Kims Frågestund 18 maj 2015

God morgon och välkomna till frågestunden. Ta fram penna och papper för nu drar vi igång.

1. Vad heter Måns Zelmerlövs vinnarhit som ska tävla i Eurovisionen nu på torsdag?

A. Legends B. Heroes C. Tales D. Saga

Rätt svar: B. Heroes

2. Vilken känd bluessångare avled i fredags och var en av de största sångarna genom tiderna?

A. Chuck Berry B. B.B. King C. Ray Charles D. Muddy Waters

Rätt svar: B. B.B. King

3. I vilken amerikansk delstat ligger staden Des Moines?

A. Nebraska B. Wyoming C. Kentucky D. Iowa

Rätt svar: D. Iowa

4. Vem var president i Tjeckoslovakien innan landet splittrades 1993?

A. Vaclav Havel B. Marian Calfa C. Jan Strasky D. Gustav Husak

Rätt svar: C. Jan Strasky

5. Vad är ölost?

A. En dryck B. En maträtt C. En ost D. En korv

Rätt svar: A. En dryck

6. I vilken världsdel ligger Atlasbergen?

A. Asien B. Afrika C. Nordamerika D. Europa

Rätt svar: B. Afrika

7. Vad heter Ullareds-profilen Ola-Conny i efternamn?

A. Karlsson B. Lennerhov C. Wallgren D. Sköld

Rätt svar: C. Wallgren

8. Från vilket land kommer författaren Orhan Pamuk?

A. Irak B. Grekland C. Turkiet D. Iran

Rätt svar: C. Turkiet

9. På vilken valör är Karl XI avbildad?

A. 20-lappen B. 50-lappen C. 100-lappen D. 500-lappen

Rätt svar: D. 500-lappen

10. Vem har skrivit romanen Canterbury Tales?

A. Geoffrey Chaucer B. George Orwell C. Harold Pinter D. Eric Linklater

Rätt svar: A. Geoffrey Chaucer

11. Vilken av följande sångerskor föddes först?

A. Carola B. Charlotte Perreli C. Linda Bengtzing D. Sara Löfgren

Rätt svar: A. Carola

12. I vilken kinesisk stad kan du besöka terrakottaarmén?

A. Shanghai B. Beijing C. Xi’an D. Nanjing

Rätt svar: C. Xi’an

Och nu till utslagsfrågan:

Ordna följande tecknade filmer i ordning efter när de kom. Börja med den äldsta.

A. Snövit och de sju dvärgarna B. Madagaskar C. Askungen D. Shrek

Rätt svar:

A. Snövit och de sju dvärgarna, 1937

C. Askungen, 1950

D. Shrek, 2001

B. Madagaskar, 2005

Och det var allt från frågestunden idag. Vi ses snart igen.

Skribent: Kim Westman

Kommentera