hans bisittande kandidat viskade fram det svaret åt honom. Och hans fru Diana var också med i programmet och vann £32.000. Och hans bror Adrian vann också £32.000. Varsågoda!. P.S. Det är kroatisk text men med engelskt tal.

Och i filmen Slumdog Millionaire sitter en kille från slummen i den indiska versionen av Miljonären och vinner högsta summan och hans misstänks för fusk, precis som Charles. Här kommer frågorna som han fick bekämpa upp till högsta vinsten.

Och nu ska vi snart säga tack och adjö!. Jag hoppas att Vem vill bli miljonär kommer att fortsätta i flera år framöver. Och jag hoppas att exporteras till nya länder som Oman, Etiopien, Nicaragua och Kuba. Stort grattis till 20-årsjubileet. Tack och adjö!.

Skribent: Kim Westman

Inför Fotbolls-EM Grupp F

God morgon och välkomna till den sista gruppen inför Fotbolls-EM i Frankrike. Vi börjar med Portugal.

Invånarantal: 10,4 miljoner människor

Språk: portugisiska

Huvudstad: Lissabon 2,6 miljoner invånare

Andra städer: Porto 240.000, Amadora 175.100, Braga 181.500, Funchal 112.000, Coimbra 143.400, Rio Tinto 50.700, Aveiro 78.400, Viseu 99.200, Leiria 126.800, Guimarães 158.100, Faro 64.500, Sintra 377.800.

Kommentar till fotbollen: Portugal är en av världens största fotbollsnationer.

Och nu till denna EM:s glest befolkade land, Island.

Flag of Iceland.svg

Invånarantal: 332.500 människor

Språk: isländska

Huvudstad: Reykjavik 121.800 invånare

Andra städer: Kopavogur 33.200, Hafnarfjördur 28.200, Akureyri 18.200, Reykjanesbaer 14.500, Gardabaer 14.400, Akranes 6.700, Mosfellsbaer 9.000, Selfoss 6.500, Sudureyri 314, Neskaupstadur 1.400, Egilsstadir 2.200

Kommentar till fotbollen: Island lyckades säkra en plats till fotbolls-EM, tack vare deras lagkapten Lars Lagerbäck. Jag tror att de kan gå vidare.

Och nästa land är Österrike.

Invånarantal: 8,6 miljoner människor

Språk: tyska

Huvudstad: Wien 1,9 miljoner invånare

Andra städer: Graz 270.000, Linz 193.800, Salzburg 146.600, Innsbruck 124.500, Klagenfurt 96.600, Villach 60.000, Wels 59.300, Sankt Pölten 52.100, Dornbirn 46.800, Wiener Neustadt 42.200, Steyr 38.100, Feldkirch 31.400, Bregenz 28.400, Leonding 26.400, Klosterneuburg 26.100, Baden bei Wien 25.200, Wolfsberg 25.000, Leoben 24.400, Krems 24.000.

Kommentar till fotbollen: Jag vet inte så mycket om Österrike i fotboll, men jag hoppas att de vinner.

Och nu till sista landet i detta EM och det är Ungern.

Invånarantal: 10 miljoner människor

Språk: ungerska

Huvudstad: Budapest 2,5 miljoner invånare

Andra städer: Debrecen 230.500, Miskolc 162.900, Szeged 161.800, Pécs 147.700, Györ 128.500, Nyiregyhaza 118.200, Kecskemet 114.000, Szekesfehervar 100.000, Szombathely 80.000, Szolnok 74.500, Tatabanya 67.700, Kaposvar 67.900, Erd 63.300, Veszprem 60.800, Bekescsaba 60.000, Zalaegerszeg 59.600, Sopron 60.500, Eger 55.000, Nagykanizsa 50.000.

Kommentar till fotbollen: Jag vet inte så mycket om Ungern, men jag hoppas de kan gå till final.

Och det var allt från inför Fotbolls-EM. Och innan vi slutar så börjar EM den 10 juni och håller på till den 10 juli. Tack för att ni har följt oss. Vi ses!

Skribent: Kim Westman

021

Inför Fotbolls-EM Grupp E

God middag och välkomna till inför Fotbolls-EM 2016. Idag ska vi titta på Grupp E, och först ut är vi, Sverige.

Invånarantal: 9,8 miljoner människor

Språk: svenska och finska

Huvudstad: Stockholm 2,1 miljoner invånare

Andra städer: Göteborg 550.000, Malmö 280.400, Uppsala 140.400, Västerås 111.000, Örebro 107.000, Linköping 104.200, Helsingborg 100.000, Jönköping 90.000, Norrköping 87.200, Lund 82.800, Umeå 80.000, Gävle 71.000, Borås 66.200, Eskilstuna 64.600, Södertälje 64.600, Karlstad 61.600, Täby 61.200, Växjö 60.800, Halmstad 58.500.

Kommentar till fotbollen: Zlatan och hans gäng säkrade en EM-plats för Sverige. Jag hoppas att vi går till final.

Och nu ska vi se våra motståndare, först ut är Belgien.

Invånarantal: 11,2 miljoner människor

Språk: franska, flamländska och tyska

Huvudstad: Bryssel 1,1 miljoner invånare

Andra städer: Antwerpen 502.600, Gent 248.200, Charleroi 203.800, Liège 195.500, Brugge 117.100, Anderlecht 111.200, Namur 111.000, Leuven 97.600, Mons 93.000, Kortrijk 75.200, Sint-Niklaas 72.800, Hasselt 74.600.

Kommentar till fotbollen: Jag vet inte så mycket om Belgien i fotboll, men jag hoppas att de kan gå vidare.

Och nästa land är Irland.

Invånarantal: 4,6 miljoner människor

Språk: engelska och iriska

Huvudstad: Dublin 1,1 miljoner invånare

Andra städer: Cork 198.500, Limerick 95.800, Galway 75.500, Waterford 115.000, Drogheda 30.400, Dundalk 37.800, Swords 68.500, Bray 26.800, Navan 28.500, Ennis 25.300, Kilkenny 24.400, Tipperary 5.000, Wexford 20.000.

Kommentar till fotbollen: Irland är en mycket duktig fotbollsnation.

Och nu sista landet i Grupp E är Italien.

Invånarantal: 60,6 miljoner människor

Språk: italienska

Huvudstad: Rom 3,4 miljoner invånare

Andra städer: Milano 1,3 milj, Neapel 1 miljon, Torino 900.000, Palermo 676.100, Genua 600.000, Bologna 386.100, Florens 381.000, Bari 327.300, Catania 315.600, Venedig 265.000, Verona 260.100, Messina 240.400, Padua 211.200, Trieste 205.400, Taranto 202.000, Brescia 196.000, Prato 191.000, Parma 190.200, Modena 185.100.

Kommentar till fotbollen: Jag vet att Italien är en av världens bästa fotbollsländer.

Och det var allt för idag. Nästa gång ska vi prata om sista gruppen, Grupp F. Vi ses då!

Skribent: Kim Westman

 

 

Inför Fotbolls-EM Grupp D

God morgon och välkomna åter till Inför Fotbolls-EM. Och idag ska vi titta närmare på grupp D. Först ut är Spanien.

Invånarantal: 46,4 miljoner människor

Språk: spanska

Huvudstad: Madrid 3,1 miljoner invånare

Andra städer: Barcelona 1,6 milj, Valencia 810.000, Sevilla 703.000, Zaragoza 666.000, Malaga 568.400, Murcia 442.500, Palma 401.000, Las Palmas 383.300, Bilbao 345.100, Alicante 328.600, Cordoba 325.400, Valladolid 310.000, Vigo 295.000, Gijon 276.400, L’Hospitalet 253.500, A Coruna 246.000, Vitoria-Gasteiz 243.900, Granada 237.500, Elche 228.600.

Kommentar till fotbollen: Spanien är världsbäst i fotboll.

Och nu till nästa land, Tjeckien.

Invånarantal: 10,5 miljoner människor

Språk: tjeckiska

Huvudstad: Prag 1,3 miljoner invånare

Andra städer: Brno 377.400, Ostrava 294.200, Plzen 169.000, Liberec 102.500, Olomouc 100.000, Usti nad Labem 93.400, Ceske Budejovice 93.200, Hradec Kralove 92.800, Pardubice 89.700, Zlin 75.100.

Kommentar till fotbollen: Tjeckien är mycket bra nog i denna sport.

Och nästa land är Turkiet.

Invånarantal: 79,4 miljoner människor

Språk: turkiska

Huvudstad: Ankara 4,5 miljoner invånare

Andra städer: Istanbul 14 miljoner, Izmir 2,8 milj, Bursa 1,9 milj, Adana 1,7 milj, Gaziantep 1,5 milj, Konya 1,2 milj, Antalya 1,2 milj, Diyarbakir 930.200, Mersin 955.100, Kayseri 1 miljon, Eskisehir 685.100, Gebze 304.200.

Kommentar till fotbollen: Turkiet kommer nog att ta hem hela EM. Jag tror det.

Och nu sista landet i Grupp D, Kroatien.

Invånarantal: 4,2 miljoner människor

Språk: kroatiska

Huvudstad: Zagreb 1,1 miljoner invånare

Andra städer: Split 178.100, Rijeka 128.600, Osijek 83.100, Zadar 71.400, Pula 57.400, Slavonski Brod 53.500, Karlovac 46.800, Varazdin 38.800, Sibenik 34.300, Dubrovnik 28.400, Bjelovar 27.000, Sisak 33.300.

Kommentar till fotbollen: Jag vet inte så mycket om Kroatien i fotboll, men jag hoppas att de kan ta hem det här.

Och det var allt för idag. Nästa gång pratar vi om länderna i Grupp E. Vi ses då!

Skribent: Kim Westman

021

Inför Fotbolls-EM 2016 Grupp C

God morgon och välkomna till inför Fotbolls-EM 2016 i Frankrike. Idag ska vi rikta blickarna mot grupp C. Och först ut är Tyskland.

Invånarantal: 81,4 miljoner människor

Språk: tyska

Huvudstad: Berlin 3,5 miljoner invånare

Andra städer: Hamburg 1,7 milj, München 1,4 milj, Köln 1 miljon, Frankfurt am Main 717.600, Stuttgart 605.000, Düsseldorf 600.000, Dortmund 580.500, Essen 573.700, Bremen 550.000, Leipzig 544.400, Dresden 536.300, Hannover 520.000, Nürnberg 500.000, Duisburg 485.400, Bochum 361.800, Wuppertal 345.400, Bielefeld 329.700, Bonn 314.000, Mannheim 300.000, Münster 300.000, Potsdam 161.400, Lübeck 214.400, Kiel 243.100.

Kommentar till fotbollen: Tyskland är jätteduktiga i denna sport. Jag tror att de kommer att vinna hela tävlingen.

Och nu till nästa land, Ukraina.

Invånarantal: 44,4 miljoner människor

Språk: Ukrainska och ryska

Huvudstad: Kiev 3,3 miljoner invånare

Andra städer: Charkiv 1,4 milj, Odessa 1,2 milj, Dnipropetrovsk 1 miljon, Donetsk 975.900, Zaporizjzja 770.600, Lviv 729.400, Kryvyj Rih 655.000, Mykolajiv 498.500, Mariupol 461.800, Luhansk 425.800, Vinnytsia 372.400, Makiivka 353.900, Sevastopol 420.000, Simferopol 332.300, Cherson 333.700, Poltava 295.000, Tjernihiv 296.000, Tjerkasy 286.000, Horlivka 256.700.

Kommentar till fotbollen: Jag vet inte så mycket om Ukraina i fotbollen, men jag hoppas att de kan vinna.

Och nästa land i Grupp C är Polen.

Invånarantal: 38,5 miljoner människor

Språk: polska

Huvudstad: Warszawa 3,1 miljoner invånare

Andra städer: Krakow 1,7 milj, Lodz 715.300, Wroclaw 634.400, Poznan 545.600, Gdansk 461.400, Szczecin 408.000, Bydgoszcz 357.600, Lublin 341.700, Katowice 301.800, Bialystok 295.400, Gdynia 248.000, Czestochowa 231.100, Radom 219.700, Sosnowiec 214.500, Torun 205.000, Kielce 200.000, Rzeszow 184.500, Gliwice 186.300, Zabrze 179.400.

Kommentar till fotbollen: Polen är nog jätteduktiga i fotboll.

Och nu, sista landet i Grupp C är Nordirland, en del av Storbritannien.

Invånarantal: 1,8 miljoner människor

Språk: Engelska

Huvudstad: Belfast 483.400 invånare

Andra städer: Londonderry 93.500, Lisburn 71.400, Newtonabbey 62.000, Bangor 60.200, Craigavon 16.000, Ballymena 29.400, Newtonards 28.000, Newry 29.900, Armagh 14.700.

Kommentar till fotbollen: Nordirland och andra övriga delar av Storbritannien är jätteduktiga i fotboll.

Och det var allt från nu. Nästa gång kommer vi att prata om Grupp D. Vi ses då!

Skribent: Kim Westman

021

Inför Fotbolls-EM 2016 Grupp B

God middag och välkomna tillbaka till inför Fotbolls-EM. Nu ska vi titta på deltagarländerna i Grupp B. Och först ut är en del av Storbritannien, England.

Invånarantal: 54,3 miljoner människor

Språk: engelska

Huvudstad: London 13,8 miljoner invånare

Andra städer: Birmingham 2,4 milj, Manchester 2,5 milj, Leicester 509.000, Leeds 766.400, Exeter 124.300, Liverpool 864.100, Nottingham 314.200, Oxford 244.000, Norwich 140.400, Carlisle 108.000, Canterbury 157.600, Bristol 442.500, Bath 88.800, York 204.400, Stoke-on-Trent 251.000, Sheffield 563.700, Portsmouth 209.000, Brighton 273.000

Kommentar till fotbollen: England är mycket duktiga i denna sport. Jag hoppas att de går vidare till final.

Och nu till nästa land i Grupp B och det är också en del av Storbritannien, Wales.

Invånarantal: 3 miljoner människor

Språk: engelska och walesiska

Huvudstad: Cardiff 447.200 invånare

Andra städer: Swansea 239.000, Caerphilly 30.400, Wrexham 61.600, Bridgend 49.400, Aberystwyth 13.000, Newport 145.700, Abergavenny 10.000, Llandrindod Wells 5.300.

Kommentar till fotbollen: Wales är ju en del av Storbritannien och de är mycket duktiga.

Och nu till världens största land, Ryssland.

Invånarantal: 144,1 miljoner människor

Språk: ryska

Huvudstad: Moskva 12,2 miljoner invånare

Andra städer: Sankt Petersburg 4,8 milj, Rostov-on-Don 1,1 milj, Smolensk 326.800, Sotji 343.300, Archangelsk 351.000, Tjeljabinsk 1,1 milj, Galich 17.300, Grozny 271.500, Irkutsk 588.000, Kaliningrad 448.500, Kazan 1,2 milj, Kirov 473.700, Krasnodar 745.000, Kronstadt 43.000, Kursk 415.100, Murmansk 307.200, Norilsk 175.300, Novosibirsk 1,5 milj, Omsk 1,1 milj, Samara 1,1 milj, Vladivostok 592.000, Yaroslavl 604.000.

Kommentar till fotbollen: Ryssland ska ju om två år ha Fotbolls-VM 2018 och Ryssland är mycket bra i denna sport.

Och nu till sista landet i Grupp B, Slovakien.

Invånarantal: 5,4 miljoner människor

Språk: slovakiska

Huvudstad: Bratislava 583.600 invånare

Andra städer: Kosice 355.000, Presov 161.000, Zilina 81.100, Banska Bystrica 78.300, Nitra 80.500, Trnava 65.500, Martin 61.000, Trencin 56.300, Poprad 55.000, Prievidza 49.300, Zvolen 43.000, Levice 36.000.

Kommentar till fotbollen: Slovakien är första gången med i ett sådant mästerskap, så vi håller tummarna för detta land.

Och det var allt för idag. Nästa gång pratar vi om Grupp C. Vi ses då!

Skribent: Kim Westman

021

Inför Fotbolls-EM 2016 Grupp A

God morgon och hjärtligt välkomna till inför Fotbolls-EM 2016, här på Selma Media. Idag ska vi titta på deltagarländerna i Grupp A. Och först ut är värdlandet själva, Frankrike:

 

Invånarantal: 66,6 miljoner människor

Språk: Franska

Huvudstad: Paris 12,2 miljoner invånare

Andra städer: Marseille 1,5 milj, Lyon 2,2 milj, Toulouse 892.100, Nice 343.600, Nantes 600.500, Strasbourg 454.400, Montpellier 268.400, Bordeaux 851.000, Lille 228.600, Rennes 211.300, Reims 182.000, Le Havre 175.500, St-Etienne 178.500, Toulon 164.500, Grenoble 156.600, Dijon 152.000, Angers 147.300, Villeurbanne 146.200, Saint-Denis 145.200, Lens 32.600.

Kommentar till fotbollen: Frankrike är ett mycket duktig fotbollsnation, vi hoppas att de vinner hela vägen till finalen.

Och nu tar vi nästa land i Grupp A och det blir Rumänien.

Invånarantal: 20,1 miljoner människor

Språk: rumänska

Huvudstad: Bukarest 1,9 miljoner invånare

Andra städer: Cluj-Napoca 324.500, Timisoara 320.000, Iasi 290.400, Constanta 283.800, Craiova 269.500, Brasov 253.200, Galati 249.400, Ploiesti 209.900, Oradea 196.300, Braila 180.300, Arad 159.700, Pitesti 155.300, Sibiu 147.200, Bacau 144.300, Targu Mures 134.300, Baia Mare 123.700, Buzau 115.500, Botosani 106.800, Satu Mare 102.400.

Kommentar till fotbollen: Jag vet inte så mycket om Rumänien i fotbollen, men jag hoppas ändå att de kan gå vidare.

Och nästa land i Grupp A är Albanien.

Invånarantal: 2,8 miljoner människor

Språk: albanska

Huvudstad: Tirana 801.000 invånare

Andra städer: Durrës 300.000, Vlorë 194.100, Elbasan 141.700, Shkodër 77.000, Fier 120.600, Korcë 76.000, Berat 60.000, Lushnjë 31.100, Kavajë 20.200.

Kommentar till fotbollen: Jag vet inte så mycket om Albanien heller, men vi kan alltid hoppas på seger i alla fall.

Och sista landet i Grupp A är Schweiz.

Invånarantal: 8,2 miljoner människor

Språk: tyska, franska och italienska

Huvudstad: Bern 130.000 invånare

Andra städer: Zürich 400.000, Geneve 197.300, Basel 175.500, Lausanne 134.000, Winterthur 108.000, Luzern 81.000, St. Gallen 75.300, Lugano 63.600, Biel/Bienne 53.600, Thun 43.300, Köniz 40.000, La Chaux-de-Fonds 39.000, Schaffhausen 35.900, Fribourg 38.200, Neuchatel 33.800, Chur 34.500, Uster 33.800, Sion 33.300.

Kommentar till fotbollen: Schweiz är en mycket bra fotbollsland. Jag hoppas att de kommer att gå riktigt långt.

Och det var allt från idag. Nästa gång kommer vi att ta upp Grupp B. Vi ses!

Skribent: Kim Westman

021

Kims Frågestund 26 augusti 2015

God morgon och välkomna till frågestunden igen efter några veckors uppehåll. Ta fram penna och papper för drar vi igång.

1. I vilket land kan du sola och bada på öarna Sicilien och Sardinien?

A. Grekland B. Spanien C. Turkiet D. Italien

Rätt svar: D. Italien

2. Vilket djur heter Lynx Lynx på latin?

A. Skata B. Lodjur C. Rådjur D. Räv

Rätt svar: B. Lodjur

3. Vem har varit programledare för Vem vill bli miljonär innan Rickard Sjöberg?

A. Lasse Kronér B. Bengt Magnusson C. Peter Harryson D. Lennart Swahn

Rätt svar: B. Bengt Magnusson

4. Vilken av följande tecknade serier hade premiär först?

A. Stålmannen B. Batman C. Karl-Alfred D. Tjalle Tvärvigg

Rätt svar: D. Tjalle Tvärvigg, 1919 Karl-Alfred, 1929 Stålmannen, 1938 Batman, 1939

5. Vad är huvudingrediensen i en remouladsås?

A. Curry B. Pesto C. Chili D. Paprika

Rätt svar: A. Curry

6. Vilket ord fattas i den romantiska komedin Fyra bröllop och en…?

A. Skilsmässa B. Begravning C. Födelsedag D. Kalas

Rätt svar: B. Begravning

7. I vilken tysk delstat ligger staden Stuttgart?

A. Baden-Würthemberg B. Schleswig-Holstein C. Bayern D. Sachsen

Rätt svar: A. Baden-Würthemberg

8. Var på kroppen sitter kraniet?

A. Handen B. Huvudet C. Tungan D. Benet

Rätt svar: B. Huvudet

9. Vilket år föddes skådespelaren Leonardo DiCaprio?

A. 1971 B. 1972 C. 1973 D. 1974

Rätt svar: D. 1974

10. Vad hette den första boken som publicerades 1455 av Johann Gutenberg?

A. Oxford English Dictonary B. Bibeln C. Canterbury Tales D. Människokroppen

Rätt svar: B. Bibeln

11. Vad heter Sveriges djupaste sjö?

A. Vänern B. Vättern C. Hornavan D. Hjälmaren

Rätt svar: C. Hornavan

12. Vad heter Mexikos högsta bergstopp?

A. Pidurutalagala B. Pico De Orizaba C. Teide D. Pico da Neblina

Rätt svar: B. Pico de Orizaba 5747 m

Och nu till utslagsfrågan:

Ordna följande ord i alfabetisk ordning.

A. Ingenting B. Bosse C. Apa D. Lång

Rätt svar: C. Apa B. Bosse D. Lång A. Ingenting

Och det var allt från frågestunden idag. Vi ses snart igen.

Skribent: Kim Westman

Super Marios världsturné Del 10 av 10

God morgon och varmt välkomna till den sista världsturnén för den här gången. Vi ska besöka de 3 städerna som vi har kvar. Är ni beredda så drar vi igång:

Resa 1:

Den här staden grundades 1793 och en av Nordamerikas största städer.

På ena halvan av landet pratar man franska och på den andra sidan engelska.

Detta är Kanadas största stad.

Rätt svar är Toronto:

Tre kända sevärdheter:

 1. CN Tower

 2. The Canadian Mounty Station

 3. Torontos stadshus

Marios kommentar till Toronto: Jag älskar Kanada, vackra vyer och väldigt fin natur. Toronto gillar jag också.

Resa 2:

Den här staden som ligger nära Mount Everest grunades redan 900 före Kristus

Staden ligger nära vid floden Vishumati

Detta är Nepals huvudstad som dessutom förstördes några delar av jordbävningen i år.

Det rätta svaret är Katmandu:

Tre kända sevärdheter:

 1. Tandvärksträdet

 2. Asan Tole

 3. Balajuparken

Marios kommentar till Katmandu: Jag tycker att Katmandu är en fin stad. Men många hus är totalförstörda efter den kraftiga jordbävningen som inträffade i år.

Resa 3:

Vi lämnar korsning mellan två tamfåglar och reser mot skakig stad som haft flera namn. Staden är alltid kall även om vi färdas på sydliga breddgrader

I blågult palats kan man lira förgyllt musikinstrument. Staden var tidigare konstant huvudstad, nu basar man från tvåan. Med lite tur ger avslappnande ångbad en ledtråd till landet.

Vid mörkt vatten ligger staden vars Sofia är vida känd. 2004 var det vilda danser här, i stan bultar det dock varje natt och med landets nationaldryck i strupen blir man rak i ryggen

Bo Sporen bor vid gränsen mellan Asien och Europa, i land där himlavalvet finns på flaggan, den är röd och vit. Atatürk  är historisk hjälte, Johan Elmander är det nu i denna kokande fotbollsstad.

Vikingarna kallade staden Miklagård, romarna Konstantinopel. Vi är nu framme i Turkiets största stad.

Det rätta svaret är Istanbul:

Tre kända sevärdheter:

 1. Topkapipalatset

 2. Den blå moskén

 3. Galatabron

Marios kommentar till Istanbul: Istanbul är mycket trevlig stad med mycket arkitektur och fina moskéer.

Och det var allt från världsturnén. Tack så mycket att ni har varit med oss under dessa 10 program. Ta vara på er så ses vi kanske snart igen. Hej så länge!

Skribent: Super Mario alias Kim Westman