Kims Frågestund Special 23 mars 2016

God morgon och välkomna till denna extra frågestund. Anledningen varför vi gör detta, jo det för att igår skakades Belgiens huvudstad Bryssel för ett terrordåd och dödade 34 människor. Så idag kommer frågorna att handla om Belgien. Ta fram penna och papper, för nu kör vi igång.

1. Vad heter den kända statyn som står på Bryssels torg?

A. St Göran och draken B. Davidstatyn C. Manneken Pis D. Rembrandt

Rätt svar: C. Manneken Pis

2. I vilken belgisk stad ligger det en Volvofabrik?

A. Antwerpen B. Gent C. Brugge D. Liége

Rätt svar: B. Gent

3. Staden Antwerpen är känd för en berömd tillverkning, vilken?

A. Diamanter B. Choklad C. Pommes frites D. Tavlor

Rätt svar: A. Diamanter

4. Vad är det andra språket i Belgien, förutom franska?

A. Tyska B. Engelska C. Flamländska D. Danska

Rätt svar: C. Flamländska

5. Vilken terrororganisation ligger bakom gårdagens attentat i Bryssel?

A. Al-Qaida B. Boko Haram C. IS D. PKK

Rätt svar: C. IS

6. Vad heter slott på franska?

A. Bonne B. Chateau C. Pomme D. Brulée

Rätt svar: B. Chateau

7. Vilken av följande seriefigurer är INTE från Belgien?

A. Batman B. Tintin C. Smurfarna D. Lucky Luke

Rätt svar: A. Batman

8. Vad heter Belgiens nuvarande kung?

A. Charles B. Hugo C. Daniel D. Philippe

Rätt svar: D. Philippe

9. Vilken SVT-profil är äldst?

A. Claes Elfsberg B. Pelle Edin C. Katarina Sandström D. Lasse Kronér

Rätt svar: A. Claes Elfsberg, 1948

10. Vad heter Lucky Lukes häst?

A. Gargamel B. Idefix C. Jolly Jumper D. Dagmar

Rätt svar: C. Jolly Jumper

Och det var allt från frågestunden idag. Vi ses snart igen och GLAD PÅSK!

Skribent: Kim Westman

021

Kommentera