Kims Frågestund 7 januari 2015

God morgon och välkomna till årets första frågestund. I dag ska jag ställa 12 frågor och en utslagsfråga. Ta fram penna och papper för nu drar vi igång frågesporten.

1. Från vilken film kommer repliken Nobody puts a baby in a corner?

A. Dirty Dancing B. Alien C. Tillbaka till framtiden D. Wayne’s World

Rätt svar: A. Dirty Dancing

2. Vad är haggis för nåt i det skotska köket?

A. En whiskeysort B. Fårfärs i fårmage C. En dessert D. En frukt

Rätt svar: B. Fårfärs i fårmage

3. I vilket världshav ligger ön Guadeloupe?

A. Baltiska havet B. Karibiska havet C. Egeiska havet D. Norska havet

Rätt svar: B. Karibiska havet

4. Vilken brittisk författare hette egentligen Eric Arthur Blair?

A. Charles Dickens B. Oscar Wilde C. George Orwell D. William Shakespeare

Rätt svar: C. George Orwell

5. I vilken svensk ort ligger köpcentret Kupolen?

A. Sundsvall B. Uppsala C. Kiruna D. Borlänge

Rätt svar: D. Borlänge

6. Vad heter tv-spelshjälten Super Marios ärkefiende?

A. Bowser B. Ganondorf C. The Knight D. The Enemy

Rätt svar: A. Bowser

7. Vem spelade huvudrollen som rollen John T. Chance i filmen Rio Bravo från 1959?

A. Dean Martin B. Steve McQueen C. John Wayne D. Clint Eastwood

Rätt svar: C. John Wayne

8. I vilket land ligger staden Neckarsulm?

A. Norge B. Tyskland C. Nederländerna D. Danmark

Rätt svar: B. Tyskland

9. Vad är huvudingrediensen i det polska maträtten bigos?

A. Rödkål B. Grönkål C. Brunkål D. Surkål

Rätt svar: D. Surkål

10. I vilket rockband heter frontfigurerna Francis Rossi och Rick Parfitt?

A. Sex Pistols B. Guns n Roses C. Status Quo D. Deep Purple

Rätt svar: C. Status Quo

11. I vilken stad ligger katedralen Uspensky?

A. Riga B. Tallinn C. Helsingfors D. Vilnius

Rätt svar: C. Helsingfors

12. Vilket lands stadshjälte hette Bernardo O’Higgins?

A. Irland B. Mexiko C. Chile D. Skottland

Rätt svar: C. Chile

Och nu till utslagsfrågan:

Ordna följande filmer i ordning efter deras produktionsår. Börja med den äldsta.

A. Storstadshamn B. Fyra fula fiskar C. Sista natten med gänget D. Blade Runner

Rätt svar:

B. Fyra fula fiskar, 1933

A. Storstadshamn, 1954

C. Sista natten med gänget, 1973

D. Blade Runner, 1982

Och det var allt från frågestunden för den här gången. Vi ses snart igen!

Skribent: Kim Westman

Kommentera