Kims Frågestund 5 augusti 2015

God morgon och varmt välkomna till höstens första frågestund med mig, Kim Westman. Jag kommer som vanligt att ställa 12 frågor och en utslagsfråga. Ta fram penna och papper, för nu drar vi igång.

1. Vilket ord rimmar på katt?

A. Disk B. Hatt C. Träd D. Stor pizza

Rätt svar: B. Hatt

2. I vilket land ligger städerna Debrecen och Kesckemet?

A. Polen B. Kroatien C. Ungern D. Slovenien

Rätt svar: C. Ungern

3. Vem spelade huvudrollen i filmen Rain Man från 1988?

A. Jack Nicholson B. Danny DeVito C. Dustin Hoffman D. Harrison Ford

Rätt svar: C. Dustin Hoffman

4. Vilken sak är orten Nusnäs världskänd?

A. Moraknivar B. Dalahäst D. Moraklockan D. Falukorven

Rätt svar: B. Dalahäst

5. Vem blev Rysslands president efter Stalins död?

A. Gorbatjov B. Chrusjtjov C. Brezjnev D. Putin

Rätt svar: B. Chrusjtjov

6. Vad heter författaren till bokklassikern Sagan om Ringen?

A. J.R.R. Tolkien B. J. K. Rowling C. Harold Pinter D. Elizabeth George

Rätt svar: A. J.R.R. Tolkien

7. Vilken fågel heter Pica Pica på latin?

A. Rödhaken B. Berguven C. Skatan D. Staren

Rätt svar: C. Skatan

8. Vilken svensk stad kallas även ibland för Gurkstaden?

A. Borås B. Örebro C. Uppsala D. Västerås

Rätt svar: D. Västerås

9. Vem har namnsdag den 29 februari?

A. Gustav B. Maria C. Jakob D. Melker

Rätt svar: B. Maria

10. Vilken svensk författare har skrivit boken Den allvarsamma leken?

A. August Strindberg B. Hjalmar Bergman C. Pär Lagerkvist D. Tomas Tranströmer

Rätt svar: B. Hjalmar Bergman

11. Vilken mexikansk ort fattas i den berömda Elvis-låten Fun in…?

A. Cancun B. Mexico City C. Guadalajara D. Acapulco

Rätt svar: D. Acapulco

12. Vilket fordon förknippar man med företaget Kabe främst?

A. Husvagnar B. Bilar C. Lastbilar D. Bussar

Rätt svar: A. Husvagnar

Och nu till utslagsfrågan:

Ordna följande filmer efter produktionsår. Börja med den äldsta.

A. White Men Cant Jump B. Rocky C. Edge of Tomorrow D. French Connection

Rätt svar:

D. French Connection, 1971

B. Rocky, 1976

A. White Men Can’t Jump, 1992

C. Edge of Tomorrow, 2014

Och det var allt från höstens första frågestund. Vi ses snart igen.

Skribent: Kim Westman

Kommentera