Kims Frågestund 2 september 2015

God morgon och välkomna till frågestunden igen. Idag ska jag ställa 23 frågor och en utslagsfråga. Eftersom det är min födelsedag idag. Ta fram penna och papper, för nu drar vi igång frågesporten.

1. I vilket land spelades fotbolls-VM för herrar 1986?

A. Italien B. Brasilien C. Mexiko D. Uruguay

Rätt svar: C. Mexiko

2. Vilken insekt heter Caelifera på latin?

A. Fluga B. Gräshoppa C. Daggmask D. Nyckelpiga

Rätt svar: B. Gräshoppa

3. Vilken framgångrik artist har sjungit låtarna Lollipop och Grace Kelly?

A. James Blunt B. MIKA C. Will.i.am. D. David Powter

Rätt svar: B. MIKA

4. Vad heter seriefiguren Karl-Alfreds fästmö?

A. Olivia B. Sara C. Belinda D. Karin

Rätt svar: A. Olivia

5. Vad hette Humphrey Bogarts sista film som kom 1956?

A. Storstadsdjungel B. Casablanca C. Afrikas drottning D. Att ha och inte ha

Rätt svar: A. Storstadsdjungel

6. Vem var president i USA när Hawaii blev den 50:e staten?

A. Franklin D. Roosevelt B. Dwight D. Eisenhower C. Harry S. Truman D. John F. Kennedy

Rätt svar: B. Dwight D. Eisenhower

7. Vad heter staden som ligger utanför Luleå och som finns på Unescos världsarvslista?

A. Nystad B. Ålderstad C. Gammelstad D. Jugendstad

Rätt svar: C. Gammelstad

8. Var på kroppen sitter blinda fläcken?

A. Tungan B. Örat C. Tänderna D. Ögat

Rätt svar: D. Ögat

9. Vad heter barnbandet som har sjungit låtarna Tigerjakten och Bilarna förr?

A. Falun Träsk B. Mora Träsk C. Orsa Träsk D. Nusnäs Träsk

Rätt svar: B. Mora Träsk

10. Från vilket land kommer tårtan Dobos?

A. Österrike B. Ungern C. Rumänien D. Slovenien

Rätt svar: B. Ungern

11. Vem spelade huvudrollen som Sherman Klump i Den galna professorn från 1996?

A. Samuel L. Jackson B. Martin Lawrence C. Chris Rock D. Eddie Murphy

Rätt svar: D. Eddie Murphy

12. Vem skrev den berömda barnboken om Klas Klättermus?

A. Astrid Lindgren B. Thorbjörn Egner C. Maria Gripe D. Jo Nesbö

Rätt svar: B. Thorbjörn Egner

13. Vad av följande finns det INTE på en svensk julbord?

A. Stekt Gås B. Julskinka C. Ris a la Malta D. Leverpastej

Rätt svar: A. Stekt Gås

14. Vad hette den tyske filosofen Wittgenstein i förnamn?

A. Ludwig B. Josef C. Martin D. Günther

Rätt svar: A. Ludwig

15. I vilken italiensk stad brukar hästtävlingen Palio äga rum?

A. Bergamo B. Genua C. Rom D. Siena

Rätt svar: D. Siena

16. Vem var kung i Sverige när amerikanska inbördeskriget ägde rum?

A. Karl XIV Johan B. Oscar I B. Karl XV D. Karl XIII

Rätt svar: B. Karl XV

17. I vilken stad kan man besöka stora varuhuset Harrods?

A. London B. Paris C. Milano D. New York

Rätt svar: A. London

18. Vad heter den nuvarande vd:n på SVT?

A. Eva Hamilton B. Hanna Stjärne C. Jan Scherman D. Åke Magnusson

Rätt svar: B. Hanna Stjärne

19. När på dygnet ska en soaré äga rum?

A. På dagen B. På eftermiddagen C. På natten D. På kvällen

Rätt svar: D. På kvällen

20. Vilken av följande schweiziska orter har flest invånare?

A. Lausanne B. Bern C. Zürich D. Basel

Rätt svar: C. Zürich

21. Vad för slags djur är Jerry i den tecknade duon Tom & Jerry?

A. Mus B. Katt C. Hund D. Marsvin

Rätt svar: A. Mus

22. I vilket landskap ligger Kebnekaise, Sveriges högsta topp?

A. Jämtland B. Norrbotten C. Lappland D. Medelpad

Rätt svar: C. Lappland

23. Vad heter Estlands huvudstad?

A. Riga B. Vilnius C. Tallinn D. Minsk

Rätt svar: C. Tallinn

Och nu till utslagsfrågan:

Ordna följande ord så att det bildar en känd hyllningssång.

A. Födelse B. Grattis C. Dagen D. På

Rätt svar: B. Grattis D. På A. Födelse C. Dagen

Och det var allt från frågestunden idag. Vi ses snart igen!

Skribent: Kim Westman

Kommentera