Kims Frågestund 29 juni 2015 XL-utgåva

God morgon och välkomna till den sista frågestunden för denna termin. Idag ska jag ställa 25 frågor och en utslagsfråga. Så ta fram penna och papper för nu kör vi frågestunden.

1. Vilken Disney-figur heter Mickey Mouse på engelska?

A. Musse Pigg B. Janne Långben C. Mimmi Pigg D. Kalle Anka

Rätt svar: A. Musse Pigg

2. Vilken typ av nötter är det i chokladbiten Snickers?

A. Pekannötter B. Valnötter C. Jordnötter D. Hasselnötter

Rätt svar: C. Jordnötter

3. I vilken indisk delstat ligger städerna Calcutta och Darjeeling?

A. Uttar Pradesh B. Kerala C. Västbengalen D. Goa

Rätt svar: C. Västbengalen

4. Vad står förkortningen PRO för?

A. Pensionärernas rättsorganisation B. Pensionärernas riksorganisation C. PAY RAW OVER D. Plasträttsorganisationen

Rätt svar: B. Pensionärernas riksorganisation

5. Vem har sjungit låtarna Rumba i engelska parken och Dagny?

A. Little Gerhard B. Jerry Williams C. Rock-Olga D. Owe Thörnqvist

Rätt svar: D. Owe Thörnqvist

6. I vilket land ligger floderna Irtysh och Lena?

A. Ryssland B. Vitryssland C. Ukraina D. Georgien

Rätt svar: A. Ryssland

7. Vem spelade huvudrollen som Jack Sparrow i Pirates of the Caribbean-filmerna?

A. Orlando Bloom B. Johnny Depp C. Russel Crowe D. Robert Downey Jr.

Rätt svar: B. Johnny Depp

8. Vem av följande kungar har regerat längst?

A. Carl XVI Gustaf B. Gustav V C. Karl XII D. Karl XV

Rätt svar: B. Gustav V 43 år (1907-1950)

9. Vad är huvudingrediensen i kroppkakor?

A. Köttbullar B. Stekt fläsk C. Stekt fisk D. Stekt kyckling

Rätt svar: B. Stekt fläsk

10. Till vilket årtal åkte Marty McFly till i den första Tillbaka till framtiden-filmen?

A. 1945 B. 1935 C. 1955 D. 1965

Rätt svar: C. 1955

11. Vad är Courier, Arial och Playbill exempel på?

A. Leksakstillverkare B. Bilmodeller C. Typsnitt D. Sällskapsspel

Rätt svar: C. Typsnitt

12. Vilket datum firar Kina sin nationaldag?

A. 4 juli B. 3 augusti C. 23 september D. 1 oktober

Rätt svar: D. 1 oktober

13. I vilket landskap ligger orterna Ockelbo och Sandviken?

A. Gästrikland B. Östergötland C. Uppland D. Närke

Rätt svar: A. Gästrikland

14. Vad heter programledaren Rickard Sjöberg i andranamn?

A. Mattias B. Markus C. Lukas D. Albin

Rätt svar: D. Albin

15. På vilken kroppsdel sitter irisen?

A. Tarmarna B. Knäna C. Öronen D. Ögonen

Rätt svar: D. Ögonen

16. Vad får du om du beställer bouillabaisse på en fransk restaurang?

A. Köttsoppa B. Fisksoppa C. Stekt kött D. Stekta skaldjur

Rätt svar: B. Fisksoppa

17. Vem har komponerat den berömda Tolvskillingsoperan?

A. Beethoven B. Händel C. Brecht D. Mozart

Rätt svar: C. Brecht

18. Vad av följande är INTE ett schweiziskt chokladmärke?

A. Toblerone B. Lindt C. Cremant D. Marabou

Rätt svar: D. Marabou

19. Vem grundlade Sankt Petersburg?

A. Alexander den store B. Peter den store C. Konstantin D. Nero

Rätt svar: B. Peter den store

20. Under vilket namn är rocksångaren Farrokh Bulsara mer känd?

A. Iggy Pop B. Freddie Mercury C. Gene Simmons D. Ryan Adams

Rätt svar: B. Freddie Mercury

21. Vad är antracit?

A. Bergart B. Skadeväxt C. Sillfisk D. Druvsort

Rätt svar: A. Bergart

22. På vilket språk heter tv-programmet Vem vill bli miljonär Legyen ön is Milliomos?

A. Finska B. Slovakiska C. Ungerska D. Polska

Rätt svar: C. Ungerska

23. I vilken stad kan man besöka Sixtinska kapellet?

A. Milano B. San Remo C. Rom D. Venedig

Rätt svar: C. Rom

24. Vem har namnsdag den 30 september?

A. Ragnar B. Per C. Helge D. Anders

Rätt svar: C. Helge

25. Vilket av följande Super Mario-spel dök prinsessan Daisy upp för första gången?

A. Super Mario Land B. Super Mario World B. Super Mario Bros. D. Super Mario Bros. 3

Rätt svar: A. Super Mario Land 1989

Och nu till utslagsfrågan:

Placera följande frukter i bokstavsordning.

A. Banan B. Blåbär C. Passionsfrukt D. Mango

Rätt svar:

A. Banan

B. Blåbär

D. Mango

C. Passionsfrukt

Och det var allt från frågestunden den här terminen. Vi ses i höst igen med nya frågor och förhoppningsvis nya svar. Ha en glad sommar.

Skribent: Kim Westman

 

Kommentera