Kims Frågestund Special 6 maj 2015

God morgon och välkomna till Kims Frågestund Special. Idag ska frågorna handla om ett specialämne. Det blir:

DANMARK!

Ta fram penna och papper för nu drar vi igång.

1. Vad heter Danmarks huvudstad?

A. Helsingör B. Odense C. Köpenhamn D. Århus

Rätt svar: C. Köpenhamn

2. Vad är pölse för något i det danska köket?

A. Korv B. Fisk C. Köttbullar D. Smörrebröd

Rätt svar: A. Korv

3. Vad heter Danmarks nordligaste stad?

A. Fredrikshamn B. Skagen C. Ålborg D. Lökken

Rätt svar: B. Skagen

4. Vad heter Danmarks nuvarande statsminister?

A. Lars Lökke Rasmussen B. Helle Thoring-Schmidt C. Anders Fogh Rasmussen D. Poul Nyrup Rasmussen

Rätt svar: B. Helle Thoring-Schmidt

5. Vilken av följande skådespelare föddes i Danmark?

A. Hans Alfredson B. Tage Danielsson C. Dirch Passer D. Helge Skoog

Rätt svar: C. Dirch Passer

6. När startade Danmarks TV2?

A. 1988 B. 1989 C. 1990 D. 1991

Rätt svar: A. 1988

7. Om danskarna säger halvtres kronor, hur mycket pengar ska han ha då?

A. 40 kronor B. 50 kronor C. 70 kronor D. 90 kronor

Rätt svar: B. 50 kronor

8. Vilken av följande öar är INTE danskt?

A. Falster B. Mön C. Anholt D. Ven

Rätt svar: D. Ven

9. Vad är huvudingrediensen i en dansk Othellokage?

A. Grädde B. Marsipan C. Choklad D. Jordgubbar

Rätt svar: C. Choklad

10. Vem spelade rollen som Allan Fisher i tv-serien Mordkommissionen?

A. Lars Bom B. Mads Mikkelsen C. Wagge Sandö D. Lars Bryggman

Rätt svar: B. Mads Mikkelsen

11. Vilken stad ligger nära gränsen till Tyskland?

A. Padborg B. Havneby C. Grenå D. Esbjerg

Rätt svar: A. Padborg

12. Vem var dansk kung när andra världskriget började?

A. Kristian X B. Fredrik IX C. Fredrik VIII D. Kristian IX

Rätt svar: Fredrik IX

Och nu till utslagsfrågan:

Ordna följande siffror i rätt nummerordning. Börja med den lägsta.

A. Halvtres B. Halvfjerds C. Hunderne D. Halvfems

Rätt svar:

A. Halvtres – 50

B. Halvfjerds – 70

D. Halvfems – 90

C. Hunderne – 100

Och det var allt från frågestunden den här gången. Vi ses snart igen.

Skribent: Kim Westman

 

Kommentera