Kims Frågestund 16 februari 2015

God morgon och välkomna till frågestunden igen. Jag kommer att ställa 12 frågor idag och en utslagsfråga. Ta fram penna och papper för nu drar vi igång frågesporten.

1. I vilken stad kan man se den berömda Kristusstatyn?

A. Brasilia B. Belem C. Rio de Janeiro D. Salvador

Rätt svar: C. Rio de Janeiro

2. Vad för typ av maträtt är merguez som finns i det arabiska köket?

A. Lammkorv B. Falafel C. Hummus D. Pitabröd

Rätt svar: A. Lammkorv

3. Vem spelade rollen som Butch Cassidy i filmen Butch Cassidy och Sundance Kid?

A. Robert Redford B. Sean Connery C. Paul Newman D. Clint Eastwood

Rätt svar: C. Paul Newman

4. Vem har sjungit låten Öppna Landskap som kom 1982?

A. Ulf Lundell B. Benny Andersson C. Jojje Wadenius D. Peps Persson

Rätt svar: A. Ulf Lundell

5. I vilken världsdel lever gibbonapan vilt?

A. Afrika B. Europa C. Asien D. Australien

Rätt svar: C. Asien

6. Vilken svensk kung har den svenske författaren August Strindberg gjort en pjäs om?

A. Erik XIV B. Johan III C. Karl XIII D. Karl XII

Rätt svar: D. Karl XII

7. Vilken svensk seriefigur brukar alltid säga Jag ska bara?

A. Pippi Långstrump B. Alfons Åberg C. Pettson och Findus D. Teskedsgumman

Rätt svar: B. Alfons Åberg

8. I vilken sport kan man göra en spärr?

A. Basket B. Fotboll C. Bowling D. Tennis

Rätt svar: C. Bowling

9. Vem har skrivit de berömda orden: Midvinternattens köld är hård?

A. Nils Ferlin B. Viktor Rydberg C. Werner von Heidenstam D. Gustaf Fröding

Rätt svar: B. Viktor Rydberg

10. I vilket land kan man besöka den berömda Guggenheim-museet?

A. Portugal B. Frankrike C. Tyskland D. Spanien

Rätt svar: D. Spanien

11. Vem var amerikansk president när USA firade sitt 200-årsjubileum 1976?

A. Jimmy Carter B. Gerald Ford C. Lyndon Johnson D. Richard Nixon

Rätt svar: B. Gerald Ford

12. Hur många personer har satt sin fot på månen?

A. 22 B. 23 C. 24 D. 25

Rätt svar: C. 24

Och nu till utslagsfrågan:

Ordna följande statsministrar i ordning när de satt på posten. Börja med den äldsta.

A. Carl Bildt B. Ingvar Carlsson C. Stefan Löfven D. Göran Persson

Rätt svar:

A. Carl Bildt 1991-1994

B. Ingvar Carlsson 1986-1991, 1994-1996

D. Göran Persson 1996-2006

C. Stefan Löfven 2014-

Och det var allt från frågesstunden idag. Vi ses snart igen.

Skribent: Kim Westman

Kommentera