Kims Frågestund 20 juni 2016

God morgon och välkomna till den sista frågestunden för denna säsong. Och idag ska vi ställa 14 frågor och en utslagsfråga.

1. Vad heter Belgiens huvudstad som utsattes för ett terrordåd den 22 mars i år?

A. Brugge B. Antwerpen C. Gent D. Bryssel

Rätt svar: D. Bryssel

2. Vad heter allas vår fotbollsstjärna Zlatan i efternamn?

A. Rakitic B. Ibrahimovic C. Vrban D. Pavlovic

Rätt svar: B. Ibrahimovic

3. Vad är börek?

A. En stad i Turkiet B. Ett klädesplagg C. En maträtt D. En cigarr

Rätt svar: C. En maträtt

4. Från vilket land kom författaren George Orwell?

A. Storbritannien B. Irland C. Indien D. Pakistan

Rätt svar: C. Indien

5. Hur många år fyllde allas vår seriekatt Gustaf år i går?

A. 28 B. 38 C. 48 D. 58

Rätt svar: B. 38 år

6. I vilket amerikansk delstat ligger städerna Hershey och Gettysburg?

A. New Jersey B. Michigan C. North Carolina D. Pennsylvania

Rätt svar: D. Pennsylvania

7. Vem av följande artister har varit med i tv-programmet Har du hört den förut?

A. Östen Eriksson B. Lotta Engberg C. Oscar Zia D. Sanna Nielsen

Rätt svar: A. Östen Eriksson

8. Vad är Pikachu, Bulbasur och Squirtle exempel på?

A. Typsnitt B. Bakningsprodukter C. Pokémon D. Figurer i Sagan om ringen

Rätt svar: C. Pokémon

9. I vilket land ligger berget Grossglockner?

A. Schweiz B. Österrike C. Tyskland D. Frankrike

Rätt svar: B. Österrike, 3 797 meter

10. Vem har målat den berömda taken i Sixtinska kapellet i Rom?

A. Vespucci B. Michaelangelo C. Rafael D. Da Vinci

Rätt svar: B. Michaelangelo

11. Vad heter filmen North by Northwest på svenska?

A. I sista sekunden B. Fåglarna C. I sista minuten D. I sista timmen

Rätt svar: C. I sista minuten, Cary Grant

12. Vilket filcknamn sjöng dansbandslegendarna Sten & Stanley om?

A. Rut B. Rita C. Magdalena D. Margareta

Rätt svar: D. Margareta

13. I vilket land betalar man med valutan lira?

A. Israel B. Libanon C. Turkiet D. Saudiarabien

Rätt svar: C. Turkiet

14. Vem har skrivit den berömda boken Dora Diamant som dessutom blev författarens sista?

A. Hesse B. Franz Kafka C. Goethe D. Mendelsson

Rätt svar: B. Franz Kafka

Och nu till sista utslagsfrågan:

Ordna följande filmer i ordning efter produktionsår. Börja med den äldsta.

A. American Pie B. Jönssonligan på Mallorca C. Cykeltjuven D. Min onkel

Rätt svar: C. Cykeltjuven, 1948, D. Min onkel, 1958, B. Jönssonligan på Mallorca, 1989, A. American Pie, 1999

Och det var allt från frågestunden för den här gången. Till hösten kommer vi nog att ändra lite grann på det hela, och att det ska vara mer Jeopardy-stuk. Ni får alltså välja bland sex kategorier och vi spelar detta en gång.

Ha det så bra! Vi ses snart och glad sommar

Skribent: Kim Westman

021

Kommentera