Kims Frågestund 15 juni 2015

God middag och välkomna till frågestunden idag igen. Ta fram penna och papper, för nu drar vi igång.

1. Vilket ord fattas i Tomas Ledins kända sommarhit Sommaren är…?

A. Lång B. Kort C. Tjock D. Smal

Rätt svar: B. Kort

2. Vad heter Smurfarnas ärkefiende?

A. Tomten B. Galadriel C. Gargamel D. Lex Luthor

Rätt svar: C. Gargamel

3. Vem har skrivit romanen På spaning efter den tid som flytt?

A. Joyce Carol Oates B. Albert Camus C. Marcel Proust D. Franz Kafka

Rätt svar: C. Marcel Proust

4. Vem är den nuvarande statsöverhuvudet i Nederländerna?

A. Willem-Alexander B. Beatrix C. Sonja D. Fritz

Rätt svar: A. Willem-Alexander

5. Vad för typ av maträtt är Clam Chowder i det amerikanska köket?

A. Hamburgare B. Pizza C. Glass D. Musselsoppa

Rätt svar: D. Musselsoppa

6. I vilket land uppfanns det första pusslet?

A. USA B. Irland C. Frankrike D. Storbritannien

Rätt svar: D. Storbritannien

7. I vilken italiensk stad kan man besöka Palazzo Vecchio?

A. Milano B. Florens C. Pisa D. Brindisi

Rätt svar: B. Florens

8. Inom vilken världsreligion är Jom Kippur det stora festdagen?

A. Islam B. Hinduism C. Judendom D. Buddhism

Rätt svar: C. Judendom

9. Vad hette världens första ljudfilm som kom 1927?

A. Jazzsångaren B. Jazzgossen C. Jazzkungen D. Jazzprinsen

Rätt svar: A. Jazzsångaren

10. I vilket landskap ligger orterna Gräddö och Furusund?

A. Södermanland B. Uppland C. Gotland D. Gästrikland

Rätt svar: B. Uppland

11. Vem var den allra första programledaren i det amerikanska tv-showen Tonight Show?

A. Johnny Carson B. Jack Paar C. Ernie Kovacs D. Steve Allen

Rätt svar: D. Steve Allen, 1954

12. I vilket land ligger staden Erdenet?

A. Mongoliet B. Ryssland C. Kina D. Nepal

Rätt svar: A. Mongoliet

Och nu till utslagsfrågan:

Placera följande mattetal i rätt ordning. Börja med det lägsta.

A. 4 x 4 B. 2+4 C. 2-1 D. 100+0

Rätt svar:

C. 2-1 B. 2+4 A. 4 x 4 D. 100+0

Och det var allt från frågestunden idag. Vi ses snart igen!

Skribent: Kim Westman

Kommentera