Kims Frågestund Special 1 juni 2015

God morgon och välkomna till Kims Frågestund Special. Idag kommer frågorna handla mestadels om:

TYSKLAND!

Ta fram penna och papper för nu kör vi igång.

1. Vad heter floden som rinner genom Berlin?

A. Spree B. Main C. Weser D. Elbe

Rätt svar: A. Spree

2. Vad är knödel för något i det tyska köket?

A. Korv B. Tårta C. Potatisdumplings D. Pasta

Rätt svar: C. Potatisdumplings

3. Vad heter den tyske förre detta fotbollspelaren?

A. Lukas Podolski B. Franz Beckenbauer C. Lothar Matteus D. Sepp Maier

Rätt svar: B. Franz Beckenbauer

4. Vad heter skogen som ligger nära staden Freudenstadt?

A. Weisswald B. Schwarzwald C. Rotwald D. Grünewald

Rätt svar: B. Schwarzwald

5. Vilken av följande ölsorter kommer INTE ifrån Tyskland?

A. Bitburger B. Krombacher C. Veltins D. Pilsner Urquell

Rätt svar: D. Pilsner Urquell

6. I vilken stad har tv-kanalen RTL sitt huvudkontor?

A. Dresden B. Leipzig C. Köln D. Stuttgart

Rätt svar: C. Köln

7. Vem var Tysklands förbundskansler när Berlinmuren föll?

A. Helmut Kohl B. Willy Brandt C. Gerhard Schröder D. Helmut Schmidt

Rätt svar: A. Helmut Kohl

8. I vilken tysk delstat ligger staden Kiel?

A. Baden-Würthemberg B. Rheinland-Pfalz C. Brandenburg D. Schleswig-Holstein

Rätt svar: D. Schleswig-Holstein

9. Vilken av följande kompositörer har komponerat stycket Gott ist mein König?

A. Georg Friedrich Händel B. Johann Sebastian Bach C. Richard Wagner D. Franz Curti

Rätt svar: B. Johann Sebastian Bach

10. Vad heter Tysklands största ö?

A. Sylt B. Helgoland C. Fehmarn D. Rügen

Rätt svar: D. Rügen

Til Schweiger i Cinedome, Köln, efter produktionen av Der Eisbär.

11. Vad heter skådespelaren som var med i krigsfilmen Inglorious Basterds?

A. Daniel Brühl B. Til Schweiger C. Rolf Becker D. Sebastian Koch

Rätt svar: B. Til Schweiger

12. Vad heter staden som ligger nära sjön Schweriner See?

A. Sassnitz B. Schwerin C. Flensburg D. Ingolstadt

Rätt svar: B. Schwerin

Och nu till utslagsfrågan:

Ordna följande siffror i rätt ordning. Börja med den lägsta.

A. Fünfzig B. Hundert C. Zehn D. Tausend

Rätt svar:

C. Zehn – 10 A. Fünfzig – 50 B. Hundert – 100 D. Tausend – 1 000

Och det var allt från frågestunden idag. Vi ses snart igen!

Skribent: Kim Westman

Kommentera