Kims Frågestund 9 februari 2015

God morgon och välkomna till frågestunden igen. Vi ska ställa 12 frågor och en utslagsfråga. Ta fram penna och papper för nu drar vi igång frågesporten.

1. Vad kallas köttspett som serveras med dippsås och är en vanlig rätt i Indonesien?

A. Satay B. Chili con Carne C. Gazpacho D. Risotto

Rätt svar: A. Satay

2. Vem av följande har INTE varit programledare för Efterlyst på TV3?

A. Robert Aschberg B. Brynolf Wendt C. Hasse Aro D. Gunde Svan

Rätt svar: D. Gunde Svan

3. I vilket land heter huvudstaden Port Vila?

A. Fijiöarna B. Salomonöarna C. Tonga D. Vanuatu

Rätt svar: D. Vanuatu

4. Vem var kung i Sverige och sedermera i Polen också?

A. Johan III B. Sigismund C. Kung Hans D. Valdemar Birgersson

Rätt svar: B. Sigismund

5. Vem ska vara programledare för Oscarsgalan 2015?

A. Neil Patrick Harris B. Ellen De Generes C. Conan O’Brien D. Jay Leno

Rätt svar: A. Neil Patrick Harris

6. Vad för typ av djur är en gråskrika?

A. Fisk B. Fågel C. Lejon D. Antilop

Rätt svar: B. Fågel

7. I vilket land ligger staden Tombactou, mer känd som Timbuktu?

A. Gambia B. Nigeria C. Niger D. Mali

Rätt svar: D. Mali

8. I vilket krig fanns det en punkt som hette Operation Ökenstorm?

A. Vietnamkriget B. Irakkriget C. Kuwaitkriget D. Första Världskriget

Rätt svar: C. Kuwaitkriget

9. Vem gjorde rösten till den svenska versionen av Tintin?

A. Tomas Bolme B. Rickard Sjöberg C. Samuel Fröler D. Eric Saade

Rätt svar: A. Tomas Bolme

10. Vilken skotsk stad ligger nära vid viken Moray Firth?

A. Aberdeen B. Dumfries C. Inverness D. Lerwick

Rätt svar: C. Inverness

11. Vem har komponerat den berömda Dante-symfonin?

A. Mozart B. Chopin C. Beethoven D. Franz Liszt

Rätt svar: D. Franz Liszt

12. Vad hette de mesopotamiska diktverket som är inskrivna i 12 lertavlor?

A. Gilgamesh B. Upanishaderna C. Döda havs-rullarna D. Hieroglyferna

Rätt svar: A. Gilgamesh

Och nu till utslagsfrågan:

Ordna följande tyska städer i geografisk ordning. Börja i söder.

A. Berlin B. Dresden C. München D. Köln

Rätt svar:

C. München D. Köln B. Dresden A. Berlin

Och det var allt från frågestunden idag. Vi ses snart igen!

Skribent: Kim Westman

Kommentera